keresés

2019. április 28., vasárnap

Orosz cenzúra

Az orosz vezetésnek az elmúlt időszakban különböző gazdasági és adminisztratív lépésekkel sikerül a befolyása alá hajtani a hagyományos média nagy részét. Azonban az interneten még mindig meg lehet találni az állammal szemben kritikus információkat és véleményeket is. Emellett Vlagyimir Putyin törvénymódosítása alapján betiltják a VPN szerverek használatát, így nem lehet többé teljesen anonim módon használni az üzenetküldő szolgáltatásokat sem.



A Google megalkuvása

A Google a vele évek óta alkudozó orosz hatóságok követeléseit végrehajtja , hiszen megkezdte az oroszországi internetes keresések szűrését, és elérhetetlenné tett bizonyos találatokat. A Roszkomnadzor a szélsőséges tartalmakat (pl.: az orosz ellenzéki blogger, Alekszej Navalnij oldala), illetve gyermekpornográfiát mutató, valamint öngyilkosságra és kábítószer-használatra buzdító oldalakat helyezte feketelistára, emellett viszont több ellenzéki is könnyen felkerülhet a tiltólistára. Elérhetetlen Oroszországban a LinkedIn közösségi oldal, illetve a Telegram üzenetküldő app is. Ezen felül pedig a BBC oroszországi internetes odalát vizsgálják, hogy felkerüljön-e a tiltólistára.  Twitter és a Facebook is ha nem tesz eleget annak az orosz követelésnek, hogy az oroszországi felhasználókkal kapcsolatos adatokat oroszországi szervereken tárolja hamarosan ők is tiltólistára kerülhetnek.

Az orosz lépések

Az internet és a telekommunikáció ellenőrzéséért felelős orosz hatóság, a Roskomnadzor három üzenetküldő szolgáltatást is letiltott (A BlackBerry Messengert, a LINE-t és az Imoót), mert nem szolgáltatták ki a felhasználóik adatait az orosz hatóságoknak. Egy törvénymódosítás alapján minden telekommunikációs és internetes cégeknek tárolni kell az ügyfeleik között zajló kommunikáció tartalmát legalább fél évig, valamint három évig, hogy ki kivel beszélt. Ennek köszönhetően a hatóságok bírói engedély nélkül is hozzáférhetnek a felhasználók személyes adataihoz. A telekommunikációs cégek a felhasználók adatai csak orosz szervereken tárolhatják. Továbbá a törvény megtiltja az Oroszországban regisztrált infokommunikációs cégeknek, hogy a felhasználóik anonim módon használhassák az üzenetküldő szolgáltatásaikat. 2018-től ezeknek a cégeknek a regisztrációhoz el kell kérniük a felhasználók telefonszámát is. Így kormány ki tud dolgozni egy eljárást az állampolgárok beazonosítására, azonban ha ezt a szolgáltatók nem teljesítik, blokkolják az oldalukat.

Volin reakciója a lépésekre

"Volin (orosz távközlési miniszterhelyettes) úgy vélekedett, hogy a hatóságoknak előbb-utóbb le kell mondaniuk az online-tartalmak blokkolásáról, mert a tiltást mind többen képesek megkerülni." Hasonlóan mint Kína, ahol a felhasználók tömegesen kerülik meg a letiltást, és férnek hozzá a blokkolt szolgáltatásokhoz, egyebek között a WhatsApp és a Telegram messenger-szolgáltatókhoz. Volin elismerte, hogy az orosz hatóságok képtelenek letiltani a Telegram üzenetközvetítőt, mert az elegendő eszközzel rendelkezik a blokkolás megkerülésére.

Forrás:
hvg - A Google szűrni kezdte az oroszországi netes kereséseket
alfahír -  Az oroszok kezdik belátni, hogy az internetet nem lehet olyan egyszerűen cenzúrázni
444! - Putyin betiltja az utolsó lehetőséget, amivel ki lehetett kerülni a netes cenzúrát Oroszországban
444! - Putyin jól halad, hogy kínai szintre emelje az internetes cenzúrát


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése