keresés

2019. május 9., csütörtök

Facebook-pénz?


A Mark Zuckerberg tulajdonában álló, mára már óriásvállalat Facebook új piaci szegmensbe készül betörni, méghozzá úgy, hogy saját kriptovalutát hoz létre. Vajon sikeresek lesznek ebben is, esetleg jobb lenne, ha a vállalat maradna a közösségi háló eddigi funkcióinál?

A Facebook tavaly májusban kezdte alkalmazni David Marcust, a PayPal korábbi vezetőjét, valamint egy 50 főből álló fejlesztőcsapatot, hogy megalkossák az a blokklánc-rendszeren alapuló virtuális fizetőeszközt, mellyel a felhasználók pénzt tudnak küldeni egymásnak.

Project Libra


A Wall Street Journal által közölt, állítólag belső információk szerint már több, mint egy éven dolgoznak a projekten, mely a Libra elnevezést kapta. A fő koncepció egy olyan kriptovaluta létrehozása, mely stablecoin alapú, azaz -a BitCointól eltérően- árfolyama mindig az amerikai dollár árfolyamához igazodna, ezzel elkerülve az erős árfolyam-ingadozást. Az azonban még erősen kérdéses, hogy sikerül-e megteremteni a megfelelő hátteret és belé vetett bizodalmat, hogy a felhasználók ezt a kriptovalutát részesítsék előnyben és bátran fektessék ebbe vagyonukat.



Miért is jó mindez? 

 Nem csak a korábban említett árfolyam-ingadozástól való mentesség a koncepció nagy pozitívuma. Az alapötlet kipattanásában nagy szerepet játszott, hogy egy olyan rendszert szeretnének létrehozni, ahol az utalások után nem kell semmilyen bankkártyahasználati díjat fizetni. A mai világban egyre több és több ember használja az internetes tranzakciókat, így ez a megoldás elég nagy piaci előnyt jelenthet. 




Tesztelések

Itthon egyelőre nem elérhető az ilyen jellegű pénzküldés, a tesztüzem Indiában fut. A választás azért esett erre az országra, mert az ottani lakosok a legaktívabb bankhasználók, náluk a legmagasabb az utalások száma, valamint a teszt platformjául szolgáló program, a WhatsApp -meglepő módon nem a Messenger- szintén ezen a vidéken számlálja legtöbb felhasználóját. Amennyiben a tesztek sikeresek lesznek, valamint megfelelő támogatás is érkezik a kezdeményezés mögé, globális szintre fogják emelni a rendszert. Személy szerint én kíváncsi vagyok, mikor fog elérni hozzánk (ha egyáltalán elér). 

Forrás:
https://sg.hu/cikkek/it-tech/136278/uj-reszletek-derultek-ki-a-facebook-kriptovaluta-projektjerol
https://sg.hu/cikkek/it-tech/134514/kriptovalutat-fejleszt-a-facebook
https://24.hu/tech/2019/05/05/facebook-kozossegi-media-kriptovaluta-coin-fizetoeszkoz/
https://24.hu/tech/2018/12/24/facebook-kriptovaluta-stablecoin-whatsapp-bevezetes/
https://hvg.hu/tudomany/20190301_facebook_kriptovaluta_kriptopenz_messenger_whatsapp
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése