keresés

2019. április 26., péntek

A város nappalija, a LocHal könyvtár

Nemrég nyitotta meg kapuit a holland Tilburg város új közkönyvtára, a LocHal. Az intézmény a régi vasútállomás 15 méteres belmagasságú, 7000 négyzetméteres épületében kapott helyet. A rendelkezésre álló bőséges tér, illetve az, hogy az épület a város központi részén található, jó lehetőséget adott arra, hogy a hagyományos funkciók ellátása mellet a könyvtár a közösségi élet színterévé is tudjon válni, és a belsőépítészeti tervezést végző iroda, a Mecanoo csapatának megfogalmazása szerint a város nappalija lehessen.

Mobilitás és személyre szabhatóság 

A belső tér kialakításakor igyekeztek a város történeti múltjára is utalni, ennek megfelelően az eredeti épület szerkezetének egyes elemeit változatlanul hagyták, például a „belső utcát” határoló szegecselt oszlopokat. Emellett Tilburg jelentős múltbéli textiliparát idézve számos nagyméretű textilfüggönyt helyeztek el az épületen belül. Ezeknek a textileknek a helye variálható, így lehetőség van a teret az aktuális igényeknek megfelelően kisebb egységekre bontani.

A vasúti sínek egy részét is meghagyták, és rajtuk mozgatható asztalok kaptak helyet. Egy ilyen asztal a kávézó pultjának kiegészítő elemeként működhet, de összetolva őket igény szerint akár színpadot, kifutót is össze lehet belőlük állítani, illetve kültéri rendezvényekhez a szabadba is ki lehet őket vinni.

Az épület része egy széles, lépcsőzetes lelátó, amin keresztül egyrészt fel lehet jutni a fentebbi emeletekre, másrészt a lépcsőhöz plusz mozgatható, tölgyfa elemeket is készítettek, amik segítségével mindenki kialakíthatja a számára ideális teret az olvasáshoz, munkához, vagy akár találkozók megtartásához is.

Változatos terek változatos igényekhez

A könyvtár változatos pihenő- és munkafelületeket biztosít, hogy minden látogató megtalálja a számára legideálisabbat. A gyermekrészleghez az inspirációt a közeli Efteling élménypark jelentette, a könyvespolcok színesceruzákat és vonalzókat formáznak, az asztalok mobiltelefon alakúak, és a helyet óriási mesekönyvek is színesítik, amiken a gyerekek akár keresztül is mászhatnak. A legfiatalabb korosztály számára felolvasásokat tartanak. 

A változatos tevékenységekhez különböző helyiségek tartoznak. Ilyen például a StemmingMakerij nevű, hatvan ember befogadására alkalmas terem, amely értekezletek, bemutatók, vagy workshopok megtartására alkalmas, a gamereknek szánt, az ifjúsági részlegen található GameLab, vagy éppen a nyugodt környezetet biztosító Writing Room, ahol az irodalomé és a nyelveké a főszerep.

A könyvek kölcsönzése a „könyvutca” nevű részen történik, ahol a falak mentén a könyvespolcok mellett művészeti alkotások, illetve könyvkülönlegességek kerülnek kiállításra.

Forrás:

Fényképek: mecanoo.nl

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése