keresés

2019. május 15., szerda

A Facebook és hatásai

Maga a Facebook-jelenség szinte már senki számára nem ismeretlen. A közösségi oldalak élmezőnyében évek óta elsőként végzett Facebook újabb és újabb sikereket ér el. Számos szolgáltatása csupa jó dolgot ígér. De vajon tényleg minden szép és jó? Vajon a ,,facebookozók" élete tényleg móka és kacagás? Vagy azért ennek is megvannak a hátulütői?

 A Facebook története


Mint mindennek, úgy a Facebook-nak is megvan a maga története. Noha Mark Zuckerberg neve mindenkinek ismerősen cseng, az ötletgazda mégsem ő volt, hanem a legjobb barátja, Adam D’Angelo, aki kidolgozott egy kezdetleges társasági oldalt, a Facemash-t, az egyetemisták számára. Ez olyan sikeres lett, hogy több mint százezer felhasználóra tett szert, rövid időn belül. Ennek hatására írta meg Zuckerberg a CourseMatch nevű programját, ami lényegében a facebook alapjait adta.  Ő maga viszont a Harvard egyetem falai közt jött létre, először Thefacebook néven, és a gyorsan növekvő népszerűségének hála áttört a falakon, és eleinte néhány egyetem diákjai/tanárai, majd minden 13 évnél idősebb ember használni kezdte, természetesen csak azok, akiket vonz az ilyesmi. A Facebook, úgy, mint amerikai alapítású közösségi hálózat, 2004. február 4-én jött létre.



A fejlődési folyamat


Fejlődését tekintve néhány mérföldkövet meg kell említeni a Facebook ,,életében”. 2009 januárjában a Compete.com rangsorolása alapján a Facebook megelőzte a MySpace nevű közösségi oldalt, az aktív felhasználóinak számának egyre gyorsuló növekedésével. Ezévben még Zuckerberg bejelentette, hogy tőzsdére viszi a Facebook-ot, de ezt csak 2012. május 18-án lépte meg. 2012 októberében a közösségi oldal elérte az 1 milliárd aktív felhasználót, ami 2017-re 2 milliárdra nőtte ki magát. Napjainkban még mindig övé az 1. hely a közösségi oldalak listáján.

A Facebook működése


A Facebook működésének is megvannak a kellő hozzávalói. Az aktív (aki 30 napon belül egyszer belép az oldalra) felhasználók adják a tulajdonképpeni alapját. A Facebook-nak 3 fő célja van: a kapcsolati hálók kiépítése, sikeres kommunikáció lefolytatása, valamint az információ megosztás. A Facebook sikere főként abban rejlik, hogy rendkívül innováció-érzékeny, és felhasználóbarát. Mindezekért számos, mindig frissülő szolgáltatást nyújt. Néhány közülük: kommunikáció biztosítása, gyors információáramlás lehetősége, ismerősök keresése világszerte, különböző érdeklődési körű csoportok létrehozása, fotók/videók megosztása, események létrehozása, reklámok megjelenítése (cégek, vállalkozók számára), beépített és kiegészítő alkalmazások használata, pillanatnyi érzések kifejezése (reakciógombokkal), stb.

Egy kis statisztika (a legfrissebb adatok szerint)…


Lássuk, mit mondanak a számok! A 2018-as adatok alapján az aktív felhasználók tekintetében növekedés látható. A havi felhasználók 2,32 milliárd, a napi felhasználók 1,471 milliárd fővel biztosították az oldal sikeres működését. Ezek a számok még biztosan nőttek azóta. A használatát tekintve napi kb. 10 millió lájk és megosztás kering a Facebook-on, így eljuttatva az információt (bármi legyen is a téma) szélesebb körökhöz. Tavaly a Facebook Európa leglátogatottabb oldala volt, hazánkban a 2. helyen végzett. A Facebook legkedveltebb szolgáltatása a messenger volt, ami valószínűleg az idei évben is a legelőkelőbb helyen fog végezni. A grafikon egyértelműen mutatja, hogy a 18-44 évesek még mindig a fő Facebook felhasználók, de látszik, hogy az 50+-osok körében is kezd egyre terjedni a „facebookozás”.


A Facebook hatásai


De térjünk is rá, hogy miféle hatásai lehetnek a közösségi média number one-jának! Egy közösségi oldal használatának számos hatása lehet. Lehet ez pozitív, vagy negatív, de nem lehet általánosítani, hiszen mindenki egyénre szabottan, a saját maga által kreált profillal tudja használni a Facebook-ot. Jó esetben. Pont emiatt a személyreszabottság miatt nagy felelősség terheli a céget magát, s ugyanúgy a felhasználókat is. A jótékony hatások ismertetésével kezdeném.

Pozitív hatások


A Facebook szolgáltatásai közül az egyik legnagyszerűbb az ismerősök keresése. Ezáltal a funkció által lehet új vagy régi kapcsolatokat megteremteni, és/vagy ápolni. Az új emberek megismerése mindig egyfajta jó érzéssel, izgalommal tölti el az embert, és az sem mellékes, hogy a régi ismerősök/barátok is újra feltűnhetnek a színen. Jómagam annak idején azért regisztráltam a Facebook-ra, mert a gimnáziumi osztálytalálkozónk szervezését azon keresztül bonyolítottuk le.
Az önértékelés pozitív irányú növekedése, valamint az erősödő önbizalom szintén ide sorolható, hiszen az oldalon történt megosztások és kommentek nagyban befolyásolhatják ezeket. A reakciógombok (lájk, imádom, hűha, nem tetszik, dühítő), valamint emojik, matricák és gifek segítségével könnyedén reagálhatnak a mi kis dolgainkra, avagy mi is tehetjük ugyanezt, hogy más is örülhessen egy-két jó szónak, vagy hangulatjelnek.
Mindezek hozzásegíthetik az embert közérzetének javulásához is, hiszen többnyire egy-két vicces poszt olvasása, vagy az érdekelt témák közt való keresgélés is nagyot lendíthet egy álmos reggelen.
A Facebook lehetőséget ad arra, hogy az ember nyisson kicsit a világ felé. Ha kell, bármilyen témában, bármelyik funkciójával képes valami újat mutatni, amivel kimozdíthatja az embert a komfortzónájából.
Pozitív még, hogy a segítségnyújtás nem volt még ilyen gyors, és egyszerű, mint manapság, a Facebook-on keresztül. Elég, ha kiteszünk egy segélykérő posztot (amiben a kérés mellett azért illik némi bizonyítékot, akár fotót/videót mellékelni, hogy valóban hiteles legyen), és ha jó helyen osztja meg az ember, akár pillanatokon belül érkezhet is a segítség, akár fizikailag megfogható, akár lelki segítségről van is szó.
Ide sorolható még a(z olykor könnyen jött) népszerűség is, hiszen manapság már bárkit könnyedén felkap a hírnév, és szárnyal vele a közösségi oldalon, és azon túl. Megjegyezném, hogy azért egy-két hírességet jómagam is követek, nagy kedvencem pl. Demény, a kötsög vizsla, aki az internet egyik celEBje. Sokat jótékonykodik, már azért is megéri követni.

Negatív hatások


Mindezek mellett azonban számos veszélyt is rejt a Facebook. Kezdeném a kapcsolatokkal. Hiszen amilyen könnyedén lehet kapcsolatokat kiépíteni, úgy felbontani is egyszerű. Az oldal egyik funkciója a letiltás, amivel ismerőseinket bármikor tiltólistára küldhetjük, hogy ne lássuk a megosztásait. Ez azért egy fokkal barátságosabb, mint a kapcsolat törlése, de ezek után akár ez is lehet egy letiltás végkifejlete.
Ahogy az önértékelés pozitív irányú változást hozhat, ugyanúgy negatívat is. Az önértékelési zavarok kialakulását, vagy felerősödését a negatív kommentek, a visszautasítások, vagy a nagyfokú érdektelenség is okozhatja és fokozhatja.
Akár már ezek is lehetnek az elmagányosodás okozói, amit könnyedén követhet pszichés zavar, vagy akár depresszió.
A barátoktól, ismerősöktől, addigi érdeklődési köröktől való elfordulást vagy végleges elszakadást az egyre inkább terjedő gyűlöletkampányok is elősegíthetik. A gyűlöletkampányt itt nem csak politikai értelemben említem meg, hanem a negatív diszkrimináció, a fajgyűlölet erősödéséért felelős jelenségként is.
Probléma még a hamis profilok egyre gyakoribb használata. Bár a Facebook regisztrációhoz kötött, könnyedén kijátszható. Ezáltal viszont gyakoribbak a zaklatások is, a gyengétől az erős fokozatig egyaránt találkozhatunk ilyen esetekkel.
Negatív még a kényszerű rivaldafény is. Hiszen nem csak akarattal lehet ,,sztár” valaki. Egy rosszul sikerült kép vagy videó feltöltése, egy rosszul megírt poszt, vagyis egy bármilyen apró ballépés a Facebook-on, és máris nevetség tárgyává léphet elő az ember.
Ám ami a legrosszabb lehet a Facebook-kal, vagy tulajdonképpen bármilyen közösségi oldallal kapcsolatban, az a függés maga. Ha az ember függő, az a valódi kapcsolataiban is kárt tehet. Akár párkapcsolatról, akár családtagok kapcsolatáról beszélünk is. Ha függünk, az befolyásolja mindennapjainkat. Bezavarhat a teendőink zavartalan elvégzésébe, az étkezési szokásainkba. A facebook/más oldalak használatának hiánya pedig növeli a stresszt, és fölösleges feszültséget gerjeszt. 

 

Jó tanács


Hogy a Facebook jó vagy rossz hatással van-e a világ társadalmára, azt mindenki döntse el maga! Nekem nem tisztem befolyásolni senkit a döntésben, de egyet megjegyeznék:

Ne higgyük, hogy a Facebook egyenlő az internettel, igenis több helyről tájékozódjunk, ne csak egy oldalra koncentrálva, mert az nem a világ! 

 

 

 

Felhasznált források: 

A Facebook hivatalos oldala: www. facebook.com

Hegyeshalmi Richárd: A Facebook beismerte, hogy rossz hatással lehetnek ránk c. cikke az Index weblapján:https://index.hu/tech/2017/12/18/a_facebook_beismerte_hogy_a_kozossegi_media _rossz_hatassal_lehet_rank/ 

David Kirkpatrick: A facebook-jelenség c. könyve: https://moly.hu/konyvek/david-kirkpatrick-a-facebook-jelenseg

Rézműves László - Szy György: FACEBOOK dióhéjban c. könyve: https://moly.hu/konyvek/rezmuves-laszlo-szy-gyorgy-facebook-diohejban 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése