keresés

2019. április 23., kedd

Múzeumok a fotelből

Kapcsolódó kép
A világ legszebb alkotásai se érnek semmit talán ha nem láthatjuk őket. De eljutni a Louvre-ba vagy a Metropolitán múzeumba nem mindenkinek lehetséges. Ma már viszont el se kell hagynunk talán a fotelünk éljünk bárhol is a világban, hogy körbejárhassuk a legnagyobb kiállításokat is akár. Az internet korában ingyen és utazás nélkül online is megtekinthetjük őket.

Mióta?

Minden 1993-ban kezdődött a nonprofit MOCA vagyis a Museum Of Computer Art honlappal, amit  Don Archer és Bob Dodson készített el akik maguk is művészek. Az oldal megalakulásakor rengeteg alkotó adta áldását, hogy képeik megjelenhessenek az interneten. Az oldal a mai napig is üzemel képtára pedig egyre csak növekszik. Az oldal működésében önkéntesek segítenek akik szintén a weboldalon tudnak jelentkezni mint HTML kódoló vagy honlap készítői tapasztalata vagy jártas a művészetekben.


A világ legnagyobb képtárai

Ma már az internet által képek százezreit láthatjuk. A neves galériák masszív online elérhető képanyagai bárkihez elérhetnek a világon. Például a Louvre online túráján átélhetjük milyen lenne valóban az alkotások között járni. De online képtárat tart fenn még a Guggenheim Múzeum, British Múzeum vagy a Metropolitan
A digitalizása ezeknek a képeknek az alkotások védelmét is szolgálja ezáltal valóban örök életet nyernek ha valamiképpen az eredeti elpusztulna illetve régen rengeteg pénzbe került volna mindegyik múzeumot személyesen felkeresni.

De hátrány is származhat belőle? 
Egyenlőre úgy látszik a múzeumok nem szenvednek veszteséget az online ingyenes közzététellel. Sőt azzal, hogy jobban belátható a képtáruk a látogatók gyakran még lelkesebben érkeznek hogy élőben is láthassák az alkotásokat. A digitális világ fejlődésében fontos, hogy a múzeumok szerepe is formálódjon. És elsődleges szerepük még mindig hogy a művészeteket minél több emberhez eljutatthassák. Ehhez pedig az internet a legmegfelelőbb platform napjainkban.

Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése