keresés

2019. május 12., vasárnap

Egy új korszak kezdete: Project Gutenberg


A könyvnyomtatás az emberiség egyik legnagyobb találmánya. 1453-ban Gutenberg alkotta meg az áttörő nyomdászati eszközt, ami lehetővé tette a nagy példányszámú sokszorosítást. Ennek köszönhetően pedig a könyvek szélesebb körben váltat elérhetővé. Az internet és a digitalizálás által az ezredforduló után elterjedtek az online elérhető könyvek vagyis e-könyvek, amik vetélytársként jelentek meg a piacon a nyomtatott könyvekkel szemben.


Virtuális könyvek
Ugyan a számítógépek megjelenésének kezdetén már CD-n vásárolható könyvek is létrejöttek az internet elterjedésével robbant be a köztudatba a letölthető e-könyvek. A 2000-es években fellendülő piac annak köszönhette sikerét, hogy nyomtatás híján a könyvek jóval olcsóbban hozzáférhetőek voltak, sőt illegális kalózkodás által akár teljesen ingyenesen. 
Az e-könyvek megjelenése kihatott a könyvtárak életére is. Hisz az otthon is letölthető könyveket nem akarták az emberek kivenni a könyvtárból. Ám éveken belül ahogy elindultak az első digitalizálási projektek az e-könyvek is helyet kaptak a könyvtárak szolgáltatásai között.


Project Gutenberg
A Project Gutenberg igazi áttörés volt mikor elsőként publikált interneten elérhető könyvet. 1971-ben az alapítója Micheal S. Hart feltalálta ezzel az e-könyvet és a világ legrégebbi digitális könyvtárát hozta létre. A weboldalt önkéntesek működtetik és adományokból tartják fent. 2004-ben Hart azt nyilatkozta a célja „az elektronikus könyvek létrehozásának és terjesztésének támogatása” . Jelenleg több mint 58 ezer könyv érhető el ingyenesen minden regisztráció nélkül különböző formátumokban. Az oldal nem csak angol nyelvű irodalmat gyűjt megtalálható köztük szlovén, kínai vagy akár szanszkrit nyelven íródott könyv. A Project Gutenberg a lehető legszélesebb körű e-könyvtárat próbálja létrehozni, ami világszerte ingyenesen elérhető.
A szerzői jogokat gondosan kezeli, hogy a könyvek legálisan lehessenek letölthetőek, de az Amerikai rendszerre támaszkodik. 2018-tól emiatt Németországban már nem érhető az oldal, Thomas Mann és Heinrich Mann könyvei ottani szerzői joga miatt.

Források: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése