keresés

2020. május 11., hétfő

Nem harap, de figyelmeztet - Boston Dynamics Spot bevetésen




A woman jogs past a four-legged robot called Spot, which broadcasts a recorded message reminding people to observe safe distancing as a preventive measure against the spread of the COVID-19 novel coronavirus.
Forrás: New York Post
A Boston Dynamics neve sokaknak ismerősen csenghet. A furcsa mozgású, sokakat kutyára vagy lóra emlékeztető külsejű, önjáró robotokat gyártó vállalat az MIT-ról indult, később a Google vette szárnyai alá, ma pedig a japán óriásvállalat, a SoftBank birtokában van. Most az első, szigorúan partnerek számára kínált robotjuk Szingapúrban mutathatta meg, mire képes.



A cég korai éveiben nagy sikerű videókon demonstrálta egyedi megoldásait és sok évnyi fejlesztés eredményeként megszületett a Spot, mely egy sárgás színezetű multifunkciós robot. A 14 kg tömegű rakomány szállítására képes, robotkarral is felszerelhető, kutyaszerű robot ezúttal Szingapúr egyik nagy kiterjedésű parkjában rója tesztköreit. Feladata: a park látogatóinak figyelmeztetése a vírushelyzet miatt szükségessé vált "társadalmi távolságtartásra".

Spot járőr

A "járványgörbe-lapításon" fáradozó városállam rendvédelmi szervei távirányítású üzemmódban használják a négylábút. A szinte bármilyen tereppel megbirkózó egység hangszóróiból a járványügyi intézkedések betartására felszólító hangfelvételt játszanak le, valahányszor a robot úgy érzékeli, hogy a sétálók nem tartják a kellő távolságot.

A robot jó szolgálatot tesz a rendőrség munkatársainak, hiszen a hagyományos járőrözés fertőzésveszélynek tenné ki az állomány tagjait, ráadásul az újdonság erejével ható robot talán felvillanyozhatja az idei évre jellemző szomorú szürkeség alá temetett szingapúriakat. Vajon milyen színezete lesz az alábbi, a robot tevékenységéről a park látogatóit informáló plakátról készült képnek mondjuk 50 év múlva?

Image
Forás: @speechleyish Twitter felhasználó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése