keresés

2020. május 11., hétfő

Szingapúr és a robotkutya


Csak úgy mint a legtöbb ázsiai országban, úgy Szingapúrban is jelen van a járvány. Az országban jelenleg több mint 20.000 igazolt fertőzött van, és jelenleg 3225 gyógyult személyt tartanak számon. A halálos áldozatok száma 21-re tehető. A szükséges előírásokat itt is bevezették és betartatják az emberekkel, továbbá utazási korlátozásokat is életbe léptettek. A korlátozások részeként a közterületeken előírt a maszk viselése és a kötelezően előírt távolságtartás betartása is.

Robotkutya, mint parkfelügyelő

Május 8.-án elindítottak a Bishan-Ang Mo Kio nevezetű parkban egy távvezérlésű robotkutyát, mely a Boston Dynamic amerikai cég tulajdona. A különös eszköz jelenlétére figyelmeztető táblákat is kihelyeztek szerte a parkban, hogy az emberek ne ijedjenek meg ha meglátják azt. Az elektronikus eszköz célja, hogy figyelje továbbá figyelmeztesse a látogatókat a távolságtartás betartása érdekében. Jelenleg két hetes teszt körét futja és ha ezt az időszakot sikerrel zárja akkor társai is lehetnek a jövőben. Továbbá figyelemmel kísérik a gyülekező helyek főbb pontjait is, mivel a jövőben ezekre a helyekre fokozotabb figyelmet fordítanak majd. Sok helyi jár a csodájára, fotózzák és videókat készítenek róla, ezért igyekeznek a kevésbé forgalmas órákban bevetni.

Az eszközt működtető és felügyelő szervezet biztosította a lakosságot, hogy személyes célokra nem fogják felhasználni az általa készült felvételeket.

Jövője

A robot jelenleg is fejlesztés alatt áll. Tervben van egy olyan program kiépítése, mely során magától képes lesz majd felmérni, hogy ha két személy túl közel áll egymáshoz. Ha ezt sikerült bemérnie, akkor hozzájuk odamenve figyelmezteti majd őket, hogy távolodjanak el egymástól. Legnagyobb előnye a járőröző közterület felügyelőkkel szemben a vírus immunitása. Emellett a kormány drónokat is bevett a lakosság megfigyelésére a járvány ideje alatt.

Jelenleg csak Szingapúrról tudjuk, hogy bevetették ezeket a robotkutyákat, mint járvány megelőzési eszközöket, de nem kizárt, hogy más országokban is felhasználásra kerülnek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése