keresés

2019. április 29., hétfő

Gyerekek és az internethasználat


Képtalálat a következőre: „gyerekek az interneten”A tapasztalatlan internethasználóknak két nagy csoportja van, az egyik a gyerekeké. Jobb esetben folyamatosan ellenőrzés alatt van, hogy mit csinál egy gyerek, de gyakori, főleg ebben a rohanó világban, hogy teljesen magára hagyják és nem figyelik mit talál az interneten és a pornótól kezdve a darkwebig bármit megtalálhatnak és könnyen célpontjai lehetnek idősebb/felnőtt embereknek, esetleg akár pedofiloknak is.

Ellenőrzés

Bár az, hogy egy gyerek olyan dolgot találjon az interneten, ami nem az ő korosztályának való nehéz teljesen megelőzni, de lehet fontos lépéseket tenni, pl.  ellenőrzéssel, szülői felügyelet telepítésével, ami letilt bizonyos lapokat, kereséseket, stb.-t. Az utóbbi időben jelentősen visszaesett az online játékok használata a gyerekek körében, inkább másfajta érdeklődések jelentek meg.

A Kaspersky Total Security multi-device fogyasztói megoldások Szülői felügyelet funkciójával a szülők biztosíthatják, hogy gyermekeik védve legyenek az online fenyegetésekkel szemben. A Kaspersky Lab Safe Kids megoldásával a szülők betekintést nyerhetnek gyermekeik internetes tevékenységébe, és segít a fiataloknak a helyes internethasználat elsajátításában.

Legtöbbször keresett témák a gyerekeknél


A program segítségével anonim statisztikák alapján létrehoztak egy listát a gyerekek által legtöbbször keresett dolgokról. A lista elég megdöbbentő.
  1.  Felnőtt tartalom
  2. Alkohol, dohánytermékek és narkotikumok
  3. Számítógépes játékok
  4. Webshopok
  5. Trágár beszéd
  6. Szerencsejáték, lottózás
  7. HTTP-átirányítás (amikor igazából más oldal jön be az elérni kívánt helyett)
  8. Internetes kommunikációs csatornák: közösségi hálók, üzenetküldők, chatszobák, fórumok
  9. Álláskeresések
  10. Hírek
  11. Vallások
  12. Szoftverek, audio- és videotartalmak
  13. Fegyverek
  14. Erőszakos tartalom
A legkeresettebb webhelyek közé tartozik a gyerekek körében a közösségi média, ami önmagában is folyamatos fenyegetést jelenthet a gyermekek számára. Az interneten itt válhatnak a legkönnyebben pedofilok áldozatává. A számítógépes keresések az okostelefonok megjelenésével egyre inkább visszaszorulnak, egyre kevésbé követhető, hogy mire keres rá valakinek a gyereke, hiszen a telefon szinte mindig nála van, nem ellenőrizhető. Telefont pedig már az egészen kicsi gyerekek kezébe is adnak, az óvodás, kisiskolás korú gyerekek is telefonnal járnak így egyre korábban kezdik el fenyegetni őket a veszélyek.

Mit tehetünk?

A tűzfal és vírusirtó mellett a kiskorúak hatékony védelme érdekében érdemes a szülőknek webes szűrőprogramot is alkalmazniuk. Ennek használatával elkerülhető, hogy a kiskorúak felnőtt tartalomhoz jussanak, vagy zaklatás áldozatává váljanak.


  1. Internetes felügyelet: látható, hogy a gyermekek mely webhelyeket látogatják meg a számítógépen, Mac vagy Android rendszerű eszközön, és letilthatóak bizonyos webhelyek elérései
  2.  Közösségi oldalak megfigyelése: megmutatja, hogyan jelennek meg a gyermekek a közösségi oldalakon, jelenleg leginkább számítógépen elérhető.
  3. Keresések megfigyelése: látható és szűrhető, hogy a gyermekek mikre keresnek az interneten, ha az előzmények nem kerültek törlésre, bármilyen eszközön megtalálhatóak.
  4. Időkorlát beállítása: meghatározható, hogy a gyermekek mennyi időt tölthessenek számítógépen, esetleg jelszóval védhetjük, amelyet a gyereknek nem adunk ki. Sajnos ez telefonon nem működik, hiszen a telefonáláshoz is ismerni kell a jelszót. Esetleg az lehet segítségünkre, ha lejelszavazunk bizonyos alkalmazásokat.
  5. E-mail figyelmeztetések: automatikusan riasztást küld e-mailben, amikor a gyermekek nem törődnek egy figyelmeztetéssel, vagy megkísérelnek meglátogatni egy tiltott webhelyet.
  6. Online tevékenységekről szóló feljegyzések: napló formájában tekinthető meg a gyermekek online tevékenysége, de akár a számítógépen minden leütést elmenthetünk programok segítségével.
  7. Szülői mobilalkalmazás: megfigyelhető a gyermekek online tevékenységei mobilkészülékekről.

forrás: hvg digitalhungary; gts

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése