keresés

2020. május 11., hétfő

A ,,Plandemic” hamis dokumentumfilm és az internetes megtévesztés

A főbb közösségi média oldalak minden erejükkel azon vannak, hogy az egyik legújabb koronavírus összeesküvés-elmélet videót eltávolítsák, ami elképesztő gyorsasággal terjedt el az interneten. A ,,Plandemic” néven emlegetett videó úgy prezentálja magát, akár egy dokumentumfilm és sokkal jobb minőségű, mint bármilyen más hasonló eredetű felvétel. Leglényegesebb része, hogy tele van hamis információkkal a vírus eredetét illetően. Minden kísérlet ellenére, újra és újra feltöltésre kerül a klip.


Az állítások
Amióta először felbukkant, a huszonhat perces videó villámgyorsan bejárta a YouTube-ot. A Facebook, a Twitter és más oldalak azóta is minden erejükkel küzdenek, hogy eltüntessék a felvételt. A videó elsősorban azt feltételezi, hogy a koronavírust egy laboratóriumból engedték szabadjára és nem lehetséges, hogy természetes úton jött létre. Szóba kerültek az emberek által kényszeresen viselt maszkok és kesztyűk is, melyek csak még betegebbé teszik őket. A videóban még kitérnek arra is is, hogy a halálok számát szándékosan hamisítják, hogy a népesség felett kontrollt gyakorolhassanak.

Könnyű megtévesztés
Csalók, megtévesztők és akár politikusok is bűnösök hamis pletykák terjesztésében. Az, hogy emberek szakmai hozzáértőknek tettetik magukat (akár olyan videókban is, mint a Plandemic) nagyban elősegíti a megtévesztést és a téves információk szaporodását. Dokumentumfilm-szerű videók, amik összeesküvés-elméleteket népszerűsítenek, napról napra egyre elterjedtebbek. Gyakran az emberek félelmére és a közösségi médiára támaszkodnak, ahol aztán gyorsan megosztásra is kerülnek.

Ezek a videók gyakran több figyelmet kapnak, mint a megbízható forrásból származó tartalmak. A bennük szereplő, vitatott személyek olykor nagy rajongói közönséget tudhatnak maguknak. A hamis információ, amit promotálnak sokszor a megbízható hatóságok aláásását szolgálja. Bármennyire is próbálják a közösségi oldalak eltüntetni ezeket a híreket, sokszor csak a készítőket segítik ezzel, akik azt állítják, hogy mindez egy nagyobb összeesküvés része, melynek keretében el akarják rejteni az igazságot.

A járvány kezdete óta a közösségi oldalak próbálják irányelveiket módosítani úgy, hogy a megosztott tartalmak között minél kevesebb téves információ legyen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése