keresés

2020. május 13., szerda

A Wikipédia története


A Wikipédia logója
A Wikipédia a világ legnagyobb, leggyorsabban hozzáférhető ingyenes enciklopédiája. Akármire keresünk rá az interneten, szinte biztos hogy az első találatok között lesz az adott témához kapcsolódó Wikipédia bejegyzés. Az oldalon szinte minden kérdésünkre megkapjuk a - többnyire helyes - választ, valamint a bejegyzéseket magunk is kiegészíthetjük, vagy akár teljesen új oldalakat, bejegyzéseket hozhatunk létre. Ez a funkció adja azonban az oldal "kétes" megítélését; a Wikipédia egy nem lektorált enciklopédia. Az oldalt önkéntesek szerkesztik, bárki bármilyen információt közzétehet, amit aztán felhasználók milliói olvasnak. 

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy hamis információk tömkelege kering az oldalon. Vannak olyan Wikipédia felhasználók, akik már szinte hivatásszerűen töltik fel, egészítik ki,vagy éppen javítják a közzétett információkat, a saját szakterületüknek, érdeklődési körüknek megfelelően. Elődje, a Nupedia, funkciójában nagyon hasonlított a Wikihez, az azonban egy lektorált, online elérésű enciklopédiaként indult. A lektorálás azonban nagyban visszavetette az oldal fejlődésének sebességét; indulása után fél évvel csak két cikk jutott át a folyamaton. Az oldal készítői ezt  szerették volna felgyorsítani, mégpedig úgy, hogy készítenek egy oldalt amihez mindenki hozzáteheti a saját tudását, szerkesztői áttekintés várakozási ideje nélkül. Így indult el 2001. január 15-én a Wikipedia.com.


Kezdetek

A Wiki kezdőlapja 2002-ben
A Wikipedia eleinte a Nupedia kiterjesztésének indult. A Nupedia, egy ingyenes angol nyelvű online enciklopédia, 2000. március 9-én indult. A lektorált enciklopédia túl lassan indult be, ezért Jimmy Wales és Lawrence Sanger létrehozták a wikipedia.com-ot, ami először egy kis angol nyelvű enciklopédia volt, kevés szabállyal, és egy hadseregnyi önkéntes szerkesztővel. Ezek az önkéntesek főként a Nupedia, Slashdot hírdetések és internetes keresők segítségével találtak rá az oldalra. A Wiki népszerűségét önállósága és gyorsasága adta; kezdetben kevés megkötés volt a szerkesztőkre nézve, azonban azt a néhány szabályt komolyan betartatták. 2004-ben már 164 nyelven léteztek Wiki bejegyzések, 2007-ben pedig a legtöbbet látogatott oldal volt.


Növekedés, népszerűség, hátrányok


Az oldal népszerűsége ellenére sok problémával küzdött, és küzd a mai napig is. Az legnagyobb gondnak a vandalizmus és a megkötések hiánya volt. Ahogy a Wiki egyre ismertebb lett, úgy nőtt a szerkesztők száma is, és az oldal tartalma minőségileg elkezdett lefelé ívelni. Mivel nem volt olyan formula ami meghatározta volna mi kerülhet ki az oldalra és mi nem, rohamosan nőtt a pontatlan bejegyzések száma, és a már meglévő tartalmat is elkezdték tönkretenni. A Wikipédia szoftverében szerencsére elmentésre kerül minden oldal minden bejegyzésének módosítása, és egy követő funkcióval sikerült is a nagyobb kaliberű elkövetőket elcsípni. Így került tiltólistára többek között a Szcientológiai Egyház is; mint kiderült, a szcientológusok nem éppen neutrális felfogású bejegyzéseikkel ellene mentek a Wikipédia legfontosabb szabályának - a semleges szempontú információközlésnek.

Citizendium logo
Az oldal kereszttűz alá került a lektorálás hiánya miatt is. Ez a probléma olyannyira komolynak bizonyult, hogy 2002-ben az egyik alapító, Sanger otthagyta a Wikipédiát, és később megalapította a Citizendiumot, ami az információmegosztás szempontjából már egy jóval kötöttebb angol nyelvű online enciklopédia. 

Egy ilyen kaliberű online enciklopédia fenntartása rengeteg pénzbe kerül. A TIME 2009-es cikke szerint évi 6 millió dollárba került a működtetőjének, a Wikimedianak Ráadásul a Wikipédián nincsenek reklámok, amik extra bevételhez juttatnák a céget.

Wikipedia logók az évek során

A Wikipédia ma - A fake news ellen

2017-18-ban az álhírek rohamos terjedésére reagálva a Youtube és a Facebook is bejelentette, hogy a Wikipédia  és a felhasználóik segítségével megpróbálják lecsökkenteni a fake news jelenség terjedését. A felhasználók jelenthették a kétes tartalmú oldalakat illetve reklámokat. Ez a funkció még tovább növelte a Wiki látogatóinak számát és az oldalon eltöltött idejét.

A jelenlegi COVID-19 vírus terjedését követően a Wikipédia olvasóinak száma ismét ugrásszerűen megnőtt. Erre reagálva a Wiki szerkesztői különös odafigyeléssel igyekeztek a vírusról szóló bejegyzést álhírmentesen és naprakészen tartani. A Dawn újság cikke szerint a Wikipédia szerkesztői átlagosan óránként 163 alkalommal szerkesztik az oldalt. 2020.április 23-ig nagyjából 4500 bejegyzés készült a vírusról.

Források
Wikipedia: Wikipedia
Wikipedia: Wikipedia - Cultural impact
Alexandre Préfumo: The history of Wikipedia
TIMES: A Brief History of Wikipedia
24.hu Tudomány: Tíz éves a Wikipédia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése