keresés

2019. április 15., hétfő

Android - veszélyes, vagy biztonságos?

Szinte nincs olyan ember, aki ne hallott volna arról, hogy az android szivárogtatja a felhasználó adatait, főleg talán a Huawei esetében emlegették. A Play áruházban rengeteg olyan alkalmazás van, ami veszélyes lehet a felhasználók adataira nézve, amit olyan hackerek készítettek, akiknek célja minél több adatot kicsalni gyanútlan áldozatuktól. 

Veszélyes applikációk
A Trend Micro jelentésében azt írja, hogy 29 alkalmazásra hívja fel a figyelmet, amik vírust tartalmaznak. Ezeket a Play áruház természetesen törölte, de így is sokan letöltötték már őket. Ezek főleg fotószerkesztő appok voltak, amiknek egy része a letöltés után elérhetetlenné váltak, így tulajdonosuk nem tudta őket törölni. Természetesen ezek nem csak Androidos telefonokra veszélyesek, az iPhone-ra is legutóbb 14 játékot találtak, ami vírusos lehetett. Egyéb érdekesség, hogy 2018-ban 700.000 kártékony appot lőtt le a Play áruház.


PHA statisztikák
A 2018-as évben az alkalmazások 0,04%-a kapott potenciálisan veszélyes applikáció besorolást, ami talán soknak tűnhet a 2017-es 0,02%-hoz képest, de ennek a növekedésnek az az oka, hogy a google a kattintással csaló applikációkat is a PHA alá vette, ezek régen csak szabálysértő applikációknak minősültek. Ha ezeket nem vonták volna bele, akkor azt láthatjuk, hogy csökkent a veszélyesnek titulált appok száma, nem is kevés, 31%-kal. Statisztikák szerint ezek az appok kb 31.000.000 letöltést éltek meg, melyek közül a kattintásos csalással operáló appok mintegy 55%-át tették ki ezeknek az appoknak.

Pozitívum azonban, hogy a biztonsági frissítést 2017-hez képest egyre többen kapták meg 2018-ban ami által biztonságosabb a google áruház is, illetve az etikus hackereknek, akik egy-egy hiányosságra és hibára hívják fel a fejlesztők figyelmét, kb 3.000.000 dollárt fizettek ki, ezzel is erősítve a védelmet.


Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése