keresés

2019. április 6., szombat

EU-s szabályok a sértő bejegyzések ellen

Az utóbbi években számos próbálkozás indult már az EU részéről a nagy cégek, mint a Facebook, a Google vagy a Twitter oldalain megjelenő bejegyzések szabályozására. Az óriáscégek szerepe meghatározó a bántó tartalmak kiszűrésében, de nem mindig felelnek meg az elvárásoknak. Azt is nehéz megállapítani, mikor sérül a szólásszabadság joga.


Jó, jó, de kevés a visszajelzés
2016-tól magatartási kódex van érvényben az online gyűlöletkeltő beszédekre vonatkozóan. Például a weboldalaknak 24 órán belül el kell távolítani a bejelentett, megvizsgálás után is sértőnek talált bejegyzéseket. Ezt a nagy cégek, a Facebook, a Twitter, a Google, a Microsoft is örömmel üdvözölte. Az Európai Bizottság most februári jelentése szerint jól látható a törekvés, azonban hiányzik a visszajelzés a törlésekről.

A vizsgálat során 2018 végén 26 tagállam 35 szervezete és 4 állami szerve közel 4400 értesítést küldött be azoknak a cégeknek, melyek elfogadták a magatartási kódexet.
Az EU szerint a tartalmak eltávolítása gyorsan halad. 24 óra alatt átlagosan a bejelentések 89%-át átnézték, ami sokkal jobb arány, mint a kódex aláírásakor tapasztalt 40%. Két napon belül további 6,5%-ot vizsgáltak meg. Eltávolítani pedig a bejelentett bejegyzések 71,7%-át találták szükségesnek. Témakörüket tekintve, a speciális csoportok elleni erőszakra való felhívások 85,5%-át törölték, míg a csoportokat gyalázó szövegeknek mindössze 58,5%-át.
Viszont a visszajelzéseken még van mit javítani, hisz a cégek csupán 65,4%-a értesítette a bejelentőket a törlésről. A Facebook jól teljesít (92,6%-ban jelez a bejelentőknek), viszont a Google+ egyáltalán nem küldött értesítést.

Terrorista bejegyzések ellen
Tavaly nyár végén, ősz elején megjelent több cikk (pl. a hwsw-n, a hvg-n) arról a tervezetről, hogy már egy órán belül el kell távolítani a terrorizmushoz köthető megnyilvánulásokat a közösségi platformokról. Pénzbírság kiszabását is kilátásba helyezte a késlekedőknek az Európai Bizottság. A decemberi sajtóközlemény szerint el is fogadták ezt a javaslatot. Julian King biztonsági unióért felelős biztos nyilatkozata szerint "városaink utcáin sem lehet büntetlenül terrorizmusra felbujtó röplapokat osztogatni, hasonlóképpen azt az interneten sem szabad megengedni.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése