keresés

2020. május 6., szerda

Digitális nomádok, coworking, mobilitás

Kép forrása: https://www.rentnconnect.com/
Digitális nomádok: valójában kiket is takar ez a szokatlan kifejezés? Nyelvileg valószínűleg a már jóval korábban elterjedt digitális bennszülött mintájára létrejött szókombináció. Szociológiailag viszont nehezebb a csoport meghatározása, ám egy-két erős karakterjegyre bátran lehet támaszkodni: a digitális nomád olyan távmunkás, aki úgy dolgozik, hogy közben utazik. Lehet alkalmazott vagy szabadúszó, dolgozhat a főnökének vagy a saját projektjén, de sosem fogjuk őt valamely nagyváros irodaházában megtalálni, vagy látni, amint reggelenként álmosan zötykölődik a metrón rég megunt munkahelye felé. A digitális nomádok, akik zömében 25-40 
év közöttiek, és Amerikából vagy Európából származnak, országról országra vándorolnak, és ritkán maradnak két hónapnál tovább egy helyen. Ám addig is kíváncsian megmerítkeznek a helyi, számukra idegen kultúrákban, egzotikus ételek ízeit élvezik, és igyekeznek mindenkivel szót érteni, akivel utazásaik során találkoznak. Mindehhez pedig az a két dolog, amire szükségük van: a laptop és a WLAN.

Ami a munkájukat megkönnyíti,


Kép forrása: https://www.coworker.com
ha olyan városba utaznak, ahol találnak maguknak Coworking-ot, azaz közösségi munkahelyet. Igazából ez a fogalom sem újkeletű: Európában a 12. században már voltak olyan közösségi helyek, ahol azonos foglalkozásúak gyűltek össze, pl. Londonban kereskedők, hajóskapitányok. Magyarországon az írók, költők, a 19.századtól dolgoztak kávéházakban, az egyik leghíresebb az Orczy-kávéház volt a Károly-körúton.
A Coworking helyek klimatizált, egyszerre modern és otthonos dizájnt kínáló terek, ahol internetkapcsolatot, asztalokat, székeket, kábeleket, egeret, billentyűzetet, nyomtatási, másolási lehetőséget biztosítanak a digitális nomádok számára, akik naponta 5-8 órát is dolgoznak itt.  Munka után pedig szabadon és kreatívan töltik el a szabadidejüket, anélkül, hogy órákat töltenének a munkahelyről való hazautazással, bevásárlással, vacsorafőzéssel.

De hogyan lehet mindezt finanszírozni pénzügyileg?


Kép forrása: https://tender-retail.acceo.com/
A digitális nomádok, akik nagyrészt sikeres IT szakemberek, érthetően valamivel kevesebbet keresnek, mintha "normális" munkahelyük lenne a saját hazájukban. Ám a gazdagság és a karrier nem is szerepel a vágyálmaik között, sokkal fontosabb számukra a szabadság és a függetlenség. A megélhetésük titka, hogy fizetésüket euróban (dollárban) kapják, amit aztán a jóval szegényebb vagy olcsóbb országok helyi fizetőeszközére váltanak át, így bőven kijönnek akár 500-900 eurós havi összegből, beleértve a lakásbérlet, a Coworking-tagság és az egészségbiztosítás díját is. Egy internetes felmérés alapján az általuk leginkább kedvelt és keresett huszonöt város között harmadikként ott találjuk Budapestet is, Barcelona és Berlin után. 

A digitális nomádok személyiségjegyei


Kép forrása: https://www.diygenius.com/
Alapvonásukat az a roppant kíváncsiság jelenti, hogy mire is jutnak magukkal, ha tulajdon nélkül élhetnek, ha nem tudják, mit hoz a holnap, ha nincs meghatározva a napi életvitelük. Szert kell tenniük arra a képességre, hogy türelmesek és kitartóak, nyugodtak maradjanak a káosz kellős közepén is, idegen szavak, mondatok hallatán és furcsábbnál furcsább szokások, kulturális ceremóniák láttán is. És ha eljön az idő, erősnek kell lenni mindent újra összepakolni a hátizsákba és elindulni a következő úticél felé. Természetesen rutinok szabta rendre a digitális nomádoknak is szükségük van: minden nap bekapcsolják a gépet, emaileket olvasnak és küldenek, képeket és szöveges tartalmakat posztolnak, skype-on beszélnek, nem utolsósorban pedig dolgoznak is nap mint nap. Ha ezt a rutint elhagyják, akkor a belső összeszedettségüket is elveszítik. Sohasem megérkezni úgy igazán, sehová sem tartozni, állandóan idegennek és újnak megmaradni: ehhez egy erős és hiteles önkép kell. Akaraterőre, sok motivációra, önbizalomra, rugalmasságra, nyitottságra és nem utolsósorban az ínséges időkre félretett pénztartalékra van szükségük. 

és társai...


Kép forrása: https://www.workwanderers.com/
Bármilyen furcsán hangzik is, mindezeken túl pedig egymásra. A Coworking helyeken találkozhatnak egymással, megbeszélhetik a gondjaikat, és tekintve, hogy valamennyien a nyugati kultúrában szocializálódtak, a kölcsönös megértés mélyebb lehet közöttük, mint az adott idegen, olykor nagyon távoli ország vagy város bennszülött lakosaival kötött barátságban. A partnerkapcsolatoktól sem riadnak vissza, de az életformájuk merőben más kapcsolódási pontokat tesz lehetővé, mint ahogy az "normál" esetben történni szokott. A digitális nomádoknak is van társkereső oldaluk.

A kibernomádok és a magyar internetadó ötlete


Kép forrása: https://444.hu
Kollár József érdekes felvetést mutat be a Mozgó Világban megjelent cikkében Orbán Viktor miniszterelnöknek azzal a 2014-es javaslatával kapcsolatosan, hogy megadóztatja az internet népét. Tanulmánya első részében bemutatja a Fidesz hatalmát megalapozó nyelv- és szimbólumképzést, majd ezzel mintegy ellentétes erővel ható csoportalakulatként a digitális nomádok világát. A neonomádok, írja, "élvezik a különféle gondolatrendszerek, virtuális tájak, életformák, érzelmek, létállapotok közötti vándorlást". Orbán Viktor támadó javaslata után a kiberhordák olyan politikai térbe voltak kénytelenek betörni, amelynek szimbolikus nyelvezetét és szabályait sem nem használták, sem nem tisztelték. Az online világban élő kibernomádok mérgező hatású és innovatív mémeket gyártottak a Fidesznek, mint offline térben működő pártnak a szimbólumaiból, és meghátrálásra késztették a hatalmat gyakorló erőket. 

Forrás:
Kollár József: A kibernomádok, Neo és Orbán Viktor. In: Mozgó világ, 2014. 12. szám, p 94-97.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése