keresés

2019. április 28., vasárnap

Rettegthet a Netflix: itt jön a Disney+!


Képtalálat a következÅ‘re: „disney”A Disney már rég óta tervezi bevezetni új streaming szolgáltatását, mely akár komoly vetélytársa lehet a video-on-demand szolgáltatók nagy királyának, a Netflixnek.

Mi is a Disney+?


A Disney+ tulajdonképpen a Disney, a Pixar, a Marvel és a Star Wars összegyurmázásából létrejött Netflix-felépítésű videószolgáltató platform, rengeteg már meglévő sorozattal és filmmel, emellett új, eredeti kontent is várható. Ez emellett kiegészül a Fox teljes
produkciókatalógusával, amelyet nemrég vásárolt fel a Disney, ezzel jelentősen megnövelve az induláskor elérhető tartalom mennyiséget. Ezen felül elérhetőek lesznek majd National Geographic munkái és a Simpon család is.

Már 2016 óta dolgoztak egy terven a BAMTech-hel, amely segítségével betörhetnek a streaming-piacra, de csak tavaly jelentették be hivatalosan a Disney+ érkezését, amelynek premiere az Egyesült Államokban 2019-re volt várható, de hetekben derült ki a hónap-nap: november 12. Nemzetközi szinten viszont kevés még a hír: Nyugat-Európába, Ázsiába és a Csendes-óceani térségekbe 2019 végére/2020 elejére várható, Kelet-Európát és Latin-Amerikát 2020 végére tervezik bevenni. Tehát jövő év végén már nálunk is tuti itt lesz a Disney+. Csak az a kérdés, hogy milyen konstrukcióban, és vajon tanul-e a Disney az HBO Go-tól, és magyar nyelvű/feliratos kontent érkezik-e a hozzánk.

Amit a jövőben várhatunk...


Képtalálat a következőre: „disney marvel star wars”
Kontent szempontjából érdekes a helyzet: jelen állás szerint a Disney jelentősen kissebb archívummal fog megindulni vetélytársaival szemben. Bár azt is fontos megjegyezni, hogy a Disney-nek jelentős jövedelme származott eddig a "bérbe adott" filmekből és jogokból, és bár a szerződések lejártával ezek megszűnnek, filmjeiket csak náluk lehet elérni majd. És már sok sorozat terve megvan a jövőre nézve, de eredeti tartalomra az indulástól legalább két évet kell várnunk. Ezek a tervek leginkább a Disney két nagy franchise-a köré épül, a Marvel és a Star Wars köré. Több szuperhőst (pl. a Tél katonája, Skarlát boszorkány, Vízió, Sólyom, Loki), akiket a nagyvászonról már ismerhetünk önálló sorozataikban lennének feldolgozva. A Star Wars-nál is hasonló a The Mandalorian, vagy éppen a Zsivány egyes spin-off sorozat, amely a történet előzményeit mutatná be a filmbeli karakterekkel. Ezeken felül Szörny Rt. sorozat (Monsters at Work), doku-sorozat Jeff Goldblum-mal (The World According to Jeff Goldblum) és Kristen Bell zenés műsöra (Encore!) is érkezik majd a jövőben.

Ahogy azt már tudjuk a bejelentés alapján, a Disney+ szigorúan gyerekbarát tartalmakkal fog szolgálni, így például a Deadpool, amely a Fox megvásárlásával visszakerült a Disney-hez, és valóban nem fiatalabb nézőközönség részére lett megalkotva, hova kerülhet majd? Itt jön képbe a Hulu, amely nagyrészt (60%-os résztulajdonnal) a Disney tulajdonában van. Az elgondolás jó persze, hogy egy külön platformon mutassák be azokat a filmeket, sorozatokat, amelyek a Disney+-ba nem férnek bele, de ennek is sok akadálya merülhet fel, kezdve ott, ha a Disney esetleg úgy dönt, kivásárolná a Hulu többi tulajdonosát, hiszen így a mérleg jóval a mesebirodalom oldalára billenhet, hiszen így két streaming szolgáltatóval dolgozna a piacon.

Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése