keresés

2019. április 1., hétfő

SMART HOME

Alza.hu, Amazon.com, eMag.hu, Apple.com és még további  weboldalak kínálnak lehetőséget arra, hogy a házainkat különböző technológiákkal vértezzük fel. Legyen szó csak a saját szórakozásunk vagy kényelmünk érdekében vagy ha csak a házunk belső és külső berendezését szeretnénk automatizálni a különböző kütyükkel. 



Kimondottan érdekes az a jelenség, hogy mennyi sok eszköz és technika áll rendelkezésre a mai okos otthonunk berendezéséhez. Ma már elég "sok" választási lehetőségünk van , ha saját házunk alapjait szeretnénk megkezdeni, legyen szó az egyszerű napelemekkel működő házakról, a passzív házakról vagy akár ökoház-bioház , smart otthon ki milyet szeretne. 

Hadd mutassam be a következő berendezési tárgyakat, eszközöket, melyek segíthetik, megkönnyíthetik mindennapjainkat és ami miatt egy okos otthon okosnak mondható.

Okos hűtő

A hűtő  képes az internethez csatlakozni wifi kapcsolat segítségével illetve beépített érintőképernyő segítségével minden ügyes bajos dolgunkat fel tudjuk rá vinni. Legyen szó bevásárló listáról, heti menü összeállításáról, kedven étellistáról vagy csak az adott nap menetrendjéről. Hagyhatunk kis elektronikus cetliket vagy kedves kis üzeneteket rajzokat a hűtőn, mely mosolyt csalhat egyik családtagunk arcára.  A hűtő képes más smart eszközökkel is kommunikálni, így osztott képernyős módszerrel akár a mobilunkon elindított videót is meg tudjuk osztani és azon nézni a tévét vagy akár zenét is hallgathatunk rajta. Az áttetsző érintőképernyős felület segítségével akár még a hűtőt sem kell kinyitnunk, mivel megmutatja mi van benne, ezzel pénzt és energiát megspórolva. Erre jó példa a 2018-ban kereskedelmi forgalomba adott Samsung Family HUB hűtőszekrénye, mely minden várakozást kielégített a felhasználók számára ezidáig.


Okos sütő

"A Candy által a vásárlókkal együtt fejlesztett termék a videórecept megfelelő fázisában még a sütő előmelegítését is elvégzi. A teljes ajtót elfoglaló, 19 colos érintőképernyővel rendelkezik a Candy most bemutatott, és már Magyarországon is kapható Watch&Touch sütője, mellyel a sütési folyamat minden egyes szakasza érintéssel vezérelhető és felügyelhető. Az ajtóba épített kamerához szabadalmaztatott „U-See” világítás társul, mely a sütő belső ajtaján elhelyezett oldalsó LED-lámpákból áll. A kamera folyamatos képet mutat a sütő belsejéről, ezért a készülő ételre bármikor ránézhetünk. Mivel a Watch&Touch Wi-Fi-re is csatlakoztatható, így a felhasználók akár a szomszéd szobából, tabletről vagy okostelefonról is szemlélhetik a készülő ételt a Candy saját fejlesztésű Simply-Fi applikációján keresztül. Emellett a Wi-Fi kapcsolatnak köszönhetően a kiválasztott hír-, recept-, életmód- és sok más weboldalon is böngészhet, egyenesen a sütő ajtaján."


Okosan mosó gép

Funkcióját megmaradt az alapoknál a mosógép gyártás kimossa, centrifugálja és szárítja ruháinkat, ez nem is igazán fejleszthető, hanem evidens része a mosó eszközünknek. Azonban magában a működésben már sokkal inkább a fejlesztők az innovatív, intelligens részeket hangsúlyozták/hangsúlyozzák ki. A mai gépeket már wi-fi kapcsolat hozzáféréssel akármikor, akárhol, akármilyen mosási programot állíthatunk be. A legújabb LG TwinWash mosógépeknél a telefonos alkalmazáson keresztül való be- és kikapcsoláson kívül még hangalapú parancsok által is megtehetjük ezt a Google és Amazon hangalapú asszisztensével.

Okos villa

Az okos evőeszköz képes vezetni minket a helyet étkezés ütemének betartásában. A villa figyeli, hogy milyen időközönként veszünk a szánkba étel, valamint egy perc alatt egy hányszor tesszük meg. Ha nem megfelelő a tempó, finom rezgéssel készteti az embert, hogy lassítson. Ez magyarul abban segít, hogy minél többször rágjuk meg az ételt, illetve, hogy a helye táplálkozással a telítettségi szintünk is ezáltal hatékonyabban növelhető a nyugodt evéssel. 


Források:
lifewire.com/smart-refrigerator
praktiker.hu/okos-haztartasi-eszkozok
iot-nn.com/a-jovo-kereskedelme-a-szemelyre-szabott-ajanlatokra-epul/
m.sg.hu/cikkek/it-tech/megterhelo-egy-okosotthonban-elni
programfurkesz.hu/otthon-design/2019/okos-moso-es-szaritogepekkel-debutal-az-lg-a-ces-en/
hvg.hu/tudomany/okos_mosogep_teszt_wifi_addwash
lakberinfo.hu/okossuto

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése