keresés

2019. április 7., vasárnap

Oroszország küzdelme a nyugat internettel

Oroszországban a legnagyobb helyi közösségi oldal, a 200 millió felhasználóval bíró vk.com.  Ahogyan Zuckerberg a Facebookot, Pavel Durov is az egyetemi évei alatt találta ki a saját közösségi oldalát a Vkontakte-t s pár éven belül a legnépszerűbb közösségi oldallá vált Oroszországban, és az egykori szovjet tagállamokban.

A kormány és a Vk harca

Durov és az orosz kormány összetűzései már 2011-ben kezdődtek, amikor a választási csalást emlegető ellenzéknek a vk.com maradt az egyetlen szócsöve. A Kreml törlésre ítélte, késöbb pedig Putyin bevetette a KGB-t. Azonban a vk.com napi látogatottsága elérte az 50 milliót így a kormány rájött, hogy ha lekapcsolnák azzal maguk ellen hangolnák a népet. Vk szervereit a rendőrség lefoglalta (ennek ellenére az oldal nem állt le), Durov pedig nem mutatkozott többet a nyilvánosság előtt.

Facebook kérdés

A Roszkomnadzor vezetője, Alekszander Zsarov azt nyilatkozta, hogy a hatóság még az év vége előtt lefolytat egy nyomozást a Facebook ellen, hogy kiderüljön, betartják-e a szabályokat. A hatóság megfontolja a Facebook blokkolását ha nem, vagy nem nyújtanak megfelelő garanciákat a változásra. A moszkvai kormányzat azt várja el, hogy töröljön minden olyan tartalmat a közösségi oldalról, ami tiltottnak minősül, valamint az orosz állampolgárok adatait tartalmazó szervereit a Facebook orosz földön tárolja.

A Yandex botrány

Kisebb vihart kavart a Yandex orosz szolgáltató bejelentése, mely szerint böngészőjük felhasználói jelentették, hogy a böngésző olyan dokumentumokat is indexel, melyeket a Google Dokumentumok nevű online eszközével készítettek és tároltak. A Yandex szinte azonnal eltávolította azokat a linkeket, illetve a Google-t is értesítették. Azt állították, hogy ők mintaszerűen jártak el ugyanakkor a néhány éve adatkezelési botrányba keveredett Yandexre mindenképp rávetül a gyanú árnyéka.

Facebook és a Twitter után a Google is bajban

A Facebook és a Twitter nem tartották be az orosz jogszabályokat a személyes adatokra nézve, ezért az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság (Roszkomnadzor) közigazgatási eljárást indított ellenük. Az orosz hatóság blokkolhatja a világ egyik vezető IT-cégét, a Google-t, ha továbbra sem tartja tiszteletben az orosz törvényi előírásokat és nem távolítja el keresési találatai közül a tiltott oldalakat. Korábban már a Yandex.ru panaszt emelt a Google ellen mert a  gyanú szerint a Google megsérti az ország törvényeit valamint, visszaél piaci helyzetéből fakadó előnyeivel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése