keresés

2020. május 11., hétfő

Telemedicina, avagy a távgyógyászat új rendszere

Van rá esély, hogy a koronavírus hatására Magyarországon is felváltja majd a szokásos orvosi vizsgálatokat a telemedicina, azaz a távgyógyítás. Szerdán (2020.05.06.) jelent meg a távgyógyításról szóló kormányrendelet, amely kimondja, hogy a jövőben egészségügyi szolgáltatás nyújtásának és annak finanszírozásának nem feltétele, hogy a beteg személyesen is jelen legyen. Ide tartozhat a diagnosztika, a konzultáció, a gyógyszerfelírás, vagy a betegek állapotának figyelése is.




Online terjeszkedés
Ha a távgyógyászat képes lenne egy rendszerré szerveződni, az megoldást jelentene mind az orvosoknak, mind az egészségügyi ellátásból kiszorult betegeknek is, hogy még ilyen krízishelyzetben se maradjon senki sem orvosi segítség nélkül. A koronavírus miatti közösségi elkülönülés számos országban elérte, hogy minden online térben végezhető aktivitás ténylegesen oda is költözzön. A tendencia a járvány elleni küzdelem frontvonalára is jellemző. Globálisan nézve, jól érzékelhető, hogy az okostelefonon keresztül elérhető telepszichiátriától kezdve a telefogászatig mennyire megnövekedett az online megoldások lehetősége.

A koronavírus járvány feltámasztotta a telemedicina piacát, világszerte. A bonyolult körülmények, valamint a betegek és az orvosok berögzült szokásai miatt ez a rendszer eddig csak módjával tudott fejlődni. Ez a tendencia azonban most jelentősen megugrott. A Forrester Research kutatása az Egyesült Államokban például azt találta, hogy a virtuális egészségügyi interakciók az év végéig akár az egymilliárdot is elérhetik. A Teladoc nevű telemedicina-szolgáltató, amely Magyarországon is működik, arról írt, hogy az USA-ban márciusban, napi több mint tizenötezer videókonzultációs kérést regisztrálnak. Az állatorvoslásban is szárnyra kapott a távgyógyászat: az USA-ban márciusról áprilisra majdnem duplájára nőttek a háziállatok online vizsgálatai.

A rendszer előnyei: segíti a karanténba kényszerültek távoli megfigyelését, könnyű megoldás enyhe tünetekkel rendelkezőknek, izolációba kerülő egészségügyi dolgozók nem esnek ki az egészségügyi rendszerekből, mentális támaszt jelenthet a lakosság számára, azoknak is, akik más esetben nem jutnának hasonló szolgáltatásokhoz (pl. telepszichológia).

Magyarországon
Bár sokan azt gondolhatják, hogy Magyarországon efféle digitális átállás nem lehetséges, tudni kell, hogy a koronavírus-járvány kényszerből itt is megindította a telemedicina fejlődését. Korábban is léteztek, illetve most is készülnek digitalizáló kezdeményezések, például: Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (ide kapcsolódik az e-recept is), Egészségkommandó, DokiApp, valamint a MediCall. A koronavírus közvetlen hatására elindult a Semmelweis Egyetemen a Teledermatológiai Ambulancia ahol a betegek egy app letöltése után bőrgyógyászati ellátáshoz juthatnak.

A koronavírus-járvány mélyre hatóan változtatja meg a világot. Előfordulhat, hogy ez a helyzet jövőre, vagy évek múlva megismétlődik. A mostani események lehetnek a kulcsa annak, hogy az orvostudomány szemét felnyissák. A digitális eszközökre szükség van, ahogyan a telemedicinára is. A kiadott kormányrendelet egy jele annak, hogy ez az egész lassan valósággá válik. A távgyógyászat működéséhez azonban elengedhetetlen a megfelelő képzés és a szükséges készségek elsajátítása. A páciensek eddigi visszajelzései azonban pozitív képet mutatnak.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése