keresés

2020. május 12., kedd

Google vs. Franciaország

2019. április 15-én az Európai Tanács megszavazta az Európai Parlament márciusában elfogadott szerzői jogi irányelvnek az uniós jogba történő átvételét. Ez egy olyan európai uniós irányelv, amelynek célja a szerzői jogok által védett tartalom megosztásának korlátozása az online platformokon. Franciaország volt az első ország, amely átültette az EU rendjét a nemzeti jogba.

 

Félreértelmezés?


A francia versenyhatóság szerint a Google-nak vissza kellene mennie a tárgyalóasztalhoz, hogy megbeszélje az árat, amelyet a francia híroldalakon található cikkekhez való hivatkozásért fizetnie kéne. A Google eddig egyértelműen megtagadta a hírcikkekre mutató linkek díjának fizetését, annak ellenére, hogy egy új, az EU szerzői jogi irányelve szerint köteles lenne.
A Google úgy értelmezte a francia törvényt, hogy megengedi a történet címsorának engedély nélküli használatát. Tehát szeptemberben a Google eltávolította a francia hírkeresési eredményekből a címsor alatt gyakran megjelenő "kivonatot", valamint a bélyegképeket.
Egy szeptemberi blogbejegyzésében így nyilatkozott a Google: "Nem fogadunk el fizetést, hogy bárki is szerepeljen a keresési eredmények között". Hirdetéseket adunk el, nem keresési eredményeket, és a Google minden hirdetése egyértelműen meg van jelölve. Ezért nem fizetünk a kiadóknak, ha az emberek a keresési eredményekben a hivatkozásukra kattintanak."
Végül is a francia törvény célja az volt, hogy a Google pénzt adjon nekik, és ne tegye cikkeit kevésbé feltűnővé a keresési eredményekben. Így panaszt tettek a Francia Versenyhivatalban. Az ügynökség kijelentette, hogy a Google új stratégiája a piaci hatalom "valószínű" visszaélését jelentheti.
 
"Mióta az európai szerzői jogi törvény tavaly Franciaországban hatályba lépett, együttműködést folytattunk a kiadókkal annak érdekében, hogy növeljük támogatást és a hírekbe történő befektetéseinket" - mondta a Google ügyvezető igazgatója, Richard Gingras egy e-mailes nyilatkozatában. "Betartjuk az FCA utasításait, amíg azt felülvizsgáljuk, és folytatjuk ezeket a tárgyalásokat."

 

A francia kormány nem hátrál


A Google-nak három hónapon belül meg kell kezdenie a tárgyalásokat a hírszervezetekkel, és havonta jelentést kell küldenie a versenyhivatalnak az előrehaladásról.
A tárgyalások során a Google-nak vissza kell állítania a kivonatokat a hírcikkek keresési eredményeiben. A Google köteles visszamenőleges hatállyal fizetnie a hírszervezeteknek a velük való kapcsolatteremtésért, 2019. októberig visszamenőleg, a tárgyalások során meghatározott mértékig. A szabályozó azt is előírja a Google-nak, hogy ne változtassa meg a "védett tartalom" indexelését, osztályozását vagy megjelenítését a keresési eredmények között.
Egy olyan előzetes határozatot hoztak, amelynek célja a francia újságok védelme volt a Google állítólag visszaélésszerű gyakorlataival szemben, miközben a versenyhatóság a jogi érdemeken alapuló végső döntésén dolgozik. A Google irányítja a francia keresési piac több mint 90 százalékát. A megfogalmazott döntés szerint a Google közelmúltbeli tevékenységeit "nehéz egyeztetni" az új francia szerzői jogi törvénnyel, amelyet a technológiai platformoktól a hírszervezeteknek történő fizetések generálására terveztek.
A francia helyzet áttekintést adhatna az EU többi nemzetének, amelyek mindegyikének meg kell adnia az EU szerzői jogi irányelvének saját változatát, ideértve a híroldalakra történő hivatkozás ellentmondásos rendelkezését. Ezzel előre elkerülve, az ehhez hasonló eseteket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése