keresés

2019. április 28., vasárnap

Kína és a prekogok eljövetele

A tervek szerint 2020-ra élesen bevethető lesz a már évek óta tesztüzemben működő kreditprogram Kínában, ami a világon először valósítaná meg a totális megfigyelést.
Az országszerte felszerelt több százmillió megfigyelő kamera képes az arcfelismerésre, nemsokára a járás, testtartás alapján történő azonosításra is. Figyeli ki, mit vásárol, kivel beszélget, átszalad-e a piros lámpán.


Hogyan működik a rendszer?
A rendszer számon tartja a tanulmányi eredményeket, orvosi adatokat, szociális kapcsolatokat, vásárlási szokásokat - azaz minden adatot, amit a polgár önkéntelenül is szolgáltat magáról, ezeket pedig valós időben egy mesterséges intelligencia elemzi és eszerint ad vagy vesz el pontokat a polgártól.
Vannak, akik ki tudják használni ennek a rendszernek is az előnyeit, hisz a magas pontszámokért jutalom jár. Kedvezőbb hitelek, a sorban állás elkerülése, könnyebb bejutás bizonyos iskolákba.
Azonban akinek a pontszáma bizonyos érték alá zuhan, az megvonásokban részesül, például nem vehet repülőjegyet vagy bizonyos dolgokhoz drágábban juthat hozzá, mint mások. Ráadásul a szabályszegőknek minősített embereknek a családtagjaira is kiterjed a büntetés.
Ráadásul ez a mérce még inkább lefelé görbül, ha a Kína által kollektív fenyegetésnek minősített ujgurokra kerül a sor. Őket három csoportra osztva figyelik meg: megbízható, átlagos és megbízhatatlan. Aki valami miatt az utóbbi kategóriába esik, azt kőkemény átnevelőtáborba küldik.
Hogy a kép még futurisztikusabb legyen a folyamatosan adatokat gyűjtő, elemző és fejlődő MI mellett, az arcfelismerésre specializálódót CloudWalk nevű cég olyan programot tesztel mindeközben, ami a lehetséges jövőbeli bűnelkövetéseket próbálja kiszűrni. Mindezt nem a prekogok látomásaiból, hanem mozdulat és viselkedés felismerő és elemző rendszeréből. A rendszer azonban még annál is veszélyesebb lehet, mint elsőre tűnhet, ugyanis a jelenlegi pontadási rendszer igen fekete-fehérnek tűnik. Alkohol vásárlásért levonás, gyümölcsért plusz pont jár. Ráadásul online algoritmusról lévén szó, kívülről akár meg is lehet hackelni, vagy belülről torzítani a pontokat.
Arcfelismerő szemüveget viselő kínai rendőrök

Kína és a "takarítás"
Kína előszeretettel játssza ki az "államtitok" kártyát, ha valakit el akar tüntetni ideiglenesen vagy akár örökre a színről. A hatályos törvény az állambiztonságról és államtitkok védelméről részletesen felsorolja, mi tartozik a fent említett bűnök közé, ám olyan tágra veszi ezeket a köröket, hogy szinte bármit annak lehet minősíteni. A 2008-as Olimpia idején például egy brit cég gyűjtött időjárási adatokat a vitorlás versenyek helyszínéről, melyek azonban túl közel voltak Kína egyik hadikikötőjéhez, így gyorsan államtitokká kiáltották ki a meteorológiai számokat.
Igaz, a fenti eset inkább kivétel, általában kínai emberi jogi aktivistákat, ügyvédeket vádolnak meg, ugyanis ez esetben, mire a per egyáltalán elindul, az ítélet már kész és még magyarázkodniuk sem kell. A kiépülő pontrendszer még jobban megkönnyíti ezen emberek ellehetetlenítését és eltüntetését, ami több helyről aggodalomra ad okot.

Ajánlott bemutató a rendszer mostani működéséről:

Felhasznált cikkek:
Képek forrása:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése