keresés

2020. május 9., szombat

Múzeumok az online térben


A koronavírus a kulturális élet színtereit sem kímélte. Színházak, könyvtárak és persze múzeumok kényszerültek bezárni a járvány miatt. Természetesen sokan próbálkoztak a nehéz helyzet ellenére is valamilyen alternatív formában kielégíteni az emberek igényét, legyen szó akár online színházi előadásokról, vagy könyvek ingyenes rendelkezésre bocsátásáról. Nem volt ez másképpen a múzeumok esetében sem.


Online múzeumjárás
Rengeteg különböző képzőművészeti múzeum tette közzé a gyűjteményét online is, hogy a művészetek kedvelőinek ne kelljen nélkülözniük azt. Ezen az oldalon tételesen fel vannak sorolva ezek az intézmények, így láthatjuk például, hogy ehhez a kezdeményezéshez olyan nagy nevek is csatlakoztak, mint például a Louvre. A Néprajzi Múzeum szintén egyedi formát választott a kultúra népszerűsítésére: a munkatársak otthonról tartanak tárlatvezetést. Youtube csatornájukra már két rövid videó került fel ezzel a céllal. A videók érdekessége, hogy a bemutatott tárgyak valamilyen formában kapcsolódnak a karanténhoz: az emberek például olyan helyzetben használták őket, amikor sokáig kellett bezárva élniük.

Egy érdekes kezdeményezés
Indult emellett egy másik érdekes kezdeményezés is, ami, amellett, hogy igyekszik közelebb vinni az emberekhez a művészetet, némi elfoglaltságot is nyújt a számukra. Ez elsősorban a Getty (Los Angeles), valamint a Metropolitan Museum (New York) és a Rijksmuseum (Amszterdam) nevéhez köthető.
A kihívás egészen egyszerű: az emberek kiválasztják kedvenc képüket, műalkotásukat, aztán pedig három, a háztartásukban is megtalálható tárgy segítségével újraalkotják ezeket. A kezdeményezést hamarosan siker koronázta: ma mintegy 33.000 poszt található instagrammon, amely használja a #gettymuseumchallenge hashtaget, de népszerű emellett a #museumathome hashtag is. Elmondható tehát, hogy ezek az intézmények internetes trendet teremtettek.
Mind a választott képek, mind a felhasznált tárgyak nagyon változatosak, így az alkotások hangulata is az. Vannak akik komolyabban álltak hozzá a feladathoz, mások kifejezetten vicces képeket készítettek. Az egyik legkreatívabb képet, amelyet a cikk is külön kiemel, éppen egy könyvtár, a chicagói Newsberry Library hozta létre, akik egy Szent Jeromosról készült festményt reprodukáltak.

Természetesen a rengeteg támogató mellett megjelentek a kritikus, sőt, támadó hangok is, valószínűleg azért, mert a kihívásban részt vevők sok vallási tematikájú művet alkottak újra. Többen emiatt is tiszteletlenségnek tartották a kezdeményezést, egy olasz Twitter-felhasználó például azt írta, hogy a kihívás sértő lehet a latin katolikus országok számára, ahol erejüket megfeszítve küzdenek a járvány ellen. Mások azonban megvédték a kezdeményezést: szerintük a kezdeményezés színt visz az emberek életébe, és segít nekik egy pár órára kizárni a nehéz helyzetet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése