keresés

2019. április 8., hétfő

Előadók felháborodása a streaming médiára

Az ismert énekesnő, Mariah Carey All I Want for Christmas is You című dala rekordot döntött nem csupán a Spotify, hanem a többi streaming-platform esetében is. Példáján keresztül megfigyelhetjük azonban, hogy ezek a szolgáltatók az előadóművészek számára anyagilag nem jelentik a legkedvezőbb megoldást.




Mariah Carey esete


A zeneszámot ugyanis 11 millió alkalommal hallgatták meg egyetlen nap alatt. Pedig egyáltalán nem új szerzeményről van szó: Carey 1994-ben New Yorkban vette fel a Walter Afanasieffel közösen szerzett dalt, amely „Merry Christmas” című albumán kapott helyet. A zenetörténet Tommy Mottolának, Carey akkori férjének, köszönheti minden idők egyik leghíresebb karácsonyi dalát, ő inspirálta ugyanis az énekesnőt. Ezzel megelőzte a korábbi rekorder, XXXTentacion SAD című számát, amelyet júniusban, a rapper-énekes halála után egyetlen napon 10,4 milliószor streameltek. Mindez nagyon ismertté tette a nótát, ugyanakkor Mariah Carey anyagilag nem járt túl jól a rekorddal, hiszen mindössze néhány tízezer dollárt kaphat a streaming-szolgáltatóktól. Hivatalosan ugyan 92 400 dollár járna neki, de ebből az összegből részesedést kap kiadója, producerei, illetve a dalszerzők és más segítők is. Karácsonyi slágere először 1994-ben jelent meg és 2017-ig a The Economist adatai alapján 60 millió dollár bevételt hozott össze neki.

A Spotify kb. 0,006 és 0,0084 dollár közötti összeget fizet a szerzői jogtulajdonosoknak egyetlen kattintásért. Az előadóművészek sokkal több pénzt kapnak a CD-eladásokból, de még a rádiókban való lejátszások után is. Ennek köszönhetően sokan bírálták a stream-szolgáltatót.

Még több előadó elégedetlen


Korábban is alakult már ki konfliktus a Spotify és bizonyos előadók között. 2014-ben Taylor Swift döntött úgy, hogy az összes számát eltávolíttatja a Spotify rendszeréből, mert a cég nem volt képes megfelelő összeget fizetni.

A Wixen Music Publishing Inc. szerint a Spotify engedély és jogdíjak megfizetése nélkül tett hozzáférhetővé egy rakás hozzájuk tartozó dalt, többek között Tom Petty, Neil Young és a The Doors számait. A kiadó 1,6 milliárd dolláros kártérítést követelt. A svéd szolgáltatóval szembeni keresetet egy kaliforniai bírósághoz nyújtották be. A vállalat nem kívánta kommentálni a per hírét. 2017 májusában a Spotify már beleegyezett egy csoportos kereset nyomán kártérítés fizetésébe az elmaradt jogdíjak után, de akkor jóval kisebb összegről, 43 millió dollárról volt szó.

A Spotify 2018-ban tőzsdére ment, a vállalat értéke mintegy 20 százalékkal, 19 milliárd dollárra bővült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése