keresés

2020. május 20., szerda

A szerzői jog szövevényes labirintusa

A szerzői jog története már az ókori Rómában kezdetét vette. Megjelentek az irodalmi művek sokszorításához kapcsolodó, a szerző és könyvkereskedő közti szerződések. Majd az idők során a fejlődésnek, illetve az individualizmus megjelenésének hála és az emberekben kialakult társadalmi igény hatására létrejön  a mai szerzői jogi védelem. Lényege a tulajdon (szellemi alkotás) védelme, amely az emberi kreativitás eredményeként jön létre. A védelem a mű létrejöttének pillanatától fogva megilletti a szerzőt, anélkül, hogy bármiféle hatósági bejelentést kéne tennie.

A játékok birodalma


A Nintendo Switch rendkívül népszerűvé vált a járvány következtében bevezetett intézkedések, mint a távolságtartás, az otthoni munkavégzés és az otthon maradás közepette. A konzol kézi és tradicionális funkcióinak kombinációja, valamint a sokféle játék, vonzza a nagy közönséget.
Sajnos a nagy kereslet, az ellátási kérdésekkel párosítva, megnehezítette a fogyasztók számára a konzol megtalálását, így a vásárlását is. A kapcsolókonzolok, amelyeket általában 299 dollárért forgalmaznak, vagy elfogytak, vagy magas felárakkal értékesítik őket, gyakran 500–600 dollár értékben. Ez a nehézség fokozódik a konzol limitált kiadású változatai esetében, mint például a Animal Crossing New Horizons legújabb különkiadása. Ez a speciális kiadású kapcsoló pasztell zöld és kék Joy-Con vezérlőkkel rendelkezik és egy egyedi krém dokkolóval, amelyet az Animal Crossing témájú kép díszít. Sajnos a nagy kereslet, az ellátási kérdésekkel párosítva, megnehezítette a fogyasztók számára a konzol megtalálását, így a vásárlását is. A kapcsolókonzolok, amelyeket általában 299 dollárért forgalmaznak, vagy elfogytak, vagy magas felárakkal értékesítik őket, gyakran 500–600 dollár értékben. Ez a nehézség fokozódik a konzol limitált kiadású változatai esetében, mint például a Animal Crossing New Horizons legújabb különkiadása. Ez a speciális kiadású kapcsoló pasztell zöld és kék Joy-Con vezérlőkkel rendelkezik és egy egyedi krém dokkolóval, amelyet az Animal Crossing témájú kép díszít.

Szóval, mit tegyen egy videojáték rajongó, ha nem tudja megkaparintani a különleges kiadású konzolt? Természetes megteheti, hogy saját maga díszíti fel. A játékosok évek óta testreszabják konzoljaikat, matricákkal, szórakoztató tokokkal vagy kézzel festett képekkel.

A dbrand egy olyan cég, amely olyan tokokat készít, amelyek körbeborítják az elemeket színük megváltoztatása céljából, ezeket telefonokhoz, konzolokhoz és egyéb elektronikához értékesítik. A dbrand biztosította ügyfelei számára a legjobb minőséget és szolgáltatást.
Ezúttal azonban ismeretlen területre tévedt a dbrand, ugyanis legújabb "kollekcióját" úgy tervezte, hogy az leutánozza az Animal Crossing hivatalos speciális kiadású konzolját.
Ennek következtében egy szerzői jogi probléma ütötte fel a fejét a dbrand és a Nintendo Switch között.

"Úgy tűnik, hogy a dbrand elismeri a formatervezés lehetséges sértő természetét, de hajlandó vállalni a termék forgalomba hozatalának kockázatát." Milyen jogi következménye lehet ennek a lépésnek?

 

Számít a szín?

Néhány szempontot figyelembe kell venni, amikor megvizsgáljuk a termékeket. Az első a Joy-Con vezérlők színei: a dbrand tartalmaz pasztell zöld és kék színt, hogy utánozza a Nintendo speciális kiadásában használt színeit. A speciális kiadástól eltérően a dbrand féle verzión a hátuljának nincs krém színe, inkább a pasztell szín teljesen belekerül a vezérlőbe. Ez a kiskereskedő számára nem jelent problémát, hacsak a Nintendo nem tudja bizonyítani, hogy a pasztell zöld és kék szín összefonódik üzleti tevékenységével ezáltal pedig a védjegyévé váljon. A videojáték-társaság azonban nem „birtokolja” a színkombinációt.

Szerzői jogok megsértése?

Lehet látni bizonyos különbségeket a karakterek arcában és a zászló kialakításában. De a Joy-Con színkombinációt leszámítva, a dbrand vitathatóan lemásolta a Nintendo alkotását, amelyet szerzői jogok védenek. A dbrand gondoskodik róla hogy paródiának nevezzék (gyakorlatilag a tisztességes felhasználás szószava, így megengedhető, hogy más személy szerzői jogvédelem alatt álló anyagát korlátozottan használják annak engedélye nélkül), de kérdéses, hogy a dbrand alkotása valóban paródia, vagy egyszerűen a szerzői jogok megsértése.

A védjegy megsértése?

Ezenkívül a dbrand sértheti a Nintendo védjegyét. Ez a helyzet abban az esetben, ha a fogyasztók úgy vélik, hogy ez egy hivatalos termék, vagy nem tudják megmondani a különbséget a hivatalos speciális kiadás Switch és a nem hivatalos között. Ha közelebbről megnézi, észreveszi, hogy a dbrand-en lévő karakterek különböznek a hivatalos verziótól - de vajon ezek a változások elégségesek-e ahhoz, hogy megkülönböztessék a két terméket a fogyasztók és a törvény szemében?

Jogi eljárás?

Minden valószínűség szerint a dbrand terméke vagy el fog fogyni, vagy a Nintendo megállítja és megszünteti őket, valószínűleg licencdíjakat vagy más pénzügyi előnyöket fog kérni. A dbrand vékony jégen jár a jogszerű használat és a szerzői jogok megsértése között, a rövid távú nyereség megszerzése érdekében. Vállalva annak kockázatát, hogy a Nintendo esetleg valamilyen jogi lépést tesz az ügyben.

Szerteágazó jog


Ha a szerzői jogról van szó, akkor alaposan utána kell járni a dolgoknak, akár magánemberként, akár művészként, de akkor se árt, ha egy nagyobb cég vagyunk mert a végén bárki megütheti a bokáját és egy roppant csinos összeget fizethetünk a gondatlanságunk miatt. Nehezíti a helyzetet a mai digitális kor, mivel olyan problémák, dilemmák bukkanak fel, amire ezelőtt nem volt példa. Ilyen helyzetben van a Google is, ami jelenleg Franciaországgal próbál egyeszségre jutni, a hírcikkekre mutató linkek díjának problémájában. Az egyik legnagyobb internetkönyvtár, az Internet Archive pedig egy régóta vitatott téma, a könyvszkennelés szerzői jogi következményeinek csapdájába esett. A játékok világában szintén nincs egyszerű helyzetben az ember, ahogy a fenti ábra is mutatja, nehéz megtalálni az egyensúlyt és nem átlépni a vékony határvonalakat. Mint láthatjuk egy korántsem egyszerű dologról van szó, mégis a mindennapok része, ha az ember nem is veszi észre, ezért érdemes nyitott szemmel járni.


Források:
ipwatchdog - (Not) Copyright Infringement: Is dbrand infringing Nintendo's IP?
dbrand - (Not) Animal Crossing
arstechnica - Internet Archive offers 1,4 million copyrighted books for free online
arstechnica - Frenc regulator say Google must pay new sites to send them traffic

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése