keresés

2019. április 26., péntek

Polónyi Zsolt – A mesterséges intelligencia lehetőségei (Big Data/Digitális Bölcsészet)


A mesterséges intelligencia fogalma, története.

A mesterséges intelligencia ember által létrehozott, előre beprogramozott tudatosság, mely képes különböző adatokon keresztül következtetéseket levonni és ennek segítségével fejlődni, a beépített keretek, korlátok között önálló életet élni. (Polónyi Zsolt)
A mesterséges intelligenciával kapcsolatos első eredményeket a 20. században érték el, Warren McCulloch és Walter Pitts nevéhez fűződnek. Létrehozták a „mesterséges neuron” modellt az agyi neuronok(idegsejtek) működésére vonatkozó ismeretekre alapozva, melynek lényege egy összekapcsolt hálóstruktúra, amivel bármilyen függvény, logikai művelet (ÉS ,VAGY, NEM Stb.) kiszámítható. A „Mesterséges intelligencia” elnevezés John McCarthy nevéhez, a témában szintén kiemelkedő szerepet betöltő emberhez fűződik.
Az 1950 – 1960-as évek egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb sikere Allen Newell és Herbert Simon-hoz kapcsolódik. Létrehoztak egy „általános probléma megoldó” programot (General Problem Solver – GPS), ami a részcélok és a lehetséges cselekvések megfontolásának sorrendje alapján hasonlított ahhoz, mint ahogy a hasonló problémákon dolgozó emberek cselekszenek. Így, a GPS volt talán az első, az „emberi módon gondolkodni” képes mesterséges intelligencia.

Az MI kutatói már a kezdetekben sem voltak szégyenlősek a várható sikereiket illetően. Gyakran idézik Herbert Simonnak a következő, 1957-ből származó kijelentését:

„Sem meglepni, sem sokkolni senkit nem célom – de a legegyszerűbben összefoglalva azt mondhatom, hogy a világban léteznek ma már gondolkodó, tanuló és kreatív gépek. E képességük rohamosan fog fejlődni, és – a közeljövőben – az általuk feldolgozott problémák köre összemérhető lesz azokkal a problémákkal, amelyekkel az emberi elme eddig megküzdött.”
A mesterséges intelligencia néhány lehetőségei.

A 20. század végén kezdtek kialakulni az intelligens ágensek, melyek közül legfontosabb számunkra az internet.

A Mesterséges Intelligencia másik legfontosabb mellékterméke a számítógép. A mai számítógép kivirágzására több generációs fejlődésre volt szükség, hatalmas változásokon ment keresztül az évek során, a legszembetűnőbb eltérés a méret. Régen akár egy egész szobát elfoglalhatott, ma már egy kisebb asztalra is elfér. Az első generációs számítógépek a 20. században jöttek létre, fontosabb magyar közreműködők ebben: Neumann János, Kemény János. Az első magyarországi számítógép 1959-ben készült el, az M3 nevet kapta. Tervhivatali mátrixokat számolt ki, bonyolult matematikai és nyelvészeti problémákat oldott meg, és az épülő Erzsébet híd statikai számításainak az ellenőrzését is el tudta végezni.
A mesterséges intelligencia hatalmas szerepet tölt be a videojátékok terén, mivel a számítógép nem csak szakmai, de szórakoztatási teret is ad az embereknek.

"GamingBolt" Youtube content creator Top 16-os videojáték listája,amikben nagyon fejlett mesterséges intelligencia található: https://www.youtube.com/watch?v=p4KqryLMseQ

A számítógépes alkatrészek folyamatosan fejlődnek, de ez a fejlődés mesterségesen van rendszerezve. Ma már több 100 milliárdos project a számítógép, és sajnos a sok cél közül az egyik legfontosabb (ha nem A legfontosabb): a profitszerzés.
A videojátékokhoz erőforrások kellenek és ezt használja ki az Ipar. Ezeket az erőforrással kapcsolatos követelményeket a videojátékok fejlődése határozza meg, amibe beletartozik az adott játék grafikája (a játék környezete), fizikája (a játékokban az objektumok egymáshoz viszonyítva hogy mozognak), A különböző „ellenségek” intelligenciája stb.
Napjainkban a Mesterséges Intelligencia lehetőségei közül valószínűleg a legérdekesebbek a robotok. A következendő években – feltehetőleg 20-30 éven belül – rengeteg alapszolgáltatást és lehetőséget fognak nyújtani a robotok. Ennek nyomai már most is fellelhetők. Pl. 2002 óta rendeznek robot bajnokságokat, ahol mesterséges intelligenciával rendelkező robotok küzdenek meg egymással.

https://www.youtube.com/watch?v=ufOz00oYzZM


A BIG DATA és záró gondolatom.

Ha a mesterséges intelligenciáról beszélünk, akkor mindenképp szót kell ejtenünk a BID DATA-ról.
„A Big Data a cégek, az intelligens hálózatok, a magánszektor és az egyéni felhasználók által világszerte és napi szinten előállított óriási adatmennyiséget jelenti. Strukturáltan és kielemezve ez a rengeteg információ nagy hasznot hozhat a cégek és ügyfelek számára.” (IT Sevices Hungary)
Olyan rendszer, amely képes feldolgozni hétköznapi adat-feldolgozó rendszereknél is több adatok. Pl. Emberi magatartás mintákat hoz összefüggésbe különböző statisztikai adatokkal, amikből le tud vonni következtetéseket. Nagy valószínűséggel előre tud jelezni mi lesz a jövőben az eddigi megtörtént történelmi eseményekből adódóan.
Összességében azt mondhatjuk, hogy a Mesterséges Intelligencia megjelenése és folyamatos fejlődése hatalmas ajándék az emberiség számára. Viszont amilyen hatalmas ajándék olyannyira felelősség is egyben.

Elon Musk figyelmeztetése a Mesterséges Intelligenciával kapcsolatban: https://www.youtube.com/watch?v=B-Osn1gMNtw&t=132s

Oda kell figyelnünk, hogy mindig az emberi etikett keretein belül maradjunk, hogy továbbra is az emberek szolgálata legyen a fő cél.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése