keresés

2020. május 5., kedd

Banksy és a szerzői jog


Banksy nevét bizonyára már mindenki hallotta. Egy brit graffitiművész, aki azzal hívta fel a figyelmet magára, hogy művei korántsem egyszerű témákat feszegetnek. Főként politikai és társadalmi kritikát próbál megfogalmazni velük.

Nem meglepő módon a kormány nem tartozik Banksy kedvencei közé, mivel vandalizmusnak tekintik a graffitizést. Volt idő, amikor bújkálnia kellett a rendőrök elől. Azonban manapság ennek nyoma sincs, hiszen elismert művészként tartják számon. A 2000-es évek óta több kiállítása is volt. Idén pedig hazánkba is elérkezett.


"A szerzői jog lúzereknek való – hirdeti Banksy egyik híres graffitije."

Ennek apropóján nem egyszer került összetűzésbe a kiállítások kurátoraival, vezetőivel.

A budapesti kiállítás után, viszonylag sokan - tévesen - azt mondták, hogy megsértették Banksy szerzői jogait. Amit azzal magyaráztak, hogy Banksy nem járult hozzá sem ehhez a kiállításhoz, sem pedig a világ többi részén lévőhöz (Isztambul, Los Angeles, Moszkva). Azonban, abból kifolyólag, hogy Banksy személyazonosságát nem ismeri se a nagyközönség, se a kurátorok, se a galériavezetők, így nem tudnak vele szerződést kötni, sőt ha pontosak akarunk lenni, Banksy még a saját műveit se tudja hitelesen azonosítani.

Ezt támasztja alá a Sotheby's esete, amikor is az aukción a már megvásárolt kép egyszercsak elkezdte megsemmísiteni magát. Ebben az esetben az új tulajdonos kártérítési pert indíthatott volna a károkozóval szemben, vagyis magával Banksyvel. Azonban az arra való tekintettel, hogy Banksy valódi  kiléte ismeretlen, így pedig nehéz konkrét alperest találni.

 

Banksy fejet hajt?


Tőle szokatlan módon - aminek hátterében egy üdvüzlőkártyákat forgalmazó cég áll - Londonban nyitott egy ideiglenes boltot Banksy. Ugyanis az említett cég, a művész nevét használják - törvényesen - és árusítják hamis ajándéktárgyaikat. "A törvény szerint, amennyiben a tulajdonos maga nem használja a védjegyét, akkor azt más viszont megteheti." Erre lehetett a megoldás, hogy Banksy maga kezd valamiféle kereskedelmi vállalkozást, ezzel egyértelművé téve, hogy saját maga kívánja használni védjegyét.

A bejegyzés elején szereplő idézet - amit Banksy sokszor hangoztat - miszerint "a szerzői jog lúzereknek való", kissé ironikusan hat, ha azt nézzük, hogy emiatt az incidens miatt hónapokig járta a bíróságot. Ennek ellenére se változott meg a gondolkodása ebben a témában: "Továbbra is arra buzdítok mindenkit, hogy nyugodtan használják, másolják, nyúlják le a dolgaimat mozgalmi, kutatási célból vagy buliból. Csak azt nem hagyom, hogy kisajátítsák."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése