keresés

2019. április 24., szerda

Internetezünk? Csak óvatosan!

Kit nevezhetünk függőnek? Manapság túlságosan gyorsan elítéljük az embereket, főként a fiatalokat. Mégis hol húzódik a határ a függőség és az egészséges internethasználat között? Könnyű rámondani valakire, hogy függő, hiszen régen más volt a norma mint mostanság. Korábban az emberek nem élhettek az internet adta korlátlan lehetőségekkel, így erről a függőségről nem régóta beszélhetünk. 1990-es évek óta ismeretes ez a probléma.


Mi az internetfüggőség pontos definíciója?
Internetfüggőség alatt a napi szinten túlzásba vitt internetezést értjük, mely megakadályozza az átlag felhasználót a napi teendőinek elvégzésében. A veszélyt nem a túlzott számítógép használat jelenti, hanem a számítógép által kreált virtuális valóság. Érzelmi kötődés alakul ki a felhasználó és az eszköz között.Ez a virtuális valóság az egyetlen kiút a felhasználónak és a mindennapok elől ide menekül. 

Függőség típusai lehetnek pl. az online kapcsolatoktól-. számítógépes játékoktól való függés, szerencsejáték

Tünetek és következmények
  • Túlzott érzelmi kapocs egy eszközzel
  • Zárkózottság
  • Elidegenedés a valódi külvilágtól
  • Mentális betegségek kialakulása pl. szorongás, depresszió
  • Állandó vágy az internet/virtuális valóság után

Kínában kísérleteket végeztek a függőség kimutatható fizikai jeleiről. A kísérletben 18 függő és 18 nem függő tinédzser korú fiatal vett részt. Az általános tesztkérdések mellett a fiatalok agyi aktivitását is megfigyelték (fehérállomány sűrűsége és struktúrája).A függők gyengébben teljesítettek a szociális irányultságú teszteken, szorongásra hajlamos tüneteket produkáltak és az  fehérállományuk a szokottnál kisebb sűrűséget mutatott ki.Fontos megjegyezni, hogy a kísérlet egy kis számú csoporton lett elvégezve. A kísérletet, így nem lehet statisztikai alapnak tekinteni. A Kínai Tudományos Akadémia a jövőben pszichológusok közreműködésével további kísérleteket akar elvégezni nagyobb számú csoportokkal.

Mennyire érinti a függőség a mai fiatalokat és kisgyerekeket?
A kisgyermekek életét még nem befolyásolja annyira ez a probléma, mert ők ritkábban jutnak hozzá bármilyen okos eszközhöz illetve nem tudják olyan jól kezelni azokat. A tinédzserek jelentik a legfőbb veszélyforrást. Az ő korosztályuknál kell erre a problémára különös tekintettel figyelnünk. Az internetfüggőség egy megelőzhető szenvedélybetegség.


Van-e megoldás erre a problémára?
Természetesen, mint minden függőségből, ebből is “ki lehet gyógyulni”. Elsősorban a szenvedélybetegnek el kell fogadnia, hogy segítségre van szüksége. Majdan újra kell építenie társas kapcsolatait és lecsökkentenie az internethasználatot. A mai modern telefonok és számítógépek mérik az interneten illetve gép előtt eltöltött időt, amivel ellenőrizheti önmagát a beteg. Ezek mellett egy új elfoglaltság pl. sport keresése.

A bátor és önmagukkal őszinte olvasók egy teszt segítségével mérhetik internetfüggőségüket.

1. Úgy érzed, nagyon elfoglal az internet (most is előző online aktivitására gondolsz. vagy a következő online elfoglaltságodra)?
2. Szükségét érzed, hogy egyre több időt tölts az interneten, mert ez elégedetté tesz?
3. Megpróbáltad már - sikertelenül - korlátozni, csökkenteni az internethasználatod?
4. Nyugtalan, lehangolt, depressziós vagy ingerlékeny vagy, ha csökkenteni vagy abbahagyni próbálod az internethasználatot?
5. Hosszabb ideig maradsz az interneten, mint ahogy szándékoztál?
6. Kockáztatod fontos társas kapcsolataid, munkád, tanulmányaid vagy karriered az internet miatt?
7. Hazudtál már családtagjaidnak, a pszichológusnak vagy másoknak, hogy eltitkold internettel való elfoglaltságod mértékét?
8. Használod az internetet arra, hogy elmenekülj a problémák elől, vagy rossz hangulatod javítására (például tehetetlenség, bűntudat, szorongás, depresszió oldására)?

Ebben a kutatásban internetfüggőknek számítottak, akik 'igen'-nel válaszoltak a kérdőív első 5 kérdésére, plusz még egyre a fennmaradó 3-ból.

Forrásaim:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése