keresés

2019. május 13., hétfő

Iot Utópia

A dolgok internete nagy tech-témájának számított, illetve számít az elmúlt években. Azért tett ekkora népszerűségre, mert a gépek és a bennük lévő szenzorok kommunikálnak egymással, így ezzel egycsapásra megoldva mindent az IT világában. Ez a jövőben sem lesz másképp, sőt egyre jobban és szerteágazóan fogja majd közre világunkat ez az elképesztően gyorsan fejlődő intelligencia, mely már szinte az intim, privát szférákig képes hatolni. 


Előző bejegyzéseimben foglalkoztam magával a fogalommal, hogy mikor, ki és hogyan hozta létre, mi célból ezt az elképesztő tech "bumm" csodát. Mind az előnyeit és a hátrányait felsoroltam, valamint a legfőbb veszélyforrásairól is szót ejtettem. Továbbá megközelítettem a laikus felhasználók szemszögéből mennyire kényelmes és hasznos módjai lehetne e technikának, gondolok itt magára a SMART HOME-ra mellyel az egész házunkat okosan és logikusan építhetjük fel, illetve a hangalapú asszisztensekről(Amazon, Google), mely csak egy szavunkba kerül és minden a lábunk előtt heverhet, legyen szó tudásbeli(mindent kikeres és megmondd, így szinte keresni sem kell a helyes válaszokat) vagy egy egyszerű kényelmi funkcióról(vásárlás online, rendelések leadása, kívánság lista).  Azonban még az IoT még felülmúlhatatlanul sok dolgot rejt magában, melyek nem csak az alább említett területek lehetnek a jövőben hanem újabbnál újabb dolgok, melynek csak a kretivitás és a képzelet határa húzhat csak meg.

Iot az építészetben, épületekben

Az épületekben telepített szenzorok képesek érzékelni olyan például a hőmérséklet, páratartalmat, szén-dioxid-szintet és a közművek állapotát. A fejlett épületautomatizálási és energiafelügyeleti rendszerek ezen információk alapján optimalizálni tudják a folyamatokat és az energiafogyasztást az épületben. Az építőiparban pedig a Dolgok internetéből begyűjtött adatokból a tervezési és a kivitelezési késedelmek előfordulását csökkenteni lehet, valamint biztonsági szempontból az építési folyamatok során a balesetek és a sérülések számát(egymásra kapcsolt dolgozó, internetre kapcsolt építkezés) jócskán megelőzhetőek a sisakba vagy védőfelszerelésekbe épített szenzorokkal, melyek figyelmeztetnek a veszélyre vagy riasztanak, a felszerelés hiányos egy-egy munkáson.

Iot a gyárakban

Az összeszerelő munkahelyeken lévő tároló berendezések automatikusan képesek érzékelni (akár a munkahelyen felhasznált mennyiségek, akár súly alapján), hogy mikor szükséges az utánpótlást megrendelni. Ezek a rendszerek az aktuális gyártási utasításokat, készletszinteket, kiszállítási időket, folyamatban lévő feladatokat, és a rendelkezésre álló erőforrásokat is képesek figyelni, így a készlethiány és a túlkészletezés is megelőzhető. A Big Data elemzés, azaz a valós idejű adatgyűjtés gerincét alkothatja egy gyár tervezési és innovációs folyamatait, mellyel időt és energiát spórolhatnak meg. 

Iot a közlekedésben

A dolgok internetét a közlekedésben már régóta használják legyen szó vasúti közlekedés koordinálásában vagy az önműködő automatizált metrók világáról. Ezeket mind a hálózatba kapcsolt szenzorokkal monitorozzák és működtetik. Ugyanakkor megemlíthetjük még az okosparkolást, mely megkönnyíti a mindennapokat, illetve a pár éve behozott holttér figyelők a balesetek számát lényegesen leredukálta használata óta. De a jövő már csak az önvezető autókra vár, melyek még váratnak magukra. 

Iot az egészségügyben

Az Iot alapú eszközök(elektronikus alkatrészek, modulok, alrendszerek) segíthetnek a betegek monitorozásában, a terápiás információk adminisztrációjában, a diagnosztikában és a gyógykezelésben egyaránt, így a jövőben az intelligens megoldásokkal párhuzamosan az egészségügyben az érzékelők nagyobb fokú elterjedésére lehet számítani majd. 

Végül, de nem utolsó sorban, ahogy fentebb látható várható és elért eredmények igazán magukért beszélnek. A különféle világhálóra kapcsolt dolgokat számos területen kamatoztathatóak, amelyek a megfelelő biztonsági és adatvédelem függvényében egy elképesztően hatékony és innovatív eszköze lehet mindenki számára, nemcsak az emberek, hanem az anyatermészet számára is. 

Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése