keresés

2019. április 2., kedd

Ha a fake news és a rasszizmus összeér...


A faji és vallási indíttatású terrortámadások, a populizmus terjedése és sok más tényező is előrelendítette az információs forradalom egy nem várt negatív következményét: az egyszeri ember kamuhírekkel való megetetését. Franciaországban a romák elleni hangulatkeltésre használták fel ezt a kommunikációs technikát.

Szándékos erőszak? 

A közösségi oldalak már rég nem csak arra valók, hogy beszélgessünk egymással. Megosztunk egymással híreket, sokszor úgy, hogy kérdés nélkül elhisszük a tartalmukat, ezzel saját magunkat is becsapva. Így eshetett meg, hogy Franciaországban több helyen baseballütővel támadtak cigányokra, akikről azt feltételezték, hogy egy-egy gyerekrabló bűnbanda tagjai.
Az álhír, miszerint romák egyes csoportjai - származástól függően - fehér, sárga, vagy éppen piros színű furgonokban rabolnak el francia kisgyerekeket, a Snapchaten és a Whatsappon is széles körben terjedt, a támadásokat ez indukálta. Eszerint a gyerekeket emberkereskedelem vagy prostitúció céljából használnák fel.

abducted-child
Kép: ieyenews.com

A cáfolat

A francia rendőrség - majd később az érintett tartomány vezetői is - március 25-én, órákkal egy húszfős, kézifegyverekkel elkövetett támadás gyanúsítottjainak őrizetbe vétele után a Twitter-oldalán igyekezett cáfolni az erőszaknak alapot adó üzeneteket:
A furgonos rablásokról szóló hírek teljességgel alaptalanok. Egy ilyen támadás megtörténtére sincs ma bizonyíték. Kérjük, ne osszák meg ezeket az álinformációkat, és ne szítsanak erőszakot.
Hangsúlyozták egyben, hogy nem tudnak eltűntekről. Az első támadások Párizs központjától északkeletre robbantak. Azóta nagyjából 70 támadót azonosítottak, akik a BFMTV BBC által átvett (megalapozott) tudósítása szerint ütők mellett kövekkel, késekkel is felszerelkeztek.

Megállíthatatlan?

A támadások a figyelmeztetés ellenére tovább folytatódnak, és terjednek a kérdéses eredetű képek is. Hasonlóra Indiában is akadt példa, ahol egy videó révén, amire felfűzhetik indulataikat a támadók, ugyancsak lincshangulat uralkodik. Ott sem tartanak számon eltűnt gyerekeket a hatóságok.

Forrás: BBC / 24.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése