keresés

2019. április 9., kedd

Magyar cég kiterjesztett valóság technológiával forradalmasítaná a repülőgép-karbantartást

Egy magyar startup cég, az AerinX Kft., prototípus fázisban lévő kiterjesztett valóságra alapuló technológiájával készül forradalmasítani a repülőgépek műszaki átvizsgálását és karbantartását. Amennyiben sikerül tökéletesíteni és széles körű értékesítésre bocsátani a terméket, az a remények szerint jelentősen könnyebbé és gyorsabbá tenné a mérnökök munkáját, ezáltal csökkentve a késések és a légikatasztrófák számát.

A jelenlegi módszerek meglepően elmaradottak


Egy repülőgép átvizsgálása időigényes és aprólékos folyamat, melyet jelenleg a mérnökök kézzel végeznek. Papír vagy PDF formátumban kézbe vesznek egy több ezer oldalas technikai dokumentációt, amely alapján végig mennek egy repülőgépen, fölmérik és megjelölik a sérüléseket, majd dokumentálják azokat. Ezen folyamat manuális jellege nem csak rengeteg időt vesz igénybe, hanem nyitva hagyja az ajtót az emberi hibák számára amely a repülési balesetek 70-80%-áért felelősek.

Az új high-tech rendszer

A Kiss Antal Bence által megálmodott AerinX egy kiegészitett valóság (AR) technológiát kombinálná a jelenleg elérhető legmodernebb képfeldolgozási és adatbázis rendszerekkel. A végeredmény egy AR-szemüveg, melyet viselve a repülőgép átvizsgálását végző mérnök betöltené az adott repülőgépre vonatkozó specifikációkat és korábbi vizsgálatok dokumentációját, a szemüveg elemző szoftvere pedig megjelenítené az adatokat a repülőgép burkolatára három dimenzióban kivetítve valós időben.

Fejlesztés és befektetők


A négy alapító
A fejlesztés 2016 óta folyik a budapesti székhelyű AerinX Kft-nél a négy alapító (képen balról: Hanyecz Imre, Gonda László, Wéber Zoltán, Kiss Antal Bence,) és tíz alkalmazottuk által. Idén év elején a rendszer már működőképes prototípus fázisba lépett és a cégnek sikerült partneri kapcsolatba lépnie az X-Ventures Gamma Kockázati Tőkealappal, akik nagy jövőt látva ezen fejlesztésben, három lépésben összesen 250 millió forintot fektetett be.

Ezt követően a cég stratégiai együttműködési megállapodást kötött az Aeroplex of Central Europe-pal, Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb, magyar  kézben lévő repülőgép-karbantartó vállalatával. A tervek szerint itt valóságos iparbeli körülmények között kerülne tesztelésre a rendszer ami elősegítené annak finomhangolását és működési tökéletesítését. A cég úgy véli rendszere hat hónapon belül eléri a kísérleti szakaszt és ezt további kilenc hónap tesztelés követné.

Nemzetközi figyelem


A nemzetközi piac figyelemrét is sikerült fölkeltenie az AerinX rendszernek. A céget beválasztották a "Hello Tomorrow" nemzetközi verseny döntőjébe 500 jelentkező közül, így a cég márciusban Párizsba utazhatott, hogy bemutassa fejlesztését a nagyközönség előtt. Ezt követően, az április 9-11. között az Egyesült Államokban megrendezésre kerülő MRO Americas konferencián debütálnak mint a "10 legígéretesebb repülőgép-karbantartó ipari innováció" egyike. A cég év végére további jelentős bel-és külföldi befektetőkre számít.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése