keresés

2020. május 19., kedd

Vesztegetés vagy segítség?

A WikiLeaks alapítója

A képen Julian Paul Assange, a WikiLeaks internetes portál alapítója látható. Tavaly tavasszal vették őrizetbe az angol hatóságok, miután Lenín Voltaire Moreno Garcés Ecuador 42. elnöke megvonta tőle az országa által az azt megelőző hét évben a londoni nagykövetségén neki biztosított menedékjogot.




A WikiLeaks logója

A WikiLeaks botrány


WikiLeaks 2006-ban avval a céllal jött létre Svédországban, hogy titkos iratokat szivárogtasson ki a világhálón. Ennek a non-profit szervezetnek lett az arca az ausztrál Julian Assasgne, aki már 1987 óta, még mielőtt a mai világháló létrejött volna, folytatott hacker tevékenységet Mendax néven, amiért 1991-ben 2100 ausztrál dollár büntetést kellett fizetnie. A WikiLeaks és maga Assagne akkor lett világhírű, amikor 2010-ben kiszivárogtatta Chelsea Manning, amerikai katona által ellopott titkos iratokat. Ezen tettéért Chelsea, született Bradley Manninget 2013-ban 35 év börtönbüntetésre ítélték, amin Barack Obama 2017-ben egyik utolsó elnöki intézkedésével enyhített, Assagne-t pedig azóta is körözik az amerikai hatóságok. Egy harmadik állam, Svédország igazságszolgáltatásával is meggyűlt a baja. Ők avval vádolják, hogy még 2010-ben megerőszakolt egy nőt és egy másikat molesztált Stockholmban. Emiatt az ügy miatt akarták 2012-ben kihallgatni Londonban, de ő inkább politikai menedékjogot kért és kapott Ecuadortól.

A menedékjog visszavonása


Assagne hét évet töltött Ecuador londoni nagykövetségén egészen 2019 tavaszáig, amikor is Lenín Moreno, Ecuador akkori elnöke megvonta tőle a menedékjogot. Akinek a kommunista vezér Vladimir Iljics Lennin jut az eszébe az elnök neve hallatán nem téved sokat. A Moreno házaspár 1953-ban, mikor kisfiúk született, úgy döntöttek, hogy a kedvenc íróik neveit adják neki. Édesapjának Lenin, míg édesanyjának Voltaire volt a kedvence. Moreno elnök azért vonta meg a menedékjogot Assagne-tól mert az nem tartotta be a követség szabályait és továbbra is kapcsolatban maradt a WikiLeaks-szel. Ezzel szemben a WikiLeaks szerint a CIA gyakorolt nyomást az elnökre, aki  viszont megígérte, hogy nem adják ki olyan országnak, ahol van halálbüntetés.

A vesztegetés


Dana Rohrabacher
Miután Assange elhagyta az ecuadori nagykövetséget a londoni rendőrség azonnal őrizetbe vette. Az Egyesült Államok pedig kérte a kiadatását. Az ötnapos kiadatási meghallgatás kezdetét 2020. február 25-re tűzték ki, de még mielőtt elkezdődhetett volna Assagne ügyvédei kijelentették egy londoni bíróságon, hogy Donald Trump amerikai elnök kegyelmet ajánlott ügyfelüknek. Persze cserébe kért valamit. Méghozzá azt, hogy Assagne vallja azt, hogy Oroszországnak semmi köze a Demokrata Párt 2016-ban kiszivárgott emailjeihez. Assagne szerint ez vesztegetés, de miután 175 év börtön fenyegeti az USA-ban akár segítségnek is tekinthetné. A történet még 2017-ben kezdődött, amikor állítólag az amerikai elnök megbízásából egy bizonyos Dana Rohrabacher, aki az index.hu szerint azért veszíthette el 29 év után, 2018-ban a helyét az amerikai törvényhozásban, mert Vlkagyimir Putyin régi szkandercimborája és rajongója, felkereste történetünk főhősét az ecuadori nagykövetségen és ezt az ajánlatot tette neki.

Az eltitkolt család


Julian Assange őrizetbe vétele
Azóta az is kiderült, hogy Assagne, akinek  a februárban elkezdődött kiadatási pere akár évekig is eltarthat, nem volt magányos az idő alatt, míg az ecuadori követségen élt. Stellla Morris a jogi csapatának egyik tagja 2020 áprilisában vallotta be, hogy két gyermeke született a hackertől, akit jelenleg a Belmarsh Börtönben tartanak fogva. Menyasszonya nagyon félti a három éves Gabriel és az egyéves Max édesapját a koronavírus járványtól, mivel elmondása szerint annak egészségi állapota már korábban megromlott, ami miatt már 2019 májusában sem tudott személyesen megjelenni egy bírósági meghallgatáson.

Az öngyilkossági kísérlet


Chelsea Manning
Chelsea Manning pedig öngyilkosságot kísérelt meg egy virginiai börtönben, ahova azért került, mert nem volt hajlandó vallomást tenni a WikiLeaks ügyben. Azért tagadta meg a tanúskodást, mert szerinte az újságírók és informátorok, akik titkos iratokat szivárogtatnak ki, a közjót szolgálják. A bíróság pedig csak rájuk akar ijeszteni, hogy elhallgattassa őket. Végül 2020. márciusában egy bíró úgy döntött, hogy nincs szükség a vallomására, ezért haladéktalanul elengedték. Számára jól végződtek a dolgok, míg Assagne megpróbáltatásai és a WikiLeaks története tovább folytatódik.

hu.wikipedia / Julian Assange
hu.wikipedia / WikiLeaks
internetszemle / Homályos de izgalmas ötlet
hu.wikipedia / Chelsea Manning
hu.wikipedia / Barack Obama
index.hu / Szabadon engedték a WikiLeaks szivárogtatóját
index.hu / Őrizetbe vették a WikiLeaks alapító Julien Assange-t
hu.wikipedia / Lenín Moreno
en.wikipedia / Lenín Moreno
hu.wikipedia / halálbüntetés
index.hu / 2020 elején dől el, kiadják-e Assange-ot az USA-nak
hu.wikipedia / Donald Trump
index.hu / A WikiLeaks alapítója megvesztegetéssel vádolja Trumpot
en.wikipedia / Dana Rohrabacher
index.hu / 29 év után elveszítette mandátumát Orbán lobbistája
index.hu / Megkezdődött a WikiLeaks alapítójának kiadatási pere Londonban
index.hu / Julian Assange-nak titokban két gyereke is született, míg az ecuadori követségen élt
index.hu / Chelsea Manning öngyilkosságot kísérelt meg a börtönben
index.hu / Manning azonnali szabadon engedését rendelte el a bíróság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése