keresés

2019. április 29., hétfő

Kamu oldalak és nyereményjátékok a Facebookon

Nem mindig kell elhinnünk az amit a Facebookon, látunk vagy olvasunk. Sok felhasználó, és oldal úgy próbál meg jobb esetben like-okat, rosszabb esetben pénzt kihúzni a többi felhasználóból, hogy cserébe igér valamilyen, kisebb vagy nagyobb értékű nyereményt.Vannak akik híres emberek arcképe mögé bújnak, és úgy próbálnak pénzt kicsalogatni másokból. Azok a felhasználók akik, figyelmesebbek kiszúrhatják azokat a dolgokat, amiből kiderül, hogy egy profil mögött valós személy áll. A híres személyéknek hivatalos Facebook oldaluk és profiljik van, és ezeken keresztül tartják a kapcsolatot a követőiekkel. Semmilyen más módon nem fogják. ez ugyan úgy igaz egy márka, illetve multivállatra is. Semmilyen más oldalról nem osztanak meg újdonságokat illetve, nyereményjátékokat.

Kamu profilok a Facebookon

A Facebook vezetői neveit felhasználva is kértek, illetve nyereményt igértek felhasználóiknak/tól. Körülberül 2018 tavaszán terjenget azok a megosztások miszerint, minden megosztóhoz elmegy Mark Zuckerberg egy zsák pénzzel, a másik oldal szerint, csak a kisorsolt szerencsés felhasználókhoz jut el.Megosztó csoportokban egy közös volt, like-okat és megosztásokat kért. A két  csoportra oszlott a Facebook, akik elhitték, és akik nem. Nem sokkal azután, hogy ezek a megosztások elültek, ál Mark Zuckerberg profilok jelentek meg a Facebookon (kb 51). Üzenetben tájékoztatta a felhasználókat, arról, hogy a Facebook fizetős lesz, kivéve, ha továbbküldi a z üzenetet, az összes névjegyzékében szereplő személynek. Erről is gyorsan kiderült, hogy álhír.
Dwayne Johnson nevét is felhasználták. Egy álllította, hogy oda ajándékoz 500 000 $ 100 szerencsés 100 megosztónak. Persze csak "1" like-ot, kommentet, és megosztást kért.
Ezeknek a igérteknek sosem szabad hinni, ezeket az összeget, ha megszorozzuk a szerencsések számával, hatalmas összegek jönnek ki, amit egy nagyobb sztár sem engedhet meg magának.

Megosztással autót?

Általában kisebb oldalak, akik mögött nem állnak nagy befektetők, illetve cégek igérnek, ilyen nagy értékű ajándékokat. Az oldalak gyakran a nyeréményjáték indulás előtt pár nappal illetve órával indultak. Az oldalak alig rendelkeznek pár száz követővel, a nyereményjáték pedig megnőveli ezek számát, több tíz ezerrel is. Ígértek már OPEL, BMW-t és Teslát is. A sorsoláson való részvétel feltétlele, mindig egy like, megosztás és kommentár. Vannak oldalak, akik azt ígérik, hogy a többszörös megosztással, nagyobb eséllyel indulnak főnyereményért. Általában úgy hírdetik ezeket az autókat, amikben még 0 km van. Ha megnézzük a rendszámát (hacsak nem takarták ki), rájöhetünk, hogy ez igaz-e. Sok olyan autóra állították ezt, ami a rendszáma alapján már legalább 2 éves volt. A figyelmes felhasználóknak ez fel is tűnt. Így több felhasználó is jelentette az oldalt Facebook ezekre a jelentések már gyorsan reagál, de az is előfordul, hogy a Facebook maga figyel fel az oldalra, és tiltja azt. Ezeknek a megosztosásos nyereményjátékoknak több millió ember bedőlt köztük 100 ezres nagyság rendben magyarok is.

Mindennap megjelenek olyan oldalak, ahol megosztásért cipőt, telefont, laptopot és egyéb tárgyat lehet nyerni. Mielőtt ezeket elhisszük, meg kell győződnünk, hogy valóban egy hiteles nyereményjátékról van-e szól

Forrás:
Marinov Iván: Kamu Zuckerbergek gyűjtöttek pénzt a Facebookon
Diamonds: Újabb facebook átverés, ne dőlj be!
Mohos Máté: Ne dőljön be az átverésnek: hamis az ál-Dwayne Johnson 500 ezer dolláros nyereményjátéka
HVG: Két nap alatt 10 000 magyar dőlt be a Facebookon egy nyereményjátéknak
HVG: Letörölte a Facebook a 60 ezer magyart átverő teslás oldalt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése