keresés

2019. április 15., hétfő

Online könyvkölcsönzés

Az online kölcsönzés sokak szerint a könyvtárak jövőjét jelenti, de vajon tényleg így van? A XXI. századra elindult informatikai forradalom a gyorsan terjedő információt preferálja, így a felhasználók gyakrabban keresnek rá az interneten a szükséges információra, minthogy maguk keressék ki az adott dokumentumból. Logikus lépésnek tűnik tehát, hogy a könyvtárak alkalmazkodnak ehhez az igényhez a lehetőségeikhez mérten és digitalizálás útján online adatbázisokban teszik elérhetővé a kölcsözhető dokumentumokat, időt spórolva ezzel a felhasználónak.
Online katalógus
A legtöbb könyvtárban mára már elérhető online katalógus, ami több szempontból is előnyös az olvasók számára. Egyrészt segíti keresést, mivel nem szükséges bemenni a könyvtárba, hogy megbizonyosodjunk róla, hogy a dokumentum megtalálható ott, valamint lehetőséget biztosíthat előjegyzésre is, biztosítva ezzel a dokumentumhoz való hozzáférést. továbbá a kölcsönzés hosszabítását. Jó példa erre az ELTE online katalógusa, amely felhasználóbarát módon van kialakítva és egyszerűvé teszi a keresést, akár tárgyszavakkal is, valamint E-könyvek is elérhetőek az oldalon.
Magyarországi példák
A legrégebbi online dokumentum adatbázis az országban a Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK), mely 2001-ben jött létre az Országos Széchényi Könyvtár fejlesztése által. Bár a hosszútávú célok ELDORADO (Elektronikus Dokumentumküldés Országos Rendszere, Adatbázisa és Dokumentumtára), mely a kereskedelmi forgalomban nem kapható, jogdíjmentes dokumentumok megosztására lett létrehozva. Bár több mint 5 millió dokumentum érhető el az oldalon, a fejlesztés megakadt a béta szakaszban forrás hiányában.
között szerepel a teljes állomány digitalizálása, a folyamat lassan halad, de mára így is több mint 150000 dokumentum érhető el az oldalon és több tízezer ember látogatja havonta. Ehhez kapcsolódóan jött létre szintén az OSZK által az


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése