keresés

2020. május 5., kedd

Meg lehet-e élni a Spotify streamekért kapott pénzből?

Forrás: www.spotify.com/hu/

Még a minimálbért is sokkal nehezebb megkeresni mint gondolnánk azoknak az előadóknak, akik a streamelésből szeretnének megélni. A Spotify nemrég jelentette be, hogy  több mint 124 millió fizetős feliratkozóval rendelkezik, és egy tanulmány szerint  19 millió dollárt keresett három nagy kiadó tavaly a platformon naponta. De akkor miért is nehéz megélni ebből a zenészeknek?


Az angol Broadbandchoices cég tanulmánya szerint ahhoz, hogy hazája minimumbérét megkeresse egy zenésznek több millió lejátszásra van szüksége.

Szükséges lejátszások száma a minimálbérért


Elsőként az amerikai előadók helyzetét vizsgálták. Az USA-ban a minimálbér óránként 7,25 dollár, (nagyjából 2200 forint), vagyis 40 órás munkahéttel számolva egy évben kb. 15080 dollárt lehet keresni (kb 4,5 millió forint) . A Spotify 0,00437 dollárt fizet lejátszásonként, ami azt jelenti, hogy  3 450 892 lejátszás szükséges ahhoz, hogy elérje egy amerikai zenész a minimálbért.

Az Egyesült Királyságban 1,5 millió lejátszás szükséges a minimálbér eléréséhez.

Amennyiben a magyar előadóknak is ennyit fizet a Spotify, akkor nálunk jobb a helyzet. Havonta 121 212 lejátszásból már el lehet érni a 160 000 forintos minimálbért. Ez évente 1 454 544 szükséges lejátszást jelent.

Más streaming szolgáltatások


Forrás: broadbandchoices.co.uk/sing-for-your-supper
Vannak a Spotifynál jobban fizető szolgáltatások is. A Tidal fizet a legjobban, ahol Amerikában elég 1,2 millió lejátszás, nálunk pedig mindössze 41 000 a minimumbér eléréséhez. Az Apple Musicnál egy amerikai előadónak 2 millió lejátszásra van szüksége. Vannak azonban olyanok, amelyek még a Spotifynál is kevesebbet fizetnek az előadóknak. Az Amazon Musicnál 3,7 millióra, YouTubeon pedig 21,8 millió lejátszás szükséges a minimálbérhez.

Forrás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése