keresés

2019. május 3., péntek

A MEK és a Gutenberg Project

Az elektronikus könyvek olvasása sok ember számára a mindennapi élet részévé vált. Olvashatjuk őket e-könyvön, asztali számítógépen, laptopon, táblagépen, okostelefonon. Egy könyvnél is kisebb súlyú eszközön több száz olvasnivalót is vihetünk magunkkal. Ezért érdemes tisztában lennünk azzal a lehetőséggel, hogy mennyi jó könyvhöz férhetünk hozzá ingyenesen az elektronikus könyvtárak segítségével.

Magyar Elektronikus Könyvtár


A Magyar Elektronikus Könyvtár, röviden és közismert néven a MEK, történetének kezdete 1994-re tehető, amikor néhány lelkes könyvtáros kezdeményezésére elkezdődött az ötletgyűjtés, a hasonló külföldi kezdeményezések megismerése, és végül 1996-ban elkészült a könyvtár webfelülete. 1999 szeptembere óta az Országos Széchényi Könyvtár ad otthont MEK projektnek és ennek köszönhetően létrejött egy kezdetben 2 fős önálló osztály, ami mára E-könyvtári Szolgáltatások Osztály nevet viseli és 16 főre bővült a létszám.
2001-ben már saját szerveren működtetik az oldalt a ma is ismert címen, és ezzel párhuzamosan elindult az Elektronikus Periodika Archívum, az EPA építése. 2007-ben egy újabb különgyűjteménnyel bővült, a Digitális Képarchívummal (DKA).

MEK jelenlegi gyűjtőköre a magyar nyelvű vagy magyar, ill. közép-európai vonatkozású, tudományos, oktatási vagy kulturális célokra használható dokumentumok, elsősorban szöveges művek, kisebb részben pedig térképek és kották.
A MEK folyamatosan bővülő adatbázisához ingyenesen hozzá lehet férni, még regisztrálni sem kell az oldalra, rögtön hozzáférhetünk a művekhez. Bárki aktívan részt vehet a könyvtár fejlesztésében és az állomány gyarapításában: felajánlhat saját műveket vagy mások számítógépre vitt írásait, feltéve, hogy ezzel nem sérti azok szerzői jogait. Átvételre, archiválásra javasolhat más szervereken levő anyagokat, segíthet a dokumentumok különböző formátumra való átalakításában,

Az aktuális dokumentumszám 18.875 darab (2019.04.25-i állapot), jelenleg ennyi digitalizált műhöz férhetünk hozzá az oldalon

Gutenberg Project


A Gutenberg Project egy közösségi közreműködéssel szerveződő gyűjtemény, melynek célja a kulturális művek digitális megőrzése, az elektronikus könyvek létrehozásának és terjesztésének támogatása. A Gutenberg Project 1971-ben született Michael Hart amerikai író és e-könyv feltalálójának kezdeményezésére, így ez lett az első digitális könyvtár a világon. Ugyanebben az évben digitalizálta az Egyesült Államok Függetlenségi Nyilatkozatát is, hogy az mindenki számára elektronikus formátumban is hozzáférhető legyen.

Jelenleg több mint 58 000 darab mű érhető el ingyenesen, a MEK oldalához hasonlóan regisztráció nélkül, szabadon letölthetünk könyveket, hangoskönyveket, zenei kottákat, képi és mozgó felvételeket A legtöbb könyv angol nyelvű, de ezen kívül több nemzeti nyelven írt művek is megtalálhatók az adatbázisban, köztük magyar nyelvűek is. Az oldal maga sajnos nem tart lépés ezzel a többnyelvű terjeszkedéssel: egyelőre csak 4 nyelven érhető el: angol, portugál, német és francia nyelven Ahol csak lehetséges, a művek sima szöveges formátumban („plain text”) vannak, bár számos egyéb formában is elérhetőek: html, pdf, epub, mobi, stb.

Az elektronikus könyvtárak és közösségi oldalak összekapcsolása


A Magyar Elektronikus Könyvtár a Facebook oldalán is fent van, ahol rendszeresen megjelenő pár soros posztjaikban igyekeznek tájékoztatni, kedvet adni az általuk digitalizált dokumentumokhoz.

Ha valaki a „303 magyar regény, amit el kell olvasnod…” könyv listája alapján szeretné az olvasmányélményeit gyarapítani, annak remek lehetőséget ad a MEK folyamatosan bővülő listája: az oldalukon jelenleg 86 magyar műhöz férhetünk hozzá és tölthetünk le ingyen. Nagyobb arányú bővülésnek a maradék mű jogvédettsége szab határt.
A moly oldalán lévő listában jelölhetjük, hogy hány regényt olvastunk el a listából, ennek gyarapításához ad segítséget a MEK az adatbázisába feltöltött digitális állományával. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése