keresés

2020. május 8., péntek

A mobil hálózatiság jövőképe - neonomádok és homeworking

A XXI. század embere éppen belekóstolt a hálózat ízébe, mire kettőt pislogott és létezni sem képes már nélküle. A hálózat jelentése: „vonalak rendszere; egymást több ponton összekötő és keresztező vezetékek, csövek, utak, szálak összefüggő egysége, szabályos, hálószerű szövedéke”. Ennek a folyamatnak az egyre széleskörűbb igényeit igyekszik kielégíteni a mobil hálózat. A mobil szó jelentése: „Könnyen mozgatható; egyik helyről a másikra vihető, hordozható”. Azaz, a hálózathoz, közösséghez kapcsolódás lehetősége, földrajzi kötöttségek nélkül. A mobil hálózatok fejlődése, a lefedettség terjedése egyre több helyen vezetékek és kábelek nélkül képes hozzáférést biztosítani felhasználók millióinak, az online térbe való belépéshez. Az okoseszközök széleskörű elterjedése egyre több lehetőséget ad, hogy szinte bárki, bármely korosztályból, bárhonnan és bármikor fellépjen a netre. A legaktuálisabb kérdés jelenleg ebben a témában, az úgynevezett 5G technológia bevezetése. Az 5G elnevezés az Ötödik Generációs Mobil Hálózat rövidítése, és egy új, vezeték nélküli adatátviteli technológiát takar. A jelenleg is használatos 4G közvetlen utódjának számít, annak továbbfejlesztett változata. A különbség az, hogy az 5G magasabb frekvencián működik, ami azt jelenti, hogy sűrűbb adóhálózatot igényel, mint a korábban bevezetett, hasonló célra szánt eljárások. Ez pedig azt jelenti, hogy nem használható a régebben kiépített hálózatokon, hanem egy teljesen új rendszerre van szükség a használatához. Ráadásul a korábbi, 4G-s eszközök nem lesznek automatikusan kompatibilisek az új technológiával. Tehát az 5G-re történő átállás komoly költségekkel jár, ami érinti a hálózatokat, azok üzemeltetését, az új, 5G támogatású eszközök kifejlesztését, illetve előállítását egyaránt.


Összességében elmondhatjuk, hogy a hálózatiság fejlődése komoly gazdasági versenyhelyzetet teremt, az emberek igényeit egy új, magasabb szintre emeli, ezeknek minden előnyével, viszont azt egyelőre senki sem tudja, hogy a jövőben ennek milyen negatív hatásai lesznek...

A neonomádok, a neonomád élet

A neonomád egy új keletű munkavégzés, ami sokszor egy egész életmóddal, életstílussal párosul. A munkavégzés helytől kötetlenné válik az internetnek, valamint az okos eszközöknek köszönhetően.
A munkamódszer elválaszthatatlanul függ a modern IKT eszközöktől, elsősorban a kommunikációs technológia legújabb vívmányaitól - erre utal a jelenség másik elnevezése, a digitális beduin. A neonomádok olyan felhasználók, akik a rendelkezésükre álló kütyük segítségével, földrajzi helyzetüktől függetlenül, bárhol képesek dolgozni. (Ahol megfelelő a lefedettség) Erre az élet- és munkastílusra utal a "nomád" kifejezés, amivel a vándorló életmódot jellemzik. Leggyakoribb előfordulási helyeik a internetkávézók, éttermek, egyéb nyilvános, közösségi terek.

Az életvitelen túl felkapott divatirányzattá vált, meghatározó vonala a természetes, anyagok felhasználása, mind ruházatban, mind ékszerek terén.

Hazánkban is elterjedőben van ez a fajta munkalehetőség, sok fiatal látja ebben a jövőjét, szinte minimumra csökkentve a önmaguk korlátozottságát. A kötött idejű és helyű munkavégzéssel ellentétben, a neonomád bármikor és bárhol dolgozhat, így akár a kisgyermekes családoknak is remek lehetőséget biztosít arra, hogy az anyuka se essen ki túl hosszú időre a munkaerőpiacról.


A homeworking

A "homeworking", vagy "home office" a neonomád életmódtól kissé eltérő, de egyáltalán nem a hagyományos munkavégzések közé tartozik. A munkaidő általában a megszokott irodai intervallumban zajlik, viszont a munkavégzés helye a munkavállaló otthona. Jelen esetben nem "szabadúszó" , önálló szellemi tevékenységet végzőkről van szó, leggyakrabban cégek alkalmazottairól, ahol a munka jellege és a cég eszközparkja, illetve az alkalmazott otthoni lehetőségei megengedik, hogy otthonról dolgozzon. A homeworking, a neonomádhoz hasonlóan, kiváló lehetőséget nyújt kisgyermekes anyukáknak (apukáknak), vagy olyan embereknek, akik egyéb okokból nehezen tudnának minden nap bejárni a munkahelyükre, de a munkához kellő kvalitásokkal rendelkeznek. Magyarországon is egyre nagyobb igény lenne erre a munkalehetőségre is, ennek ellenére elég lassan terjed, a hazai cégek meglehetősen bizalmatlanok ezzel a munkavégzési formával kapcsolatban. Ellenben a 2020. március elején Magyarországot is elérő COVID19 járvány kapcsán rengeteg cég adott lehetőséget dolgozóinak a home office tevékenységre. Talán a jelenleg fennálló járványügyi helyzet a későbbiekben komoly szemléletváltást hoz a munkáltatók távmunkával kapcsolatos hozzáállásában.


Forrás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése