keresés

2019. április 1., hétfő

Biblo Tøyen – egy könyvtár a fiataloknak

Hold Deg Våken!, vagyis Tartsd magad ébren! Ez volt a holland tervező, Aat Vos mottója Oslo ifjúsági könyvtára, a Biblo Tøyen tervezésekor. A kizárólag 10 és 15 év közötti fiatalok számára szánt létesítmény koncepciója újnak számított egész Norvégiában. A cél olyan, a hagyományostól eltérő könyvtár létrehozása volt, ami a lehető legtöbb módon megszólítja a célközönségét.

A koncepció megszületése

A célközönséget jelentő korosztály meghatározásakor azt tartották szem előtt, hogy a norvég oktatási rendszer programjában a fiatalabb diákoknak lehetőségük van az órák után is az iskolában maradniuk délután ötig, hogy ott tanulhassanak, játsszanak, vagy egyéb tevékenységekkel töltsék el az időt, de ez a lehetőség a negyedik osztályosnál idősebbek számára nem elérhető. Ennek az idősebb korosztálynak szeretnének helyszínt biztosítani, ahol inspiráló környezetben játszhatnak, tanulhatnak és felfedezhetnek.

A tervek készítésekor környezetpszichológus szakember segítségéhez folyamodtak, továbbá a gyerekek véleményét is megkérdezték arról, hogy ők milyen könyvtárat szeretnének, amire ők azt válaszolták, hogy olyan helyre vágynak, ahol nyugodtan együtt tölthetik az időt kortársaikkal, lazíthatnak, és elszakadhatnak egy kicsit a szülőktől és testvéreiktől Ezek alapján a cél egy „harmadik hely” létrehozása volt a gyerekek számára az iskola és az otthon között, ahol tanulhatnak, felfedezhetnek, önmaguk lehetnek, társaságban játszhatnak és alkothatnak.

A megvalósítás

A teret rengeteg különleges, izgalmas berendezési megoldás teszi vonzóvá az ifjú látogatók számára, mint például a könyvtár központjában található régi teherautó, amit működő konyhává alakítottak át, vagy éppen a mennyezetről lógó sífelvonókabin, a tengeralattjáróhoz hasonlóan berendezett olvasósarok, és az üldögélésre alkalmas, párnákkal megrakott talicskák.

Az olvasás mellett lehetőség van elmélyülni a színház, a zene, vagy éppen a programozás világában is, de lehet például legózni és 3D-s nyomtatóval nyomtatni is.

A könyvek olyan jellegzetes kategóriák szerint vannak kirakva a polcokra, mint például „állatok” és „rövid és jó”, ezzel a természetes felfedezés lehetőségét kívánják megteremteni. A könyveknek nincs állandó helyük, és a polcok is úgy lettek kialakítva, hogy az aktuális igényeknek megfelelően könnyen át lehessen rendezni őket. Az eligazodást ebben a rendszerben egy drón segíti, amely esténként végigjárja a könyvtár területét, és leolvassa a könyvek borítójára elhelyezett chipeket, és így pontos információt ad minden könyv aktuális helyéről.

Forrás:

Fényképek: Marco Heyda + Jan Willem van Bruggen, aatvos.com fgr

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése