keresés

2019. április 28., vasárnap

Az Unió összefogása: Europeana


Az Európai Unió hamar célul tűzte ki, hogy tagállamainak közös és mindenki által támogatott keresési felületet hozzon létre ahol a képi, írott és hanganyag elérhetővé válhat a világhálón. Ezen összefogás által jött létre az Europeana.

A kezdetek 
Az Unió létre jötte óta komoly gondot fordít az európai kultúra megőrzésére. Ennek alapvető része a könyvtárak fejlesztése. 2005-ben az Európai bizottság a könyvtár továbbfejlesztés kapcsán indította útnak az az Európai Digitális Könyvtár projektjét, ami  az Europeana lett. Céljuk egy közös platform volt a tagállamokkal, amik az országok digitalizált dokumentumait elérhetővé teszik bárki számára. Ebben a projektben a tagállamok könyvtárai, múzeumai és más kulturális intézményei vettek részt.
2008-as indulásakor több mint 2 millió anyagot sikerült feltöltenie a tagállamoknak noha ekkor még Európában még csak kezdetleges volt a digitalizálás. A tagállamok közül Franciaország adta a gyűjtemény 47%-át. Magyarország 0,1% járult hozzá nagyrészt a Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) anyagából. Az informatikai hátteret Hollandia nemzeti könyvtára a Koninklijke Bibliotheek biztosítja.

A magyar közreműködök:
  • Országos Széchényi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtár (OSZK MEK)
  • Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA)
  • Nemzeti Digitális Adattár (NDA)
  • Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM)
  • Magyar Rádió Archívuma (MR Archívum)
  • Forum Hungaricum Nonprofit Kft. (Forum Hungaricum)

Hol tart ma?
Ma az Europeana-n több mint 58 millió műalkotást, műtárgyat, könyvet, videót és hanganyagot lehet megtalálni. Népszerűsége miatt látogatói kapacitását folyton növelni kell.
2018-ban amely a Kulturális Örökség Európai Éve volt az Europeana fontos szerepet játszott, hogy a tudásmegosztó pedagógushálózaton, az eTwinning-en, minél több anyagot osszon meg az európai kultúrával kapcsolatban ezzel segítve az iskolákat. Az év során különböző online szemináriumokat tettek elérhetővé és oktatási eseményeket rendeztek a weboldalon, hogy bemutassák az Europeana gyűjteményének sokszínűségét és használatát.

Források:
Europeana
Tudományos és Műszaki Tájékoztatás cikk
Digitális Pedagógiai Módszertani Központ cikke

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése