keresés

2019. április 2., kedd

Mint lábnyomok a parton

Amikor  a parton sétálunk akaratunk ellenére hagyunk magunk után lábnyomokat, amik mutatják merre jártunk. Az interneten való böngészés során sincs ez másképp. Bármennyire is szeretnénk, nem tudjuk  elérni hogy teljesen nyomtalanul létezzünk az interneten. Mindebből amit magunk után hagyunk - képek, videók, böngésző által összegyűjtött sütik – tevődik össze a digitális lábnyomunk. 

Mi is az a digitális lábnyom?

Azok a jelek vagy nyomok, amik az online jelentétünk után maradnak utánunk.
Ezek között vannak szándékos és nem szándékos jelek. Szándékos jelek például az általunk írt kommentek, a blogolás vagy a saját weboldal. Nem szándékos jel lehet például egy kéretlenül települt program, ami összegyűjti és továbbítja a keresési előzményeinket.

Egy 2008-as EMC által támogatott kutatásból kiderült, hogy akkor először a nem szándékos jelek meghaladták a szándékosak mennyiségét. Így nyilatkozott John Gantz, az IDC kutatási igazgatója, rangidős elnöke: " A frissített tanulmányban felfedeztük, hogy a digitális lábnyomnak csak nagyjából a fele kapcsolódik az egyén műveleteihez: a képek készítéséhez, a levelek küldéséhez vagy a hanghívásokhoz"

Források
ITcafé - Óriásira nő a digitális árnyékunk
Index - Na, mit ír ma rólunk az internet
Wikipédia - Digitális lábnyom 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése