keresés

2020. május 5., kedd

Kiből lehet UX designer?

Forrás: http://blog.informaat.nl/five-essential-soft-skills-of-the-agile-ux-designer.php
Napjainkban egyre összetettebb és bonyolultabb termékek születtek, mire a fejlesztők rájöttek, hogy kifizetődő számukra, ha könnyebbé teszik a használatukat. A UX designer egy cég és termékének felhasználói élményét építi fel, azt elemzi és optimalizálja a felhasználók viselkedésének tanulmányozásával, motivációik alapos megismerésével és megértésével. A hvg.hu cikksorozatából kiderül milyen készségek szükségesek ahhoz, hogy belőlünk is UX szakember legyen.


A szakma főbb jellemzői

Mielőtt neki vágnánk a tanulásába, érdemes utána olvasni a tudnivalókat magáról a szakmáról is. Mások megértése és megismerése rendkívül izgalmas lehet, főleg ha rendelkezik némi pszichológus vénával az ember. Emellett rendkívül alapos és minőségi munkát várnak el, mivel ha a terméktervezés rád eső részében már hibát ejtesz, akkor egy egész gyártási folyamat mehet tönkre nem beszélve az anyagi károkról. Nem kell megijedni, ez nem egy egyéni munka, leginkább csapatban dolgoznak, így a döntések és a felelősség is megoszlik. Nagy részben a szakma számítógépes munkavégzéssel jár. Sok kihívás van benne, de aki szereti ezt a kreativitással együtt, nem is kérdés hogy élvezni fogja a munkáját.
Nagyszerűen tanulható szakma és a megfelelő gyakorlattal remekül elsajátítható, így ha elnyerte tetszésedet és magadra ismertél benne, akkor érdemes lehet elkezdeni megtanulni.

Milyen emberi tulajdonságok kellenek a UX designer szakmához?

A szakmai tudás mellett nyitottnak kell lenned a világra hogy tisztában légy például az aktuális trendekkel, de a legfontosabb hogy érdekeljenek a felhasználók problémái és az azokhoz tartozó lehetséges megoldások.
Mivel emberekkel foglalkozol a munkád során, így fontos az empátia és a jó kommunikációs készség. Fontos hogy a megfelelő kérdéseket tegyük fel a felhasználóknak, ami fontosabb annál hogy milyen választ kapunk rá. Egy rosszul feltett kérdés könnyen elviheti a kutatást a nem megfelelő irányba. Rob Fitzpatrick The Mom Test c. könyvét ajánlja a cikk szerzője, mely megtanít kérdezni, úgy, hogy tényleg választ is kapj, ne csak azt halld, amit szeretnél hallani. A jó kommunikáció abban is fontos szerepet nyújthat, hogy egy kutatást egyszerű és közérthető megfogalmazásban tudj közölni a kollégák felé.
A kedves, megnyerő személyiség is kulcsfontosságú, ugyanis ahhoz hogy munkánk sikeres legyen a lehető legtöbb embert kell tudni bevonni és érdekeltté tenni.
Annyira lesz jó ux designer valaki, amennyire a csapata is az- állítja a hvg.hu cikke. Ezt érdemes nem hátrányként felfogni, hanem egy védő eszközként a döntéseink meghozatalában, mivel többen felelnek érte.
Ha pedig garantált sikert szeretnénk a szakmában, akkor a következő tulajdonságok szinte elengedhetetlenek: jó szervezési készség, analitikus szemlélet, szorgalom és kitartás.

Milyen végzettség szükséges ehhez a szakmához?

Forrás: https://www.yujdesigns.com/8-important-skills-ux-designer/
A jelenlegi szakemberek többsége webdesigner vagy egyéb informatikai előképzettséggel rendelkezik. Sok államilag elismert tanfolyam és képzés is indul kifejezetten azzal a céllal, hogy a jövő UX designer szakembereinek megtanítsák a szükséges ismereteket. Rengeteg tudás anyagot kell tudni és használni. Ilyenek többek közt az analitikai UX kutatási módszertanok, webergonómia, információs architektúra tervezés vagy egy mobil/tablet/laptop reszponzív felületének elméleti tervezése.

Forrás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése