keresés

2019. április 26., péntek

Veszélyben az adataink - a Facebookon túl is

Korábban már írtam arról, miként él vissza személyes adatainkkal a Facebook, hogyan cserél információkat más cégekkel. Most arra gyűjtöttem példákat, milyen veszélyek leselkednek ránk a Facebookon túl. Számos cég folytat etikailag megkérdőjelezhető tevékenységet. Körültekintően kell használni a webet, és erre a gyerekeket is meg kell tanítani. Néha azonban kivédhetetlenek a támadások.

Az Emma's Diary és a politika

Tavaly nyáron derült ki, hogy az Emma’s Diary néven ismert, kismamáknak szóló oldal, amit a Lifecycle Marketing (Mother and Baby) vállalat üzemeltet, visszaélt a felhasználók személyes adataival, s közvetve politikai célokra használta fel azokat. Profitszerzés céljából ugyanis eladta a regisztrált tagok adatait a Munkáspártnak, illetve marketinges partnerének, a Experian Marketing Servicesnek. Az ügy körülbelül egymillió személyt érintett. A párt és a marketingcég hozzáfért a szülők nevéhez, címéhez, az öt évesnél fiatalabb gyerekeik számához, s aztán személyre szabott politikai hirdetésekkel, családbarát ígéretekkel bombázták őket az általános választások előtt. A vállalatra 140 ezer font bírságot szabott ki az ICO, a brit adatvédelmi hivatal.

TikTok-problémák
Nagy port kavart a TikTok, a rövid videófelvételek készítésére, megosztására szakosodott app, melyet főként gyerekek használnak. Rengeteg adatot lehalászott azok telefonjáról, akik telepítették: nevüket, címtárukat, telefonkönyvüket, fényképeiket. Az USA Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága februárban az eddigi legmagasabb büntetést szabta ki a vállalatra, amit a gyerekek adatainak illetéktelen felhasználása miatt valaha is kiróttak.

A cég most külön alkalmazást fejleszt a 13 évnél fiatalabb tagoknak, amelyben különös gondot fordítanak a biztonságra. Azonban mivel kevesebb funkciót használhatnak, félő, hogy hamis születési dátum megadásával továbbra is a “normál” applikációt fogják használni. A gyerekek gyakran nem is tudják, mivel jár, ha telepítenek egy alkalmazást, nincsenek tisztában azzal, hogy adataik rossz kezekbe is kerülhetnek. Régen arra kellett figyelmeztetni őket, hogy ne álljanak szóba idegenekkel az utcán, mára ezt a virtuális valóságra is ki kell terjeszteni.
Indiában be is tiltották a TikTokot, mert pornográf tartalmak is elérték a gyerekeket, s a Madrászi Legfelsőbb Bíróság szerint ez a fiatalok szexuális kizsákmányolásához vezet. A Google és az Apple is tervezte, hogy végleg törli kínálatából a TikTokot, azonban a cég fellebbezését követően ez nem következett be. Az app fejlesztője, a ByteDance úgy nyilatkozott, hogy összességében a felvételek nagyon kis százaléka kifogásolható, és folyamatosan dolgoznak azon, hogy ezek lekerüljenek az oldalról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése