keresés

2019. május 13., hétfő

E-book vagy könyv?

Sokan előitéletesek az újításokkal kapcsolatban és inkább a régi megszokások hívei, míg mások kérdés nélkül a modernebb megoldásokat választják. A kettőben a közös pont, hogy egyik sem vizsgálja magát az innovációt, annak előnyeivel és hátrányaival. Bár az ebook már nem számít újdonságnak, mégis érdemes a pro/kontra aspektusait körbejárni, ami után mindenki elöntheti, hogy melyiket részesíti előnyben a továbbiakban.
Hagyományos könyv
A könyvekhez a kézbevehetőségén túl is járnak előnyök. Bár ezek nem praktikus szempontok, de a legtöbb olvasó imádja a könyvek illatát, akár a régiekét, akár az újakét. A polcon sorakozó könyvek is kétségtelen esztétikai örömöt jelenthetnek, valamint hosszabb utazásokra is magunkkal vihetjük, hiszen nem kell az olvasásához elektronikus eszköz. Ugyanezek viszont hátrányt is jelenthetnek, ugyanis sok kötet esetében helyigényes lehet, mind a lakásban, mint pedig az utazásra szánt bőröndben. Egyes könyvekhez (főleg régebbi kiadásokhoz) nehéz hozzájutni, vagy rendelés esetében a házhozszállítás is külön kölcséget jelent. A dokumentumok állapotára is érdemes ügyelni, de jó esetben életünk végéig velünk lehetnek. Egyes esetekben még a sérülés emlékeit is megőrizhetik, melyeket tovább lehet adni.
E-book

Az ekönyveket rendkívül egyszerű beszerezni, az interneten több százezer dokumentumot érhetünk el ingyenesen és több milliót vásárolhatunk, gyakran olcsóbban, mint egy hagyományos könyvet. A tárolása is praktikus, hiszen egy jobb hordozón akár több száz könyvet is tárolhatunk, nem beszélve arról, hogy a legtöbb vásárolt ebook bárhányszor letölthető, így szükség esetén le is törölhető a készülékről. Hasznos funkció benne a kereshetőség, szavak rákeresésével pillanatok alatt megtalálhatunk olyan információt, melyet egy sima könyvben több perc lenne megkeresni. Utazáshoz kifejezetten alkalmas, hiszen egyetlen hordozóval számtalan könyvet magunkkal vihetünk. Hátránya természetesen ennek is van, hiszen az készülék akkumlátora lemerülhet, tönkremehet, bizonyos időszakonként igényli a töltést. Rosszabb olvasó készülék a látást is ronthatja, viszont pl. tabletek esetében nem szükséges külön világítás az olvasáshoz. Egy jobb fajta e-book olvasó több tízezer forint is lehet, viszont bizonyos esetekben a telefonunk is megfelelő erre a célra.
Összefoglalás
Kétségtelenül több praktikus érv szól az ekönyvek mellett, ez azonban nem jelenti azt, hogy a hagyományos könyvek ideje lejárt volna. Hogy kinek melyik felel meg, azt embere válogatja, de érdemes mindkettőt használni. Csupán ne technológiai elvakultságból, vagy a régi dolgok megtagadása miatt ne válasszuk valamelyiket.
Források:
https://notebookspecialista.hu/blog/blogok/konyv-vagy-e-book-a-nagy-dilemma.html
https://www.libri.hu/ekonyv_segedlet/
http://lenduletmagazin.hu/e-book-vs-nyomtatott-konyv/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése