keresés

2020. május 11., hétfő

Biztonsági kockázat

Szoktál-e kitölteni anonim kérdőíveket? Gondoltál-e már arra, hogy olyan kérdéseket is fel tesz, amivel bárki beazonosítható? És ha még  az adatainkat is megadjuk, mint például a Facebookon? A telefonjaink használata közben mennyire érezhetjük magunkat biztonságban?
A telefonjainkat minél többször használjuk annál többet tanul tőlünk. Milyen helyeken járunk, mikor hol voltunk, milyen témák érdekelnek bennünket, kikkel beszélünk többet, stb. Legtöbbször felmerült téma, hogy vajon lehallgathatják-e beszélgetéseinket, amiket napi szinten telefonon keresztül történnek vagy akár telefonjaink közelében. Erre a válasz ,,Nincs rá szüksége, mert anélkül is bőven eleget tud rólunk. Ne a poloskától féljen, a helyzet anélkül is elég ijesztő."
Az egyik legnépszerűbb alkalmazás a telefonjainkon a Facebook. Biztonságban vagyunk-e a mai internet világában? Mennyi mindent tudhatnak meg rólunk a Facebookon keresztül? Gondoltál már arra, hogy minden lépésedről tudnak, és bármit megtehetnek az adataiddal?
Letiltható lett a folyamatos követés Facebookon - iPon - hardver ...
Minden percben, a világ minden pontján cégek tucatjai követik több tízmillió ember minden lépését a mobiltelefonja helyadatai alapján. 


Helyadatok

A helyadatok felhasználása adott esetben hasznos a felhasználónak, elég csak a térképes és navigációs szolgáltatásokra, fitneszalkalmazásokra vagy taxirendelő appokra gondolni. Sőt társadalmi szinten is kifizetődő lehet a felhasználói útvonalak figyelése, kutatók például a közlekedési hálózat optimalizálására és várostervezésre, járványok terjedésének megfigyelésére, vagy természeti katasztrófák hatásainak követésére használhatják fel ezeket az adatokat. Azonban ennél bármikor többre is használhatják az adatainkat.

Facebook

Mint mondják ,,ingyenes" azonban mégsem, mert az adatainkkal fizetünk minden hasonló oldalért. A Facebook sokkal többet tud rólunk, mint amit a lájkjaink, megosztásaink és a megadott személyes adataink alapján sejtenénk. Ugyanis a közösségi portál többféle módszerrel gyűjti az információkat, akár más cégektől is megszerzi azt, ami hiányzik a gyűjteményéből. Amit pedig már megszerzett, annak a törlését nagyon nehéz elérni. Githubra egyik megjegyzése ,, A Facebook már a bejegyzések közzététele előtt megkezdheti az adatgyűjtést."
Egyetlen lájk elég ahhoz, hogy belemásszanak az agyunkba | 24.hu
Hogy adott pillanatban éppen milyen kutatásban vagyunk kísérleti egerek, arról elég keveset tudunk, így aztán bármikor előfordulhat, hogy éppen minden kattintásunkat rögzítik. Volt már példa, ahol az öncenzúrát akarták kutatni bizonyos esetekben és begyűjtöttek minden billentyűleütést, még mielőtt rányomtunk volna a KÜLDÉS feliratú gombra. Például azokat az eseteket, amikor a dühtől vörösen lángoló fejjel begépeljük, aztán két másodperccel később kitöröljük az egészet, és beírjuk helyette, hogy „Hú, de innék már egy kávét, őrület, mi van ma az irodában! :D”


Képfelismerés

Ami még aggasztóbb, hogy ma már a  képfeldolgozó algoritmusok elképesztő módon válnak egyre pontosabbá. Minden egyes feltöltött arcképünkkel ezt a munkát segítjük, főleg, ha be is jelöljük magunkat, vagy mások bejelölnek minket a fotókon. Azt viszont már nem árulja el nekünk a Facebook, hogy mennyi fotón ismert fel minket, anélkül hogy bárki odatűzte volna a nevünket. A Google is már képes arra, hogy néhány pixelből megmondja, kinek az arca lehet a fényképen. Ebből az következik, hogy amikor fénykép készül rólunk akár egy koncerten, vagy akár egy tüntetésen,  bizony nagy eséllyel azonosíthatóak leszünk a fotókon.

Facebook to let employees work remotely through the end of 2020 ...Böngészőn keresztül


Ha nem a Facebookon vagyunk, csak a böngészőnkben belépve maradunk a Facebookon és más oldalakra navigálunk, akkor is nyomon követik a böngészési szokásainkat, hiszen egy rakás weboldalon van lájkgomb, és sok portálra – kényelemből – nem egy új regisztrációval lépünk be, hanem a Facebook beléptetőrendszerének segítségével.

Ha ezt el akarjuk kerülni, elég sok mindenről le kell mondani a Facebook használata közben, mint például:

  • Nem szabad nagyon személyes információkat közzétenni.
  • Tilos fotókat feltölteni magunkról, vagy családtagjainkról, ismerőseinkről, akik ebbe nem egyeztek bele.
  • Politikai rendezvényeket érdemes inkább más platformokon megszervezni. A kiindulópont lehet a Messenger, de az érdemi szervezőmunkát inkább titkosított csatornákon (Tor, Signal) kell folytatni
  • Ne telepítsük a telefonunkra a Facebook egyik appját se! Nem elég, hogy elképesztő mértékben leterhelik a mobilunkat (az egyik legnagyobb akku- és tárhelyfogyasztók), de még az ott tárolt információk közül is szinte mindenhez hozzáférnek.
  • Érdemes mindig kilépni a Facebookból, amikor nem használjuk, és amikor bezárjuk a böngészőt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése