keresés

2019. április 30., kedd

Megakadályozhatatlan az álhírek terjedése?

Tényként kezeljük, hogy az álhíreket a közösségi média terjeszti legjobban, hiszen a Facebook és társintézményei járultak és járulnak hozzá leginkább ahhoz a felfoghatatlan mértékű információrobbanáshoz, amivel a 21. századi emberiség nap mint nap küzd. 


Ma a weboldalak száma meghaladja az 5 milliárdot, a tartalmak mérete pedig kb. 2,7 zettabájt, azaz 2,7x(1024⁴) gigabájt. 7,7 milliárd emberre fejenként 2,41 terabájt adat jut (ebbe azok is beleszámítanak, akiknek soha nem volt internetelérésre alkalmas eszközük!). Csoda, hogy nehéz az igazságtartalmukat kezelni?
A legmegbízhatóbb és legmegbízhatatlanabb angolajkú hírforrások. Forrás: ei.marketwatch.com
A diagram egy 2017-es amerikai felmérést ábrázol. Több hasonló felmérés is készült nagyjából hasonló eredménnyel - 1 pontot kap a megkérdezettektől az a hírforrás, amelyben maximálisan megbízik, és 0-t, amelyben egyáltalán nem. Megdöbbentő, hogy a Buzzfeed pl. egészen hátul van a listán, szemben az Infowarsszal, amelynek egyszemélyi alapítóját nemrég letiltották a közösségi oldalakról, mert alátámasztották, hogy dezinformálja a közönséget. A CNN is - mint köztudottan demokrata-párti intézmény - a negatív pólusban foglal helyet, az őskonzervatívnak titulált brit közmédia, a BBC viszont 0,95 feletti átlagpontszámot kapott.

Kiemelt figyelem az intézmények felől is


Idén már az Európai Bizottság is kampányt futtat a tudatos hírfogyasztás mellett, hasonlóan a nagy közösségi oldalakhoz.
"(...) a Facebook komoly dilemmával küzd azzal kapcsolatban, hogy meddig mehet el a tartalmi szabályozásokban, korlátozásokban. Gondot okoz, hogy hol kezdődik az a határ, ahol az oldalnak be kell avatkoznia egy-egy profil életébe, vagy oldal életébe"
- fogalmazott a magyar állami televíziónak egy informatikai szakember, Keleti Arthur februárban. Szerinte fontosabbak az ilyen siteoknak a profittermelő beszélgetések a vitatott igazságtartalmú témákról, szemben azzal a törekvéssel, hogy csak olyan posztok terjedjenek, aminek a valóságtartalmát a túlnyomó többség el tudja fogadni.
Az EB októberben kérte fel a nagy tartalomszolgáltató intézményeket és közösségi médiumokat, hogy lépjenek fel hatékonyabban a fake news terjedése ellen, és a februárban nyilvánosságra hozott első Magatartási Kódex
"némi előrelépést mutat, nevezetesen a hamis profilok eltávolításában és az álhíreket terjesztő webhelyek láthatóságának korlátozásában."
Mindazonáltal a szélsőséges nézeteket és álhíreket hirdető tartalmak kiszűrése hasonlóan nehéz, mint az ezeket gyártó kamuprofiloké.

Hiperlinkek (Hozzáférés: 2019. április 30.)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése