keresés

2019. április 16., kedd

Hogyan néz ki a kiközösítés és zaklatás a jövőben?

Gyermekközösségben direkt illetve indirekt módon előfordulhat a kiközösítés valamelyik formája. Ez olykor enyhébb formában mutatkozik, de durvább esetekre is van példa. A konfliktusban a kiközösítő(k) és a kiközösített(ek) vesz részt. A kiközösített személy valamilyen okból a egy csoport ellenségévé válik. Az indok lehet pl. külső megjelenés, egy adott csoporttól eltérő viselkedésforma avagy a lelki instabilitás is ide tartozhat. Ezeket a számkivetett gyermekeket főként szóbeli, sőt gyakran testi bántalmazás is érheti. Legalább is eddig csak ez érhette őket…


Sokszor egy kiközösítő nem elégszik meg csak a személyes konfliktus kreálásával, hanem más módon is meg akarja keseríteni egy kiközösített életét. Az okos eszközök elterjedésével újabb, válogatott formákban jelenik meg a kitaszítottság. Manapság majdnem minden általános iskolás korú fiatal rendelkezik okostelefonnal. Az internet adta lehetőségeknek köszönhetően egy közösség létrehozhat magán beszélgetéseket/csoportokat, melyeket jó és rossz célra is fel lehet használni.

Cyberbullying vagy cyber megfélemlítés:
Alapjául a tinédzserek között okozta kiközösítési konfliktus szolgál, de a cyberbullying elsősorban az “interneten keresztül szedi áldozatait”. A fiatalok itt névtelen bántalmazók áldozatai lesznek. 

  • Harrassment (támadás-sorozat) Bántó, igaztalan üzenetek küldése online.
  • Exclusion (kiközösítés) Az online közösség egy tagjának a csoportból való kirekesztése.
  • Outing (kibeszélés) - titkok, pletykák vagy egyéb személyes információk engedély nélküli megosztása másokkal.
  • Cyberstalking (online zaklatás) Az áldozat online szokásainak megfigyelése, folyamatos figyelemmel kísérése és támadó jellegű kijátszása.
  • Cyberthreats (online fenyegetések) Olyan, közvetlen fenyegetések vagy nyugtalanító kijelentések, amelyekből úgy tűnik, hogy a szerző érzelmileg felkavart, és fontolgatja, hogy valaki mást, vagy magát bántja, illetőleg öngyilkosságot követ el.


Probléma kezelése:
Legtöbb esetben a tettesek soha nem kerülnek kézre, nyomtalanul eltűnnek és nem vonhatóak felelősségre (nagyrészt az anonimitás miatt) a nagy nyilvánosság előtt. Az internetes felületektől való eltiltást a szakemberek nem tartják igazi megoldásnak, mert így a probléma nem szűnik meg véglegesen. Ez a gond optimális esetben egy idő után befejeződik, az ok lehet egy közbeavatkozás által pl. szülők, tanárok közbelépése vagy egyszerűen a zaklató felhagy a további inzultálással.
Fontos a fiatalok körében tudatosítani, hogy ne féljenek segítséget kérni az ilyen helyzetekben.
Egyéb megoldásként a segítségre szorulók tárcsázhatják pl. a Kék Vonal Alapítványt.

Forrásaim:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése