keresés

2019. április 12., péntek

Oroszország és az internet


Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt az április 16-án megszavazott törvényjavaslatot, melynek értelmében egy válsághelyzet esetén Oroszországot le lehetne kapcsolni a globális internethálózatról.

Az orosz parlament március 13-án tárgyalta második olvasatban azt a törvénytervezetet, amely szigorúbb internetszabályozást irányoz elő azzal a céllal, hogy "megakadályozza a külföldi beavatkozást". 


Oroszországban újabb lépést tettek a saját internet kialakítása irányában


Oroszország kormánya – kínai mintát követve – már jó ideje törekszik arra, hogy a hazai internetfelhasználókat egyre szorosabban ellenőrizze, egyúttal tartalmi kontrollt is gyakoroljon. E folyamat újabb fázisáról számolt be az RBK (РосБизнесКонсалтинг) médiacsoport hírügynöksége, akik azt írják, hogy az orosz hatóságok a nagy hazai szolgáltatók együttműködésével azt tervezik, hogy egy tesztidőszakra, kísérletként lekapcsolnák az ország lakói egy részének hozzáférését az internet alapját adó nemzetközi hubokról, központi irányító szerverekről. Mindez egy tavaly decemberben elfogadott parlamenti határozat, majd törvény következménye – ebben az szerepel, hogy Oroszország internetes infrastruktúráját úgy kell kialakítani, hogy az (Runet néven emlegetik) védett és működőképes maradjon akkor is, ha az országot „külföldi agresszió” révén leválasztanák a globális hálózatról.

Forrás: itcafe.hu (2019-02-13)



A Kreml megregulázza az internetet


Moszkva szigorítja az internet használatának szabályait, s akár börtönnel is büntethető, aki álhíreket terjeszt vagy tiszteletlenül emlegeti az államhatalmat a világhálón. Emellett a napokban fogadta el a duma az információról és információs technológiáról szóló törvény módosítását, amelynek értelmében bírság, vagy akár börtön járjon az álhírek terjesztéséért és az államhatalom becsmérléséért. Mostantól tehát tilos olyan „fake news” terjesztése, ami „fenyegetést jelent a polgárok életére vagy egészségére, vagyonára, veszélyezteti a közrendet vagy a létfontosságú infrastruktúra működését”.

Oroszországban hagyománya van annak, hogy mindent központosítanak, s lehetőség szerint ellenőriznek is. A mobiltelefonokat ezért be kell regisztrálni, és az internet hozzáférésre ugyanez vonatkozik. De nemcsak Oroszországban. Az is igaz, hogy az orosz szolgálatok hozzáférést szeretnének az adatokhoz, s ha a Telegram ellenáll, lekapcsolják. Amerikában ugyanezt a már említett CLOUD Act néven ismertté vált törvénnyel oldották meg, nem mellesleg kiterjesztve azt a fél világra. Magyarázatként a terrorveszélyt húzzák elő, míg ugyanezt Oroszország esetében diktatórikus lépésként mutatják be.

Forrás: moszkvater.com (2019-03-12)


Ezrek harcoltak az internetes szabadságért Oroszországban


Moszkva utcáin körülbelül 15.000 ember vonult végig, hogy megakadályozzák az internet elleni elnyomást. A demonstrálók között felszólalt olyan is, aki 1 hónapot töltött börtönben egy Tweet-bejegyzés miatt. Fotográfusok, művészek, és egyáltalán, az átlagemberek élete is teljesen felfordulhat, amennyiben elzárják Oroszországot a külföldi internetes oldalaktól. A javaslat nem új, az elmúlt években az orosz hatóságok szigorítottak az internetes kommunikáción.

Forrás: contextus.hu (2019-03-19)


Putyin aláírt: épül az orosz internetcenzúra


Aláírta Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn a világhálón történő szándékos álhírterjesztést és az állami jelképek megcsúfolását weboldal-lekapcsolással, pénzbírsággal és szabadságvesztéssel büntető törvényeket. Az orosz kormányzat jogi portálján közölt jogszabályok végrehajtásában kulcsszerepe lesz az orosz tömegtájékoztatás- és távközlés-ügyi hatóságnak (Roszkomnadzor).

Az egyik törvény megtiltja a társadalom szempontjából jelentőséggel bíró hamis információ valós hírközlésként feltüntetett terjesztését, ha az életre, egészségre vagy tulajdonra irányuló veszélyt hordoz magában, vagy ha aláássa a társadalmi rendet vagy a biztonságot.

A másik jogszabály értelmében blokkolni fogják az interneten azokat az anyagokat, amelyek megsértik az emberi méltóságot vagy a társadalmi erkölcsöt, valamint nyilvánvaló tiszteletlenséget fejeznek ki az orosz társadalommal, állammal, hivatalos állami jelképekkel, alkotmánnyal és hatalmi intézményekkel szemben.

Forrás: www.minuszos.hu (2019-03-20)



Moszkva nem követi a kínai példát az internet szabályozásában


Oroszország nem fogja követni Kína példáját a világháló szabályozásában - közölte Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök a VKontaktye orosz közösségi oldal felhasználóinak kérdéseire válaszolva. "Természetesen nálunk nem lesz olyan szabályozás, mint Kínában. Moszkva nem készül egy tűzfal kiépítésére." Medvegyev azzal a törvénytervezettel kapcsolatban igyekezett megnyugtatni közönségét, amely az orosz internet stabil autonóm működtetését kívánja szavatolni:

"Meg kell védelmeznünk az érdekeinket, nem azért, hogy mi valamit lekapcsoljunk, hanem hogy bennünket ne kapcsoljanak le"

Az orosz parlament alsóháza február 12-én szavazta meg az orosz internet stabil autonóm működtetéséről rendelkező törvénytervezetet. A kizárólag a kormányzó Egységes Oroszország párt által támogatott előterjesztés indoklása szerint az Egyesült Államok kiberbiztonsági doktrínája a kibertérben végrehajtandó támadó műveletekkel számol, és mások mellett Oroszországot is fenyegető tényezőként nevezi meg.

Forrás: sg.hu (2019-03-29)

Másodszor is megszavazták a törvényt, amivel az oroszok levághatják magukat az internetről


Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök március végén állította, hogy nem fogja követni Kína példáját a világháló szabályozását illetően - mégis kész a törvény az orosz net központosításáról. Második olvasatban is megszavazta - 27 pontosítással - csütörtökön az orosz parlament alsóháza az orosz internet autonóm működtetéséről rendelkező törvénytervezetet, amely bírálói szerint indokolatlan kormányzati ellenőrzést biztosít a web alkalmazása felett. A törvényt az előterjesztők az Egyesült Államokkal való riogatással fogadtatták el: Amerika kiberbiztonsági doktrínája végrehajtandó támadóműveletekkel is számol, és Oroszországot fenyegető tényezőként nevezi meg. A jogszabály a tervek szerint túlnyomórészt november 1-jén lép majd hatályba, kivéve a titkosított információvédelemre és a nemzeti domainnév-rendszerre vonatkozó rendelkezéseket, amelyek 2021 januárjáig váratnak magukra.

A jogszabály olyan infrastruktúra létrehozását kezdeményezi, amely képes gyakorlatilag elvágni Oroszországot a világhálótól. A dokumentum egyebek között rögzíti a forgalomirányítás szabályait, valamint azt, hogy miként kell érvényt szerezni nekik. Ha az orosz kormány úgy ítéli meg, hogy "az internet országon belüli stabilitása veszélyeztetett", akkor a tömegtájékoztatás- és távközlés-ügyi hatóság (Roszkomnadzor) központi ellenőrzést vezethet be az általános felhasználású hálózatban, és intézkedéseket foganatosíthat majd a fenyegetések elhárítása érdekében. A "rendkívüli" helyzetekben az állami szerv, a Roszkomnadzor lesz felelős a szolgáltatások elérhetőségéért és a szolgáltatók tevékenységének összehangolásáért.

Forrás: nepszava.hu (2019-04-11)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése