keresés

2024. április 23., kedd

Az e-book kölcsönzés megvalósíthatósága - szerzői jog, másolásvédelem

A XXI. század elején bemutatkozott e-könyvekkel kapcsolatban nagy elvárások születtek. A könyvnyomtatás elterjedését követő újabb mérföldkő megjelenésének lehettünk tanúi. Beharangozták, hogy a Gutenberg galaxis leáldozóban van, az emberek amúgy is egyre kevesebbet olvasnak, és azt a keveset is elektronikus formában fogják tenni, a papír alapú könyvek időszaka lezárult. Azonban a nagy áttörés mégsem jelentkezett… Vajon miért?

Az e-könyv praktikus, könnyen elérhető, apró helyet foglal, kíméli a környezetet. Használatakor nem szükséges újabb könyvespolc beszerzése, a portalanítással sem kell vesződni. Azonban az e-könyvek elterjedése a szerzői jogok sérelmét hozta magával. A papíralapú könyvek másolása, digitalizálása az egyszerű felhasználó számára nehezen megvalósítható feladat. Nem így van az e-könyvek esetében. Amint az olvasó a saját eszközén megjelenteti a digitális tartalmat, viszonylag könnyedén más felhasználónak is tovább tudja küldeni, így a könyv digitális megfelelője követhetetlen számú, tökéletesen egyforma digitális utód "szülőjévé" válik. Ráadásul az e-könyvek a várttal ellentétben mégsem lettek olcsóbbak papír alapú társaiknál.

e-könyv – mit kapunk a pénzünkért?

Papír alapú könyv esetében ténylegesen egy „dolgot” kapunk. A könyvet olvashatjuk, kölcsönadhatjuk, eladhatjuk, a szerzővel aláírathatjuk, gyermekeink örökölhetik. Az elektronikus könyv esetében egy letöltött tartalmat kapunk, amit csak a megfelelő eszközön jeleníthetünk meg. Ha a megjelenítő eszközünk megsérül, a tartalom is törlődhet. E-könyvünket csak az eszközünkkel együtt tudjuk kölcsönadni, az öröklés, a szerző autogramja már szóba sem jöhet. Ha a megjelenítő szoftver elavul, akár a könyvünk is elérhetetlenné válik. A kérdés felvetődik, hogy végül is egy dolgot vásároltunk, vagy csak egy szolgáltatásra fizettünk elő? 

Gyakorlatilag a tartalmat le tudjuk másolni, de ezzel a szerzői jog sérül. Ennek megakadályozására a kiadók digitális jogkezelési megoldásokat (Digital Rights Management – DRM) alkalmaznak. A DRM rendszerek a kriptográfiai eljárások segítségével lényegében titkosítják a digitális tartalmakat, így szabályozva az e-könyvek hozzáférhetőségét. A másik megoldás az illegális terjesztés megakadályozására a digitális vízjelek alkalmazása. Ezek a hagyományos vízjellel szemben több információt is magukban foglalhatnak, mint például a szerző neve, a felhasználásra vonatkozó korlátozások, de tartalmazhatják a felhasználóra vonatkozó adatokat is, akár a letöltés idejét és a letöltő IP címét. A digitális vízjel nem akadályozza meg az illegális feltöltést, de megkönnyíti a jogsértő kilétének visszakövetését. 

Online elérhető e-könyvek

Vannak különböző honlapok, ahol a könyveket elektronikus formában olvashatjuk. Ezek között akadnak teljesen legális oldalak. A Magyar Elektronikus Könyvtár kínálatában olyan magyar nyelvű, tudományos, oktatási vagy kulturális célokra használható dokumentumok kapnak helyet, melyek rendszerint már nem élveznek szerzői jogvédelmet, régebbi kiadványok. A Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) felületén olyan művek szerepelnek, amelyek esetében a szerző, aki rendszerint maga is a DIA tagja, lemondott a szerzői jogáról. A Magyar Elektronikus Referenciamű Szolgáltatás (MERSZ) illetve a Szakkiadók Társulása (Szaktárs) tartalmait előfizetők, egyetemi hallgatók érhetik el. Utóbbiak esetében, ha a felhasználó a letöltés után a tartalmat másoknak továbbítja, a szerzői jog sérül. 

És vannak nem teljesen legálisan működő elektronikus gyűjtemények. Ezek közül a legismertebb az Everand, lánykori nevén Scribd, mely talán a legjobb e-book és digitális tartalomszolgáltató. Harmincnapos próbaidőszakot követően egy megfizethető havidíjjal többszáz millió e-könyv, hangoskönyv, egyetemi jegyzet, magazin, kotta és minden IS elérhetővé válik. Itt van a legtöbb előfizető, a legnagyobb választék. Stílusosan a költő szavait is lopva kijelenthetjük, hogy: „Megálljunk, mert itt van már a Kánaán!” Az olvasni vágyó ember miután szabályosan kifizeti a havidíjat, joggal hiheti, hogy szabályszerűen jár el, és végre jogtisztán élvezheti a digitális világ földi paradicsomát. No, és a szerzői jogok? A bajok itt kezdődnek. Az Everland-et egészen egyszerűen a szerzői jogsértés virtuális menedékének nevezték, az online könyvtolvajlás egyik főszereplője. Azzal még nem lenne gond, hogy bárki feltölthet és közzétehet tartalmakat, mindaddig, amíg a feltöltött tartalom a saját szerzői tulajdona. Azonban a szerzők, szerkesztők, fordítók, illusztrátorok és mindenki, aki részt vesz egy digitális tartalom létrejöttében, hogyan részesülhetne egy, a felhasználó által feltöltött tartalom után járó szerzői jogdíjakból? Egyszerűen: sehogy. Természetesen a szolgáltató honlapján jelzi, hogy a szerzői jog megsértése jogi következményekkel jár, és tilos is, a szerzők azonban csak azt veszik észre, hogy könyveik szinte a megjelenéssel egyidőben kerülnek fel a dokumentumszolgáltató oldalára, és hiába pereskednek, a tartalmak újra és újra megjelennek.

Streameljünk könyveket!

Megoldás a legális digitális tartalomszolgáltatásra a dokumentumok streamelése, mely hasonló elven működik, mint a közismert videó és zenei szolgáltatók. A Bibliotheca alkalmazása felhőalapú digitális tartalomkölcsönző rendszer. Használatához nincs szükség e-olvasók beszerzésére, kölcsönzésére, szervizelésére. A Bibliotheca egy olyan vállalkozás, amely könyvtári támogatást nyújt az e-könyvek kölcsönzéséhez. Kölcsönzőrendszerük neve: CloudLibrary, világ vezető e-könyv és hangoskönyv megoldása. Az alkalmazás úgy lett kialakítva, hogy a könyvtárhasználók számára bárhol elérhető legyen. Használatához egy okostelefon vagy tablet szükséges. Az alkalmazás ingyenesen elérhető Apple és android eszközökön valamint a Chrome böngészőben, de több e-olvasó (Kindle Fire, Nook e-reader, Kobo e-reader) is képes kezelni a CloudLibrary-t. A szerzői jogok végre nem sérülnek, az olvasók bátran és jogkövető módon jutnak a kívánt tartalmakhoz. Magyarországon elsőként a tatabányai József Attila Könyvtár vezette be a CloudLibrary jogtiszta, felhőalapú e-könyvszolgáltatást 2023. júliusában. 
2024. április 2-án az OCLC (Online Computer Library Center) könyvtárakat támogató nonprofit szervezet felvásárolta a a CloudLibrary-t a Bibliotheca-tól. Az akvizició révén az OCLC a könyvtárak digitális gyűjteményeinek fejlesztését támogatja. 

Forráscikkek: Scribd now rebranded as Everand- Sovan Mandal: GoodEreader - 2024. április 28.
Könyvet lopni nem bűn? Mit lehet tenni az online könyvlopás ellen? - Bozzai Ágota: MagyarNarancs - 2021. december 11.
A világ bármely pontjáról kölcsönözhetik az e-könyveket - Kemma.hu - 2024. máricus 22.

Kép forrása: VistacreateGoodEreader, CloudLibary

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése