keresés

2020. május 12., kedd

Facebook a mai világban

Ma már rengeteg, elterjedt közösségi hálózat van, ahol számtalan veszély leselkedik ránk és úgy, hogy ezeket mind észre sem vesszük. Ilyen akár a Twitter, a Facebook, az Instagram és még sok más. Cikkeimben a Facebook közösségi oldalt emeltem ki. Áttekintésként nézzük meg, hogy mire is jó, mi is ez valójában. A Facebook az egyik legnagyobb ismertségi és a leggyakrabban használt szociális hálózat a világon. Ingyenes, regisztrálással lehet létrehozni saját felhasználó fiókot. Létrehozhatnak személyes profilt, bejelölhetik ismerőseiket (akik szintén regisztrálva vannak az oldalon) és írhatnak nekik. Csatlakozhatnak különféle csoportokhoz, eseményeket szervezhetnek. Híreket, információkat , videókat, weboldalakat bárkivel megoszthatnak akár üzenetben, akár az üzenőfalon. Az üzenetben is lehetőség van fájlokat átküldeni (kép, word, hang, stb.). Olvashatunk számunkra rengeteg érdekes információt. Távoli ismerősökkel is felvehetjük a kapcsolatot, videóhívásra is van lehetőség. Az alábbi sorokban röviden összefoglaltam korábbi cikkeimet és egy-egy videóra is hivatkoztam, melyek szintén a Facebookról szól, azaz a 10 leggyakoribb veszélyeiről.


Biztonsági kockázat


A mai Internet világában számtalan veszély leselkedik ránk. Bele sem gondolunk sokszor, hogy egy oldal megnyitásával mennyi, milyen fajta vírus kerülhet gépünkre, amelyen igencsak fontos személyes adatokat is tárolhatunk. Ha megfigyeljük észrevesszük, akár egy filmes oldalon is, akár egy közösségi oldalon is egyből azokat a reklámokat fogja beadni, amelyek számunkra éppen aktuálisak, de ezeket képesek úgy beadni, hogy azokra soha nem is kerestünk rá. Erről a témáról részletesen a "Biztonsági kockázat" című cikkben olvashattok.


A Facebook veszélyei


A "Facebook veszélye" című cikkemben részletesen írtam a leggyakrabban előforduló veszélyekről, hogy mik is lehetnek azok, amikre egyébként nem is gondolnánk. Ilyenek például az arcfelismerés, a helymeghatározás, a személyazonosság lopás és még ezen kívül még számtalan sok más lehet, amik veszélybe sodorhatnak minket és másokat is a tudtunk nélkül. Erről számtalan videó is készült, ilyen például a "Top 10 FaceBook", "[Top 10] Sokkoló Módszer, Amivel A FACEBOOK IRÁNYÍT TÉGED!".


Némítsd alkalmazásaid


Ma már számtalan lehetőség van számunka a telefonjainkon lévő alkalmazások teljes lenémítására, ha nem akarjuk teljesen kikapcsolni, illetve lenémítani a telefonunkat, tekintettel arra, hogy bármikor lehet fontos hívás. Ilyen a Facebookon lévő új funkció is a "Quiet Mode", azaz magyar fordításban a "Csendes mód", melynek segítségével a Facebook alkalmazást teljesen kikapcsoljuk, egyetlen értesítés sem fog zavarni minket. Néhány alkalmazást tényleg jó teljesen lenémítani, mert könnyen függővé válhatunk anélkül, hogy észrevennénk. Ez talán már ott kezdődhet, hogy amikor jelez a telefon, meghalljuk az értesítő hangját már ugrunk is kíváncsian megnézni az üzenetet. Erről számtalan kutatást végeztek, az egyik cikkemben erről részletesebben találnak is egy hivatkozás.

Álhírek kiküszöbölése


A jelenlegi helyzetre rengeteg álhíreket olvasunk közösségi oldalakon a koronavírusról. Ezeknek az álhíreknek a kiküszöbölésére találtak egy jó megoldást a Facebookon, mely az "Információs doboz". Erről egy picit részletesebben a "Facebook a koronavírus idején" című cikkemben írtam. Valamint arról, hogy mit érdemes tennünk a vírus terjedésének lelassításáért.
A funkciónak célja az is, hogy az emberek MARADJanak OTTHON, kerüljék a társas érintkezést. Segítse ezzel közösen lelassítani a vírus terjedését.


Kapcsolódó hírek: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése