keresés

2020. május 5., kedd

Tényleg jól járnak a koronavírussal a streamingoldalak?


 Itt a bizonyíték: tényleg ráugrottak az emberek a Netflixre a ...


Március közepén a koronavírus miatt tulajdonképpen leállt az élet, és az emberek tömegesen otthonmaradásra kényszerültek. Pár napig minden mémben, minden személyes beszámolóban azt láthattuk, hogy a világ nagy része pizsamában ülve, sorozatokat nézve tölti a karantént – természetesen ebből sokan arra következtettek, hogy a Netflix (és a hozzá hasonló streamingszolgáltatók) a vírus nagy nyertese(i) lehet(nek). A 24.hu azonban más folyamatokra is rávilágít ezzel kapcsolatban.


Kevésbé fényes jövő
Ahogy az várható is volt, megugrott a Netflixen eltöltött órák száma – azonban a felhasználóké nem igazán. Ennek az oka az lehetett, hogy az Egyesült Államokban aki igénybe akarta venni a szolgáltatást, az már régebben megtette, így az elemzők már egyébként sem számítottak nagy növekedésre a legnagyobb piacukon.
Igaz, hogy a regisztrált felhasználók sokkal több filmet és sorozatot néztek az elmúlt időben, de a Netflix csak az előfizetésekért kér pénzt, így az ő szempontjukból „nem számít, hogy egy előfizető egy órát mozizik vagy huszonnégyet”.
Rövid távon persze többen regisztrálhatnak, hosszú távon azonban számítani kell a közönség csökkenésére. Sokan elvesztették a munkahelyüket a járvány miatt, esetleg fizetés nélküli szabadságra kényszerültek, nekik pedig nagyon meg kell gondolniuk, hogy mire költik a pénzüket – és a jó minőségű film- és sorozatnézés nem az első ezen a listán. Hosszú távon éppen ezért a Netflix és a hozzá hasonló vállalkozások se fognak jól kijönni a válságból – bár az is igaz, hogy sok szektorhoz képest még így is viszonylag jó helyzetben lesznek.
A másik fontos hátráltató tényező az, hogy a vírus miatt a forgatások is leálltak, így több népszerű sorozat (pl. Vaják, Stranger Things, A szolgálólány meséje) premierjét is el kellett halasztani, ami szintén nem tesz jót az iparágnak. Egyelőre természetesen ez még nem fogja befolyásolni az idén tavasszal kijövő, új műsorokat, hiszen azokat már korábban leforgatták. A szeptemberi sorozatokat azonban szinte biztosan el kell tolni, legalábbis januárig – ha egyáltalán addigra helyreáll a rend. A legnagyobb probléma ugyanis éppen az, hogy senki se tudja megjósolni, mikor és hogyan térnek vissza a dolgok a rendes kerékvágásba.

Jó esélyek, rossz esélyek
A válságot természetesen azok a szolgáltatók fogják a legkönnyebben átvészelni, akik eddig is sok felhasználóval rendelkeztek – ilyen például a Netflix, vagy az HBO Go. Nehezebb helyzetbe kerülnek azok, akik újonnan akartak betörni a streamingpiacra – például a Peacock vagy a Quibi, ami április 6-án, éppen a járványidőszak kellős közepén indult el. A Peacock egyébként többszörösen is bukott a járványon, hiszen annak legnagyobb húzóerejét a szintén elhalasztott olimpia adta volna.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése