keresés

2020. május 11., hétfő

CovidSafe: Ausztrália kontaktkereső applikációja


Ausztrália egészségügyi minisztere Greg Hunt elmondása szerint, már több mint kétmillióan töltötték le a kormány hivatalos kontaktkereső alkalmazását a CovidSafe-t. Az applikáció bluetooth segítségével észleli a felhasználókat és tudja, mikor kerül valaki legalább másfél méteres közelségbe egy másik regisztrált személlyel. Így az app képes értesítést küldeni, ha olyan embert érzékel a közelben (legalább tizenöt percig), akinek pozitív lett a tesztje koronavírusra.

Az adatok
Ausztráliában az ország területén 6727 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak és 84-en haltak meg betegségben (2020.04.28). Az elkövetkezendő napokban 12 új pozitív esetet regisztráltak és egy kivételével mindegyiknél tudták, hogy kitől kaphatta el az illető a betegséget. Hunt szerint nem csak ,,ellaposították a görbét”, hanem biztonságosabbá is tették azt. Habár a felmutatható eredmények jelentősek, az emberek véleménye megoszlónak bizonyult. 2000 ausztrált kérdeztek meg az appról, akiknek 54%-a támogatta, 37%-a pedig ellenezte annak működését. A privát információk kiszivárogtatásának aggodalma is sok helyen felütötte a fejét. Habár az applikáció hivatalos oldalán többször is megerősítik annak biztonságát, érthető, hogy az emberek elsőre bizonytalanok.

Maga az applikáció
Hogyan is működik ez az applikáció? Meg kell adni a nevet, kort, címet és telefonszámot. Ezeket az információkat aztán állami szervereken tárolják és csak akkor adják tovább illetékes egészségügyi hatóságoknak, ha kiderülne, hogy egy bizonyos személy megfertőződött, vagy sokáig egy légtérben tartózkodott olyasvalakivel, aki már eleve az volt. Bár letöltése nem kötelező, úgy hiszik, hogy megléte nagyban befolyásolhatja a koronavírushoz kapcsolódó korlátozások enyhítését.

Jelenleg az applikáció kizárólag Ausztrálián belül használható, habár léteznek hozzá fordítások. Tervek szerint, a járvány végeztével minden felhasználót megkérnek majd, hogy töröljék le a CovidSafe-t a telefonjukról. Ez nem csak a lokális információkat fogja eltüntetni, de a szerverekről is eltávolít minden lényeges adatot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése