keresés

2019. április 12., péntek

"...Kína lesz a világ első digitális diktatúrája" ?


Valami olyanra készül Kína az interneten, a közösségi oldalakon, sőt még azokon túl is, ami még a sci-fi írók rémálmaiban sem szerepel.

A kommunizmus és a kapitalizmus igencsak különös elegyét megvalósító Kína az interneten is hasonló politikát folytat. Miközben nemzetközi szinten is egyre inkább virágoznak a kínai webes vállalatok, az ország kormánya nem nézi jó szemmel, ha a felhasználók politikailag kényes témákat feszegetnek – azt pedig a tartalmak szűrésével érik el, hogy még olvasni se nagyon olvashassanak "problémás" szövegeket.


Beindul a tesztüzem ?

A CBS tudósítójának beszámolója szerint egy tavalyi jogszabály alapján elindították annak a kínai rendszernek a tesztüzemét, ami a minél teljesebb körben megfigyelt online tevékenységük alapján egyszerűen egy értéket rendel mindenkihez.

A kínai állampolgárok rangsorolására szolgáló, a tervek szerint 2020-tól mindenkire kiterjesztett “közösségi kreditpont” olyan, mint a személyi szám vagy az adószám , csak ez a szám az ember internetes cselekedeteitől függően folyamatosan változik. A kormányzat által már tesztelt rendszer lényege, hogy az összes nagyobb kínai internetes vállalat számára kötelezővé tett adatszolgáltatás segítségével mindenki minden online tevékenységét számításba veszik. Módosítja a kreditpontot például , hogy ki mit vásárol a webshopokban, hogy mit tesz közzé az országban elérhető közösségi oldalakon, mire keres, milyen hírekre kattint, milyen számítógépes játékokkal tölt időt, stb.

A kínai kormányzati kommunikáció szerint e rendszerre gazdasági okok miatt van szükség, de többek között a fent idézett szakértő szerint is ennél jóval többről van szó. Egy példával élve: ha valaki időnként kitesz egy nem vészes, de azért a kormány döntéseit kritizáló bejegyzést, gyakran keres rá az országban zajló negatív eseményekre (pl. tőzsdekrízis) és ilyen témájú híreket is olvas – ezek mind-mind rossz irányba módosítják a pontszámát. A tervek szerint komolyan befolyásolhatja majd az illető egyetemre való bejutási esélyeit, vagy milyen munkát kaphat. Sőt, a Kína-szakértő Ken DeWoskin szerint még azt is befolyásolhatja, hogy az illető kaphat-e útlevelet.

Bizarr érdekesség, hogy nem csak az befolyásolhatja rossz irányban valaki minimum 350-es, maximum 950-es pontszámát, hogy ő tesz-e valamit a fentiek közül. Az Amerikai Polgári Szabadságjogok Szövetsége (ACLU) szerint akkor is csökken valaki pontszáma, ha az ismerőse tesz vagy éppen nem tesz meg bizonyos dolgokat.

Ha elég okossá fejlesztik a rendszert – amihez minden bizonnyal évek tapasztalata szükséges –, akkor bizonyos értelemben még pozitív hatása is lehetne: az algoritmus kiszűrheti például, ha egy Kína-kritikus állampolgár, aki rendszerint vásárol a neten erős nyugtatószereket, elkezd egyenként veszélytelen, de valamilyen terrorcselekmény elkövetéséhez jól összekombinálható anyagokra keresni webshopokban. Ha pedig ezek mellett rendszeresen erőszakos-gyilkolós játékokkal játszik, az jó eséllyel már elég is lesz ahhoz, hogy az algoritmus kiszűrje az illetőt, a rendőrök pedig bekopogjanak hozzá. Ennél azonban jóval életszerűbb és negatívabb hatása lehet a közösségi kreditpontok rendszerének a kínai szólás- és véleményszabadságra. Aki eléggé "Kína-barát", azt viszont előnyökhöz is juttatja a kormányzat: 750 pont fölött például szinte bármelyik országba garantált a kiutazási engedély.



Ugorjunk egy kicsit időben és nézzük hogyan alakult a rendszer.

Rémületes videóriport mutatja be, hol tart a totális megfigyelőállam kiépülése Kínában, egyre közelebb van ahhoz, hogy létrehozzon egy totális megfigyelőállamot

Több mint 200 millió térfigyelő kamera előtt zajlik a kínai állampolgárok élete. A technológiai fejlesztéseket hosszú ideje prioritásként kezelő kínai állam megértette, hogy elérkeztünk ahhoz a rendszerfejlettséghez, amelynél már mindenhol mindenkit meg lehet figyelni, nyilván lehet tartani és automatikusan ki is lehet értékelni.

A társadalmi kreditrendszer

A társadalmi kredit olyan, mint a kaland- és szerepjátékokban a képességpont. Csak ezt nem játékból használják, illetve aki Kínában él, egyszerűen nem dönthet úgy, hogy nem játszik. A tesztben nyilvántartottak mindegyikét egy 800-900 pontos rendszerbe sorolják be. Pontszámuk csakis tőlük függ: amikor a kormányzat által jónak ítélt dolgot tesznek, pluszpont kapnak, ám ha a kormány erkölcsi vagy politikai érzéke szerint helytelen dologba mennek bele, máris csökken a pontszámok.

A társadalmi kreditrendszer bevezetése korábban egyszerűen lehetetlen lett volna. Alapját ugyanis a technológia fejlettség jelenti. Az országszerte kiépített, több mint 200 millió (kültéri és beltéri) kamerából álló megfigyelőhálózat kiépítése csak a kisebb falat volt, a nagyobbik kihívás a képeket elemző és "értő" háttérrendszer jelentette. Ez ugyanis felismeri az állampolgárokat, járműveket, valószínűleg még egy-egy kirívó cselekedetet (például erőszakot) is képes "felfogni". Az okostelefonos alkalmazásokból – köztük üzenetküldőkből – és a különféle internetes szolgáltatásokból – például közösségi hálózatokból, talán még a Google készülő, kifejezetten Kínának fejlesztett keresőjéből is – szintén beérkeznek az adatok, melyeket a komplex rendszer rögtön a megfelelő állampolgárhoz kapcsol. Ahogy az illető egészségügyi és banki adatait is. Satöbbi.

Ha teljesen elkészül – azaz a tervek szerint 2020-tól – a megfigyelőrendszer nem csak azt látja majd, amikor a polgár bemegy egy boltba, hanem az az adat is beérkezik majd a központba, hogy ki mit tolt ki a pénztáron a kosarában. Ha például valaki "túl sok" alkoholt vásárol, az felveti a gyanúját annak, hogy alkoholista. Bár ez csak spekuláció, de valószínű, hogy ilyenkor más faktorokat is számításba vesz majd a rendszer, például az illető vonatkozó orvosi adatait. Az viszont már hivatalos, hogy ha valakinél ezek alapján erkölcstelen iszákosságot vél felfedezni a rendszer, akkor rögtön levon tőle néhány pontot. Persze ez fordítva is igaz: a "megfelelőnek" ítélt vásárlások pontokat hozhatnak a konyhára. Mindezt valós időben: a rendszer nem egy-egy adatlekéréskor vagy nap végén összesíti, hanem az ígéretek szerint mindenkiről minden valós időben lesz lekönyvelve.

Nehezíti a helyzetet, hogy nem csak a saját böngészési előzmények és vásárlási szokások, hanem a családtagok, sőt a közeli barátok viselkedése is befolyásolja az állampolgárok kormányzati megítélését. "Ha a legjobb barátod vagy az édesapád valami rosszat mond a kormányról, te is pontokat veszítesz" – írja az ABC kínai tudósítója.

Amit a konkrét példák mutatnak 

A cikk képi anyagában szereplő Dandan Fan a példa rá: van, akinek tetszik mindez. A 36 éves marketingszakember szerint a rendszer nem tökéletes, de egy ilyen nagy és "összetett" ország esetében hasznos eszköz a stabilitás és a biztonság fenntartásához. A kínai nő nem csak kedveli a rendszert, de előnyeit is élvezi: a 800 pontos skálán 773 ponttal rendelkezik. Ennek köszönhetően kiemelt figyelmet, "VIP-ellátást" kap a hotelekben és repülőtereken. Ha hitelre van szüksége, nagyon kedvező feltételekkel nyújtja neki a bank. És persze hozzájuthat a legjobb egyetemi képzési programokhoz és az állásokhoz, melyekről az alacsonyabb pontszámmal rendelkezők nem is álmodhatnak. Ahogy a többi felsorolt előnyről sem. Bizonyos pontszám alatt pedig az állam alaposan megnehezíti a polgárok életét. A megítélés pedig örökölhető.

Ez nem mindenkinek jó hír. Az ABC News citálja Liu Hu példáját is. A kínai oknyomozó újságíró több – a kormányzat egészen magas szintjéig nyúló – korrupciót és gyilkossági ügyeket is felderített. Azt mondja, pártja és kormánya ellenségként tekint rá – és mivel alacsony a kreditpontja, korlátozták utazási lehetőségeit, nem mozdulhat ki városából. Hiába is próbál vonatjegyet foglalni, a szolgáltatás elutasítja a kérését. Állítása szerint kétmillió követőt számláló közösségi csatornáit lekapcsolták. Hu azt mondja: a kínaiak "szeme el van takarva, fülük be van fogva – keveset tudnak a világról, egy illúzióban élnek".

Hogy kinek mennyi pontja van, azt egyébként nem titkolják: Dandan Fan az ABC News újságírójának megmutatta azt az alkalmazást, mellyel okostelefonjáról bármikor ránézhet aktuális megítélésére.

"Szükségünk van egy társadalmi kreditrendszerre. Ahogy Hszi [Csin-ping] elnök mondja, gazdag és demokratikus ország leszünk" – fogalmazta meg véleményét az ausztrál újságírónak Dandan Fan férje, a szintén kiváló pontszámmal rendelkező Hsziao-csing Csang.

"Ha ezt bevezetik, Kína lesz a világ első digitális diktatúrája" – fogalmazta meg véleményét az ausztrál tudósító. És persze élnek olyanok az ázsiai országban is, akik az ő véleményét osztják.


Forrás:444 2018.09.20.

Nézzük a számokat

Bár hivatalosan csak 2020-ban élesedhet Kínában az a rendszer, ami mindent és mindenkit megfigyelne, a négy évvel ezelőtt megtervezett, majd elindított program  már javában zajlik, ahol annál több pontot kap valaki, minél jobban tetszik a kormánynak a viselkedése. A pontok pedig egyúttal azt is jelentik, hogy miket tehet, és miket nem tehet meg az illető.

Az alacsony kreditpontotot különböző okok miatt kapták eddig a kínaiak: kábítószer használata, adó vagy büntetés be nem fizetése, hamis információk terjesztése. Persze kérdés, a kommunista rezsim szemszögéből nézve mi tűnhet hamis információnak. Az egyéneknek emellett tilos befektetéseket, biztosítást vagy ingatlant vásárolniuk, míg a feketelistás cégeknek tilos kötvényeket kiadniuk vagy pályázati forrásokra pályázniuk.

2018-ban mintegy 128 ember volt, aki a befizetetlen adók miatt nem hagyhatta el Kínát. A kínai források szerint a rendszer működik, a jelentések szerint eddig 3,5 millió ember vagy cég fizetett adót a közösségi kreditrendszer miatt.
Aki "jól fekszik" a kommunista rezsimnél, az gyakorlatilag bárhova elutazhat a világon, aki viszont rosszul, azt még az olyan hétköznapi dolgokról is letiltják, mint egy vonatjegy megvásárlása.

Tavaly novemberben már kiderült, mennyire hatékony a rendszer, akkor ugyanis arról érkezett hír, hogy már 4,5 millió személy számára tagadta meg a vonat, és 11 millió számára a repülőjegy vásárlását. Ehhez képest úgy tűnik, sokat fejlődött az algoritmus.

A The Guardian beszámolója szerint már 23 millió embert tiltottak le az utazásról a rendszerben kapott alacsony pontszáma miatt, vagyis alig néhány hónap leforgása alatt újabb 7,5 millió fővel bővült a "rossz állampolgárok" köre. A rendszer 5,5 millió alkalommal mondott nemet valakinek a vonatjegy vásárlására. 


+ 1 érdekesség:  Totális megfigyelés: Kína rendszere odacsaphat a trükköző tudósoknak is

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése